«Μνημείο κοροϊδίας» το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, λέει η Αριστερά

Για «μνημείο κοροϊδίας» απέναντι σε έναν εξαθλιωμένο λαό, με 6,3 εκατ. πολίτες να βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και «ανακύκλωση της ανέχειας» μιλούν τα κόμματα της Αριστεράς σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εστιάζοντας στις αυστηρές προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα χορηγηθεί, καθώς και στο ύψος των πόρων που προβλέπεται να διατεθούν, λένε ότι το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι φτώχεια για όλο και περισσότερους.

Για «μνημείο κοροϊδίας» απέναντι σε έναν εξαθλιωμένο λαό, με 6,3 εκατ. πολίτες να βρίσκονται στο κατώφλι της φτώχειας και «ανακύκλωση της ανέχειας» μιλούν τα κόμματα της Αριστεράς σχολιάζοντας την ανακοίνωση της κυβέρνησης για το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Εστιάζοντας στις αυστηρές προϋποθέσεις βάσει των οποίων θα χορηγηθεί, καθώς και στο συνολικό ύψος των πόρων που προβλέπεται να διατεθούν, λένε ότι το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι φτώχεια για όλο και περισσότερους.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της φτωχοποίησε μέχρι τα όρια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης τον λαό, έρχεται τώρα εκ των υστέρων να επουλώσει κάποιες ελάχιστες από τις αναρίθμητες πληγές που αφήνει πίσω της η ακραία φτώχεια, την οποία η ίδια δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία ‘να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι’» λέει χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, ο Δημ.Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ.

Από την πλευρά του το ΚΚΕ, που δεν παραλείπει να επιτεθεί και στον ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιεί ότι «τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα τα πάρει από όσους θεωρούνται λιγότερο φτωχοί, ανακυκλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ανέχεια και ορίζοντας έτσι μία «γραμμή φτώχειας» πάνω από την οποία κανείς δε θα δικαιούται καμιά προνοιακή στήριξη.»

ΣΥΡΙΖΑ: Το μόνο που εγγυάται η κυβέρνηση είναι η φτώχεια

«Το ‘ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα’ που εξήγγειλαν σήμερα πανηγυρικά οι κκ. Σαμαράς, Βενιζέλος και Βρούτσης, με τον τρόπο, το ύψος και τις αυστηρότατες προϋποθέσεις, βάσει των οποίων θα χορηγηθεί, καθώς και με τα πολύ χαμηλά επίπεδα δημοσίων πόρων που προβλέπεται να διατεθούν, θα αφορά ένα πολύ μικρό μέρος από τα 6,3 εκατομμύρια των συμπολιτών μας που, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής και της Eurostat, είτε είναι κάτω από τα όρια της φτώχειας είτε κινδυνεύουν άμεσα να βρεθούν κάτω από αυτά» δήλωσε ο υπεύθυνος Εργασίας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημ.Στρατούλης.

«Το μόνο που θα εγγυάται η κυβέρνηση με αυτόν τον τρόπο είναι η φτώχεια για όλους, αφού στην ουσία θέτει τους κατώτατους όρους διαβίωσης ως προϋπόθεση χορήγησης του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, επιδοτώντας την επί μακρόν διατήρησή τους» πρόσθεσε.

«Η κυβέρνηση, αφού πρώτα με τις μνημονιακές πολιτικές της φτωχοποίησε μέχρι τα όρια οικονομικής και κοινωνικής εξαθλίωσης τον λαό, έρχεται τώρα εκ των υστέρων να επουλώσει κάποιες ελάχιστες από τις αναρίθμητες πληγές που αφήνει πίσω της η ακραία φτώχεια, την οποία η ίδια δημιούργησε και συνεχίζει να δημιουργεί, θυμίζοντας τη λαϊκή παροιμία ‘να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι’.»

» Η τρόικα και η κυβέρνηση αδυνατούν να καταλάβουν ότι ο λαός και η νεολαία απαιτούν εργασία με αξιοπρεπείς μισθούς για όλους και, κυρίως, γενναίες κοινωνικές πολιτικές και όχι ψίχουλα κρατικής φιλανθρωπίας, για να αντιμετωπιστεί η ανθρωπιστική κρίση που προκάλεσαν οι ανθρωποκτόνες πολιτικές τους. Πρέπει να φύγουν, με την ψήφο και τους αγώνες του λαού, το γρηγορότερο δυνατόν, προτού ολοκληρώσουν την ανθρωπιστική και κοινωνική καταστροφή που συντελείται σε βάρος του λαού και της χώρας μας» καταλήγει ο κ. Στρατούλης.

ΚΚΕ: Ανακυκλώνουν την ανέχεια

«Η κυβέρνηση, με τη θέσπιση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, ουσιαστικά απαιτεί από χιλιάδες οικογένειες να ζουν με 300 και 400 ευρώ, κάτι το οποίο ξεπερνά κάθε φαντασία. Γι’ αυτό αποτελεί μνημείο κοροϊδίας να βαφτίζονται ως «βοήθεια σε αδύναμους» τα 400 ευρώ τον μήνα σε μια τετραμελή οικογένεια, που και αυτά θα δίνονται με προϋποθέσεις και εξαιρέσεις» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα αποτελεί ουσιαστικά εργαλείο για τη μονιμοποίηση της απόλυτης φτώχειας για χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, ενώ συνοδεύεται με περικοπές σε πάσης φύσεως κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα, όπως είναι το επίδομα ανεργίας και το ΕΚΑΣ για χιλιάδες χαμηλοσυνταξιούχους» προσθέτει.

«Τα ψίχουλα που θα δώσει η κυβέρνηση σε όσους ζουν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας θα τα πάρει από όσους θεωρούνται λιγότερο φτωχοί, ανακυκλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο την ανέχεια και ορίζοντας έτσι μία «γραμμή φτώχειας» πάνω από την οποία κανείς δε θα δικαιούται καμιά προνοιακή στήριξη.»

»Η στρατηγική της ΕΕ, που υπηρετεί η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, μόνο ψίχουλα μπορεί να εγγυηθεί σε όσους στερούνται ακόμα και τα στοιχειώδη για την επιβίωσή τους, την ίδια στιγμή που άλλα κόμματα εκπαιδεύουν τον λαό να ζει με τα ελάχιστα. Άλλωστε, το «ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα» υιοθετεί και ο ΣΥΡΙΖΑ» προστίθεται.

Το ΚΚΕ «διεκδικεί επείγοντα μέτρα για την προστασία των ανέργων, με επίδομα καθ’ όλη τη διάρκεια της ανεργίας, επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού και σύνταξης, συνολική επαναφορά των εισοδημάτων στα προ κρίσης επίπεδα και άλλα μέτρα ανακούφισης. Ο λαός μπορεί, με άλλη εξουσία και οικονομία, να απολαμβάνει την ικανοποίηση των σύγχρονων διευρυμένων αναγκών του» καταλήγει η ανακοίνωση του κόμματος.

Π.Καρβούνης: Σημαντική η βοήθεια της ΕΕ

Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας ΕΕ στην Ελλάδα, Πάνος Καρβούνης, δήλωσε για τον θεσμό του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος στην Ελλάδα:

«Η εισαγωγή, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, εκσυγχρονίζει τη χώρα μας με τα ευρωπαϊκά κοινωνικά πρότυπα, σε μια στιγμή που η οικονομική κρίση έχει φέρει περίπου 4 εκατομμύρια Ελλήνων αντιμέτωπους με τον κίνδυνο της φτώχειας και τον κοινωνικό αποκλεισμό.»

» Ο νέος αυτός θεσμός γίνεται πραγματικότητα, μετά από ενδελεχή και πολύμηνη προετοιμασία, στην οποία συνέβαλε καθοριστικά η Ευρωπαϊκή Ένωση, κυρίως μέσω της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα. Η γνωστή σε όλους Task Force προσέφερε τεχνική βοήθεια και την εμπειρία των καλύτερων διεθνών πρακτικών, για την άμεση και επιτυχή εγκαθίδρυση του σημαντικότατου αυτού θεσμού στη χώρα μας».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk