Από τις 19 έως και τις 21 Σεπτεμβρίου 2014 θα πραγματοποιηθεί το «Navarino Challenge» στην Καλαμάτα και την Costa Navarino. Στη διοργάνωση αθλητικού τουρισμού θα συμμετέχει και εφέτος ο ελληνοαμερικανός υπερμαραθωνοδρόμος της The North Face, Ντιν (Κωνσταντίνος) Καρνάζης (Dean Karnazes), ο οποίος θα τρέξει για καλό σκοπό.
Το φετινό πρόγραμμα εμπλουτίζεται επίσης με τη συμμετοχή του Ολυμπιονίκη και Παγκόσμιου Πρωταθλητή στην κολύμβηση Σπύρου Γιαννιώτη, ο οποίος θα κολυμπήσει μαζί με τον Ντιν Καρνάζης, το Σάββατο το μεσημέρι στις 20 Σεπτεμβρίου, στην παραλία του Navarino Dunes.
Η διοργάνωση αθλητικού τουρισμού εντάσσεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Δήμου Καλαμάτας για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας και πραγματοποιείται με την αμέριστη συμπαράσταση και στήριξη των Δήμων Καλαμάτας, Πύλου-Νέστορος και Τριφυλίας.

Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας είναι μια ετήσια εκστρατεία για τη βιώσιμη αστική κινητικότητα. Ο στόχος της εκστρατείας, η οποία διαρκεί κάθε χρόνο από τις 16 έως τις 22 Σεπτεμβρίου, είναι η ενθάρρυνση των ευρωπαϊκών τοπικών αρχών, ώστε να θεσπίσουν και να προωθήσουν αειφόρα μέτρα μετακίνησης και να καλέσουν τους πολίτες τους να δοκιμάσουν εναλλακτικές λύσεις στη χρήση του αυτοκινήτου.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης θα πραγματοποιηθεί ημερίδα «Eat well –run well –live well», το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου, στις 19:00, στο The Westin Resort Costa Navarino, στην οποία θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αριθμητικά και στατιστικά δεδομένα για την παιδική παχυσαρκία. Το πρόγραμμα της ημερίδας θα περιλαμβάνει την βράβευση του δις Ολυμπιονίκη του ταεκβοντο Αλέξανδρου Νικολαΐδη και του Σπύρου Γιαννιώτη, καθώς και ομιλίες από τον Δρ. Δημοσθένη Παναγιωτάκο, Καθηγητή Βιοστατιστικής –Επιδημιολογίας, Κοσμήτορα Σχολής Επιστημών Υγείας & Αγωγής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου και την Δρα. Χριστίνα Χρυσοχόου, Ιατρό – Καρδιολόγο, Επιμελήτρια Α, Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής, Ιατρικής Σχολής, Πανεπιστημίου Αθηνών.
Παράλληλα ειδικοί πνευμονολόγοι, στο πλαίσιο της ενημερωτικής εκστρατείας «ΜΕΓΑΛΩΝΟΥΜΕ ΜΕ ΥΓΕΙΑ» υπό την αιγίδα της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας και την υποστήριξη της Pfizer Hellas, θα πραγματοποιούν δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό το Σάββατο 20 Σεπτεμβρίου στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας (ώρες: 09.00-12.30) και την Κυριακή 21 Σεπτεμβρίου (ώρες: 08.30-12.00) στην Costa Navarino. Στόχος της ενέργειας είναι η ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τη σημασία της υιοθέτησης καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής υγιεινών συνηθειών, που περιλαμβάνουν τον εμβολιασμό κατά λοιμωδών νοσημάτων, όπως η γρίπη και η πνευμονιοκοκκική νόσος, η διακοπή καπνίσματος, η ισορροπημένη διατροφή, η τακτική άσκηση και οι κατάλληλες διαγνωστικές εξετάσεις. Την Κυριακή, 21 Σεπτεμβρίου, θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του «Navarino Challenge», η οποία θα συνοδευθεί από μεγάλη γιορτή, με ελληνικά παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.
Συμμετοχές γίνονται δεκτές μέχρι και τις 17 Σεπτεμβρίου 2014, μέσα από την επίσημη σελίδα http://navarinochallenge.com/registration_form.php. Το πλήρες πρόγραμμα της διοργάνωσης, που περιλαμβάνει όλες τις φετινές διαδρομές, καθώς και τις δωρεάν δραστηριότητες στο πλαίσιο της διαμονής στο The Westin Resort Costa Navarino διατίθεται στον σύνδεσμο (http://navarinochallenge.com/event_schedule_2014.html). Αρμόδιο για τα ειδικά πακέτα διαμονής είναι το επίσημο ταξιδιωτικό πρακτορείο της διοργάνωσης, The Travel Company (http://thetravelcompany.gr/navarino-challenge/).