Στην επί τα χείρω αναθεώρηση των εκτιμήσεων για την οικονομική ανάπτυξη στην Γερμανία το 2014 και το 2015 προχώρησε σήμερα, Τρίτη, η κυβέρνηση Μέρκελ, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για την εξέλιξη της οικονομική εμπιστοσύνης στην μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία.

Ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Σίγκμαρ Γκάμπριελ ανακοίνωσε πως ο στόχος για την ανάπτυξη του 2014 αναθεωρείται από το 1,8% στο 1,2% και ο στόχος για την αύξηση του ΑΕΠ το 2015 αναπροσαρμόζεται στο 1,3% από 2% προηγουμένως.

Μάλιστα, η γερμανική κυβέρνηση ξεκαθάρισε ότι αν και η αγορά εργασίας και η εγχώρια ζήτηση στη Γερμανία παραμένουν άθικτες, η επίτευξη καλύτερης ανάπτυξης το 2015 θα εξαρτηθεί από τη βελτίωση των διεθνών παραγόντων.

Σημειώνεται πως οι ανακοινώσεις του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ακολούθησαν τις ανακοινώσεις του Ινστιτούτου ZEW, το οποίο δημοσιοποίησε σήμερα Τρίτη τα στοιχεία για το δείκτη οικονομικής εμπιστοσύνης (ZEW Indicator of Economic Sentiment) του Οκτωβρίου.

Ο δείκτης κατέδειξε υποχώρηση της εμπιστοσύνης στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2012, κάτι που οδηγεί σε αναθεώρηση των εκτιμήσεων του Ινστιτούτου για την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης του Ινστιτούτου ZEW κινήθηκε τον Οκτώβριο πτωτικά για δέκατο συνεχόμενο μήνα. Ανήλθε στο -3,6, όταν οι αναλυτές ανέμεναν επίδοση -1.

Σε σχετική ανακοίνωση του Ινστιτούτου ZEW αναφέρεται πως οι γεωπολιτικές εντάσεις και η ασθενής οικονομικής ανάπτυξη σε ορισμένα μέρη της Ευρωζώνης, που υπολείπονται των προσδοκιών, είναι μια πηγή της συνεχιζόμενης αβεβαιότητας. «Αυτοί οι παράγοντες αμαυρώνουν τις προσδοκίες για την ανάπτυξη στη Γερμανία» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Ο καθηγητής Κλέμεσν Φούεστ, πρόεδρος του ZEW, τόνισε ακόμη πως τα απογοητευτικά στοιχεία σχετικά με τις εισερχόμενες παραγγελίες, τη βιομηχανική παραγωγή και το εξωτερικό εμπόριο πιθανότατα έχουν συμβάλει στην αυξανόμενη απαισιοδοξία.

Μετά τις ανακοινώσεις το χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης βρέθηκε ενδοσυνεδριακά να υποχωρεί έως και στις 8.701,44 μονάδες, ωστόσο σύντομα επανάκτησε τις 8.800 μονάδες.