Νέος γύρος γενικών συνελεύσεων στις τράπεζες για τον αναβαλλόμενο φόρο

Για τις 7 Νοεμβρίου συγκλήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια των Eurobank, Εθνικής Τράπεζας, Alpha Bank και Eurobank έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους με θέμα την ένταξή τους στο νέο νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρ

Για τις 7 Νοεμβρίου συγκλήθηκαν από τα διοικητικά συμβούλια της Εθνικής Τράπεζας, της Alpha Bank και της Eurobank έκτακτες γενικές συνελεύσεις των μετόχων τους με θέμα την ένταξή τους στο νέο νόμο για τον αναβαλλόμενο φόρο.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για την Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014 αλλά δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν στην ημερήσια διάταξη θα συμπεριληφθεί το θέμα του αναβαλλόμενου.

Στις έκτακτες γενικές συνελεύσεις θα συμμετέχει και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το συγκεκριμένο ειδικό πλαίσιο διατάξεων επιτρέπει τη µετατροπή αναβαλλόµενων φορολογικών απαιτήσεων επί προσωρινών διαφορών σε οριστικές και εκκαθαρισµένες απαιτήσεις έναντι του Ελληνικού ∆ηµοσίου.

Παράλληλα, θα υπάρξει σχηµατισµός ειδικού αποθεµατικού και δωρεάν έκδοση παραστατικών τίτλων δικαιωµάτων κτήσεως κοινών µετοχών (δικαιωµάτων µετατροπής) υπέρ του Ελληνικού ∆ηµοσίου.

Θα ζητηθεί από τους μετόχους να παρασχεθεί εξουσιοδότηση προς τα διοικητικά συμβούλια των δύο τραπεζών να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την εφαρµογή των σχετικών αποφάσεων.

Σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η απαιτούµενη από το νόµο απαρτία, η Α’ Επαναληπτική Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Alpha Bank και Eurobank θα πραγµατοποιηθεί στις 18 Νοεµβρίου και της Εθνικής Τράπεζας στις 20 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι στη σύγκληση γενικών συνελεύσεων για το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα προχωρήσουν και οι υπόλοιπες τράπεζες, για την ένταξη στο καθεστώς αναγνώρισης του αναβαλλόμενου φόρου.

Πρόκειται για μία σημαντική ενίσχυση των ιδίων κεφαλαίων, ενόψει της ανακοίνωσης των stress tests, καθώς θα προκύψει ένα συνολικό όφελος της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ για τους τέσσερις συστημικούς ομίλους.

Υπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή την τροπολογία με την οποία αλλάζει η νομοθεσία για τον αναβαλλόμενο φόρο, καθώς οι ισχύουσες διατάξεις δεν έλαβαν το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (ΕΤΑ). ​

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk