Εκτενές αφιέρωμα στη Διευθύνουσα Σύμβουλο του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) Αναστασία Σακελλαρίου φιλοξενεί σήμερα Τρίτη το πρακτορείο Bloomberg , αναφέροντας πως είναι το πρόσωπο που συνέβαλε στις πρόσφατα επιτυχημένες αυξήσεις κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών.

Το αφιέρωμα παρακολουθεί την πορεία της κ. Σακελλαρίου τον τραπεζικό κλάδο και την καριέρα της σε τραπεζικούς κολοσσούς της Βρετανίας και των ΗΠΑ πριν επιστρέψει το 2009 στην Ελλάδα. Όπως αναφέρει η πρώτη της δουλειά ήταν στο τμήμα επενδυτικής τραπεζικής στην Deutsche Bank στο Λονδίνο. Αργότερα μετέβη στη Wall Street όπου εργάστηκε για τους Salomon Bros, για να επιστρέψει στο Λονδίνο το 2000, για να εργαστεί στην Credit Suisse.

«Ανήλθε τα σκαλιά και έγινε από αντιπρόεδρος, γενική διευθύντρια στο Global Markets Solutions Group για τις περιοχές Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής όπου δούλευε με πελάτες στην αναδιάρθρωση χρεών» σχολιάζει το Bloomberg και συμπληρώνει: «Η ίδια η Σακελλαρίου αναφέρει ότι εκεί έμαθε τη διαχείριση κρίσεων που θα τη βοηθούσε στην Ελλάδα»

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, «ως επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) των 50 δισ. ευρώ η κ. Σακελλαρίου εκμεταλλεύεται τη δεκαετή και πλέον τραπεζική της πείρα στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη για να καθοδηγήσει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας σε μία υγιή κατάσταση».

Σύμφωνα με την συντάκτρια του αφιερώματος έχοντας πίσω της τραπεζική εμπειρία από το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη η επικεφαλής του ΤΧΣ επιδιώκει να επαναφέρει τα πράγματα σε μια κανονικότητα. «Η δουλειά της είναι να ξαναφέρει υγεία στις ελληνικές τράπεζες που επλήγησαν από τη μεγαλύτερη αναδιάρθρωση χρέους που είδε η Ευρώπη», σημειώνει.

Κατά το Bloomberg απόδειξη της επιτυχίας της κ. Σακελλαρίου είναι ότι οι τέσσερις μεγάλες ελληνικές τράπεζες άντλησαν συνολικά φέτος 8,3 δισ. ευρώ από τις αγορές και ότι επενδυτές όπως η Fidelity, BlackRock και Paulson & Co συμμετείχαν σε αυτές.

Στο σημείο αυτό το άρθρο φιλοξενεί δηλώσεις του Χρήστου Μεγάλου, διευθύνοντα σύμβουλου της Eurobank, ο οποίος γνώρισε τη Σακελλαρίου όταν δούλευαν και οι δύο στην Credit Suisse. «Μπόρεσε να αντιληφθεί ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα θα ενδιαφερόταν περισσότερο από τους Έλληνες επενδυτές», δήλωσε ο κ. Μεγάλου και προσέθεσε πως η κ. Σακαλλαρίου «κατάφερε να πείσει τους ξένους επενδυτές να ενδιαφερθούν για την ελληνική υπόθεση, περισσότερο από τους ντόπιους».