Ένα εκρηκτικό μείγμα ανησυχιών για ενδεχόμενο αποπληθωρισμό στις ΗΠΑ, πιθανότητα αναζωπύρωσης της κρίσης στην Ευρωζώνη, σε συνδυασμό με ασθενή στοιχεία για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας, προκαλούν την Πέμπτη μεγάλη βουτιά στο Χρηματιστήριο ης Νέας Υόρκης.

Στη Γουόλ Στριτ επικρατούσε κλίμα «πανικού» από την αρχή της συνεδρίασης, με αποτέλεσμα ο Dow Jones να χάνει ενδοσυνεδριακά έως και 400 μονάδες (-1,62%) βάζοντας πλώρη για τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση σε διάστημα τριών ετών.

Σε αρνητική τροχιά κινούνταν και ο Standard & Poor’s 500 ο οποίος σε κάποια στιγμή βρέθηκε 9% χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό που είχε καταγράψει στις 19 Σεπτεμβρίου, ενώ ο Nasdaq θεωρείται ότι τεχνικά εισήλθε σε ζώνη διόρθωσης.

Την ίδια ώρα η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου έπεσε κάτω από το 2%, φτάνοντας το πρωί σε χαμηλό ημέρας έως και το 1,873%.

Το κακό κλίμα τροφοδότησαν μία σειρά αρνητικά στοιχεία για την αμερικανική οικονομία: Ο μεταποιητικός δείκτης για την περιοχή της Νέας Υόρκης σημείωσε σημαντική πτώση τον Οκτώβριο• οι τιμές παραγωγού έπεσαν 0,1% το Σεπτέμβριο (οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο 0,1%) και, τέλος, οι λιανικές πωλήσεις υποχώρησαν για πρώτη φορά το τελευταίο οκτάμηνο.

Τους φόβους των επενδυτών ενισχύει ο πρόσφατος κύκλος απογοητευτικών ειδήσεων από την Ευρωζώνη και η βαθύτερη ανησυχία είναι ότι τυχόν επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία θα επηρεάσει και την αμερικανική, εξωθώντας τη Fed να διατηρήσει την πολιτική των σχεδόν μηδενικών επιτοκίων για περισσότερο χρόνο από όσο αρχικά αναμενόταν.