Την απευθείας αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο, προκειμένου να αποφανθεί ως εκ της αρμοδιότητάς του περί της συνταγματικότητας ή μη για τέσσερα νομοθετήματα που αφορούν τις εκποιήσεις ενυπόθηκων ακινήτων, αποφάσισε ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης.

Για τα άλλα δύο νομοθετήματα, αναφέρει σε γραπτή δήλωση ο Κύπριος πρόεδρος, που κατά την άποψη του Γενικού Εισαγγελέα δεν τίθεται θέμα σύγκρουσης με το Σύνταγμα, θα αποφασίσει εντός της καθορισμένης από το Σύνταγμα προθεσμίας, αφού διαβουλευθεί και με τα κοινοβουλευτικά κόμματα.

Στις αποφάσεις του, σημειώνει ο κ. Αναστασιάδης, έλαβε υπόψη ότι ο επιδιωκόμενος στόχος της διασφάλισης των συμφερόντων των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού επιτυγχάνεται πλήρως με τους νόμους που τέθηκαν και θα τεθούν σε εφαρμογή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ταυτόχρονα τονίζει ότι, γνώμονας των αποφάσεών του είναι «η διασφάλιση της σταθερότητας και αποφυγή των οποιωνδήποτε εξελίξεων που θα έθεταν σε κίνδυνο την αξιοπιστία της χώρας και το χρηματοπιστωτικό της σύστημα που με τις θυσίες του λαού μας επιτεύχθηκαν».

Ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει ότι συνεχίζει εντατικές διαβουλεύσεις με πολιτικούς ηγέτες και επικεφαλής θεσμικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να πετύχει την, καθοριστικής σημασίας για τα συμφέροντα της Κύπρου, απρόσκοπτη συνέχιση του προγράμματος στήριξης και χρηματοδότησης της κυπριακής οικονομίας.

Ο Κύπριος υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, τόνισε ότι οι «διεθνείς πιστωτές δεν κάνουν παιχνίδια» και ότι ξεκαθάρισαν στον ίδιο πως αν ισχύσουν τα συμπληρωματικά νομοθετήματα δεν θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση της Κύπρου.

«Εάν τελικά δεν εκταμιευθεί η δόση, θα είναι η πρώτη φορά που θα ληφθεί μία τέτοια απόφαση από τότε που η Κύπρος μπήκε κάτω από οικονομικό πρόγραμμα» δήλωσε στο ΡΙΚ ο Κύπριος υπουργός.