«Κλειδί» εργασιακά και πλειστηριασμοί

Με μεγάλο όπλο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 και την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία βγαίνοντας από την ύφεση

Με μεγάλο όπλο τον ισοσκελισμένο προϋπολογισμό για το 2015 και την πρόβλεψη ότι η ελληνική οικονομία βγαίνοντας από την ύφεση μπορεί να διπλασιάσει το πρωτογενές πλεόνασμα, η κυβέρνηση θέλει να κλείσει τη διαπραγμάτευση με την τρόικα και να προχωρήσει στην επόμενη ημέρα χωρίς το ΔΝΤ στην Ελλάδα.
Ωστόσο αυτή η εξέλιξη προσκρούει στις αλλαγές στις οποίες επιμένουν οι δανειστές στην αγορά εργασίας και την απελευθέρωση των πλειστηριασμών, που αποτελούν και τα μεγάλα πολιτικά εμπόδια για την κυβέρνηση.
Η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου – άδειες και προνόμια συνδικαλιστών – αλλά κυρίως η κατάργηση του τελευταίου εμποδίου για τις ομαδικές απολύσεις, που είναι η έγκρισή τους από το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, έστω και έναν χρόνο αργότερα, είναι οι διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτεί η τρόικα για να κλείσει η διαπραγμάτευση.
Επιπροσθέτως συνδυάζει τη ρύθμιση για τα «κόκκινα δάνεια», που είναι γενναία στον βαθμό που προβλέπει τη δυνατότητα «κουρέματος» της συνολικής οφειλής ως 50% για επιχειρήσεις αλλά και ιδιώτες, με την απελευθέρωση των πλειστηριασμών ακόμη και των κατοικιών για λόγους εξισορρόπησης των κινδύνων (δηλαδή να ενταχθούν κάποιοι στη ρύθμιση και να αθετήσουν και τις νέες υποχρεώσεις τους).
«Στα μαλακά»


Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ζήτημα αιχμής για την τρόικα και την τελική επίτευξη συμφωνίας αποτελούν οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο 1264/1982, τις οποίες προσπαθεί να «ρίξει στα μαλακά» το υπουργείο Εργασίας.
Οι αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο από κοινού με την οριστική απελευθέρωση των πλειστηριασμών – ακόμη και για στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας – αναμένεται να κυριαρχήσουν στον επόμενο γύρο της διαπραγμάτευσης, εντός του Νοεμβρίου.
Μεταρρυθμίσεις


Η αλλαγή του τρόπου με τον οποίο προκηρύσσονται οι απεργιακές κινητοποιήσεις και η άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκ άουτ) θεωρούνται «απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» για τους δανειστές ενώ η ελληνική πλευρά προσπαθεί να περιορίσει τις αλλαγές στις συνδικαλιστικές άδειες, στα όρια προστασίας των συνδικαλιστών από απόλυση, αλλά και στον τρόπο χρηματοδότησης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Και αυτό προκειμένου να αποφευχθούν… τα χειρότερα, δηλαδή η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων, ζήτημα για το οποίο η τρόικα δίνει πίστωση χρόνου στην κυβέρνηση, η επαναφορά του λοκ άουτ και η αλλαγή του τρόπου λήψης των αποφάσεων για την κήρυξη απεργιακών κινητοποιήσεων.
Προκειμένου να ενισχύσει τη θέση της η ελληνική κυβέρνηση επιστράτευσε το αδιαμφισβήτητο κύρος του ILO (Διεθνές Γραφείο Εργασίας), το οποίο ανέλαβε να συντονίσει την τριμερή συνάντηση με τους κοινωνικούς εταίρους, όπου παρουσιάστηκε μελέτη με τις αντίστοιχες ρυθμίσεις που ισχύουν στις χώρες της ΕΕ.
Παρότι η μελέτη έδειξε ότι η νομοθεσία στη χώρας μας βρίσκεται στον μέσο όρο των αντίστοιχων χωρών της Ευρώπης, η τρόικα επιμένει στις εξής αλλαγές:
Η ανταπεργία


Η απόφαση για απεργιακές κινητοποιήσεις θα πρέπει να λαμβάνεται από το 50%+ 1 των μελών του συνδικάτου. Δηλαδή η κήρυξη απεργίας θα προϋποθέτει τη σύγκληση γενικής συνέλευσης και τη συμμετοχή της πλειοψηφίας των εργαζομένων στη λήψη της απόφασης. Κάτι ανάλογο συμβαίνει μόνο στη Βουλγαρία από τις ευρωπαϊκές χώρες.
Αντιστοίχως ζητεί την άρση της απαγόρευσης της ανταπεργίας (λοκ άουτ), τη μείωση των συνδικαλιστικών αδειών και την τροποποίηση της οργάνωσης, δομής και λειτουργίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων καθώς και του τρόπου χρηματοδότησής τους.
Ωστόσο, η επίτευξη συναίνεσης στο θέμα αυτό δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, καθώς η ΓΣΕΕ αναμένεται να αντιδράσει στις προτεινόμενες αλλαγές. Η τριμερής συνάντηση θα επαναληφθεί στην Αθήνα – εντός του Οκτωβρίου – με δεδομένη πλέον την αρνητική στάση της τρόικας σε επιμέρους αλλαγές. Κάτι το οποίο διατυπώθηκε ευθέως στον υπουργό Εργασίας κ. Γιάννη Βρούτση κατά την πρόσφατη συνάντησή τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία