Απώλειες μαθητών για τα ιδιωτικά σχολεία
Κατά την έναρξη της περιόδου 2013/14 στα ιδιωτικά σχολεία της χώρας φοιτούσαν συνολικά 76.612 μαθητές, έναντι 80.460 την προηγούμενη περίοδο (μείωση 4,8%, ή 3.848 λιγότεροι μαθητές), σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που επικαλείται η Infobank Hellastat σε μελέτη της για τον εγχώριο κλάδο της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας ιδιωτικής εκπαίδευσης. Η υποχώρηση αυτή προήλθε κυρίως από τη μείωση στον τομέα των Λυκείων (περίπου 2.000 λιγότεροι μαθητές) και δευτερευόντως από τους μαθητές Δημοτικού (μείωση κατά 1.800 μαθητές). Σε σχέση με την περίοδο 2008/09 τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια εμφανίζουν σωρευτική απώλεια περίπου 14.700 μαθητών (-16%).
Κυριάκος Σαράντης, διευθύνων σύμβουλος της Σαράντης
Τη δραστηριότητα τουNoxzemaστην Ελλάδα από την Procter & Gamble απέκτησε ο όμιλος Σαράντη έναντι 8,7 εκατ. ευρώ, στο πλαίσιο της στρατηγικής του για την υποστήριξη της βασικής επιχειρηματικής δραστηριότητάς του μέσω οργανικής ανάπτυξης και εξαγορών.
Το Noxzemaείναι ένα brand στα προϊόντα προσωπικής φροντίδας στις κατηγορίες των αποσμητικών σώματος, αφρόλουτρων και αφρού ξυρίσματος.

Βασίλης Αποστολόπουλος, διευθύνων σύμβουλος του Ιατρικού Κέντρου
Επεκτάθηκε η συμφωνία συνεργασίας της ING Ελλάδος για καλύψεις ασφαλιστηρίων υγείας με το Ιατρικό Κέντρο και στη μονάδα του Ιατρικού Περιστερίου.

Υπενθυμίζεται ότι η ING έχει ήδη συνεργασία απευθείας κάλυψης των ασφαλισμένων της στις ακόλουθες νοσηλευτικές μονάδες του ομίλου: Ιατρικό Κέντρο Αθηνών, Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, Ιατρικό Διαβαλκανικό Θεσσαλονίκης και Ιατρικό Ψυχικού.

Αθανάσιος Παπανικολάου, διευθύνων σύμβουλος του κλάδου εστίασης της Vivartia
Ο όμιλος Goody’s προχωρεί στο άνοιγμα του πρώτου Goody’s Burger House στην πόλη της Μελβούρνης. Το πενταετές πλάνο ανάπτυξης προβλέπει τη λειτουργία τουλάχιστον 10 εστιατορίων στα μεγάλα αστικά κέντρα της Aυστραλίας. Η εταιρεία που επιλέχθηκε για την αποκλειστική ανάπτυξη του σήματος στην Αυστραλία είναι η Mediterranean Fast Casual Restaurants Ltd.

Το come back της ΔΕΘ – HELEXPO
Για επανεκκίνηση της κρατικής εταιρείας ΔΕΘ – HELEXPO κάνει λόγο η διοίκηση του φορέα, αφού η προσπάθεια που άρχισε το 2013 έχει ως αποτέλεσμα να περάσει το νέο σχήμα που δημιουργήθηκε από τη συγχώνευση ΔΕΘ και ΗELEXPO από ζημιές σε λειτουργική κερδοφορία.
Σύμφωνα με τον πρόεδρο της εταιρείας κ. Τάσο Τζήκα, το 2013 μόνο από τη μείωση δαπανών η εταιρεία εξοικονόμησε 1,1 εκατ. ευρώ, οι πωλήσεις της αυξήθηκαν κατά 1,7 εκατ. ευρώ και ο κύκλος εργασιών έφθασε τα 9,5 εκατ. ευρώ. Επίσης, το πρώτο εξάμηνο του 2014 σημειώθηκε αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 15,72%. O διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ – HELEXPO κ. Κυριάκος Ποζρικίδης παρουσιάζοντας τα στοιχεία της 79ης ΔΕΘ υπογράμμισε ότι εφέτος σε επίπεδο επισκεπτών η έκθεση σημείωσε αύξηση 38,1%, συμπληρώνοντας πως ύστερα από πολλά χρόνια η έκθεση ξαναέγινε πραγματικά διεθνής με 19 επίσημες διεθνείς συμμετοχές.
Ανάμεσα στους βασικούς στόχους για το 2015-2016, ο κ. Τζήκας τοποθέτησε τη διεθνοποίηση της εταιρείας μέσω σύναψης στρατηγικών συμμαχιών, την ισχυροποίησή της στη Ελλάδα μέσα από τη διεύρυνση του δικτύου συνεργατών και την επέκταση της ΔΕΘ – HELEXPO στην αγορά της Αθήνας.
22.822 οι ενεργές μερίδες στο ΧΑ
Τον Σεπτέμβριο του 2014 οι ξένοι επενδυτές στο σύνολό τους εμφάνισαν εισροές της τάξης των 104,82 εκατ. ευρώ. Ηταν ο 23ος στη σειρά μήνας που οι ξένοι είναι αγοραστές στο Ελληνικό Χρηματιστήριο. Οι έλληνες επενδυτές εμφανίζονται πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 104,06 εκατ. ευρώ. Οι ενεργές μερίδες τον Σεπτέμβριο περιορίστηκαν στις 22.822 έναντι 29.044 τον Σεπτέμβριο του 2013.
Αποχωρεί από το ΧΑ η Μαΐλλης
Ποσοστό 95,41% στην εισηγμένη εταιρεία Μαΐλλης κατέχει πλέον το fund HIG Luxembourg μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας πρότασης για την απόκτηση του συνόλου των μετοχών, η επιτυχία της οποίας είναι προαπαιτούμενο για τη συμφωνία αναδιάρθρωσης της εταιρείας συσκευασίας. Η HIG θα ασκήσει το δικαίωμα εξαγοράς (squeeze out), δεδομένου ότι κατέχει πάνω από το 90% του μετοχικού κεφαλαίου, με στόχο την έξοδο της εταιρείας από το ΧΑ.
7,2 εκατ. για τους εργαζομένους της Sprider
Μετά την πρόταση ενίσχυσης των πρώην εργαζομένων της αρτοποιίας Nutriart με 6 εκατ. ευρώ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε νέα πρόταση για ενίσχυση των πρώην εργαζομένων της αλυσίδας Sprider από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ).
Συγκεκριμένα, η ΕΕ πρότεινε να δοθούν στην Ελλάδα 7,2 εκατ. ευρώ από το ΕΤΠ για να βοηθήσει 761 πρώην εργαζομένους στην αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores να βρουν νέες θέσεις εργασίας και να επεκτείνει τη στήριξή της σε 505 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης (ΕΑΕΚ).
Σημειώνεται ότι το αίτημα στήριξης προήλθε από την ελληνική κυβέρνηση, ενώ η πρόταση τώρα έχει διαβιβαστεί για έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.
Μειώθηκαν κατά το ήμισυ οι ζημιές – «αγκάθι» η έλλειψη ρευστότητας
Συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζουν οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον Δήμο Αθηναίων σύμφωνα με μελέτη της εταιρείας ICAP που παρουσιάστηκε σε ημερίδα του Κέντρου Στήριξης Επιχειρηματικότητας του δήμου. Σύμφωνα με την έρευνα, οι επιχειρηματίες δηλώνουν ως μεγαλύτερο πρόβλημά τους την έλλειψη ρευστότητας ενώ σημάδι ανακοπής της ύφεσης θεωρείται το γεγονός ότι μεταξύ 2012 και 2013 οι ζημιές που κατέγραψαν οι περίπου 6.000 εταιρείες (ΟΕ, ΑΕ και ΕΠΕ) στην περιοχή της Αθήνας μειώθηκαν από το 1 δισ. ευρώ στα 500 εκατ. ευρώ.
Αλλο ενθαρρυντικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι οι δείκτες επιχειρηματικών προσδοκιών, καταναλωτικής εμπιστοσύνης και οικονομικού κλίματος παρουσιάζουν μικρή ανάκαμψη.

Διεθνής διάκριση για την Τράπεζα Πειραιώς

Ακόμα μία σημαντική διεθνή διάκριση πέτυχε ο όμιλος της Τράπεζας Πειραιώς για την επιτυχή ενοποίηση των συστημάτων πληροφορικής και τη λειτουργική ενοποίηση πέντε τραπεζών σε διάστημα μόλις 14 μηνών, που αποτελεί χρόνο ρεκόρ σε διεθνές επίπεδο.
Συγκεκριμένα στο πλαίσιο του Παγκοσμίου Συνεδρίου Πληροφορικής «WCIT 2014» το οποίο διεξήχθη στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού, ο Παγκόσμιος Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Υπηρεσιών WITSA (World Information Technology and Services Alliance) απένειμε στην Τράπεζα Πειραιώς το βραβείο Merit Winner στην κατηγορία Private Sector ICT Excellence Award.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ