Σπείρα που εμπλέκεται σε ληστείες και κλοπές εξάρθρωσε η Ασφάλεια Αττικής. Ειδικότερα συνελήφθησαν έξι έλληνες, πέντε άνδρες ηλικίας 35, 32, 31, 26, 24 ετών και μία γυναίκα ηλικίας 44 ετών, καθώς και ένας 27χρονος υπήκοος Αλβανίας. Ο τελευταίος μαζί με τον 24χρονο είχαν απασχολήσει και παλαιότερα τις διωκτικές αρχές.
Από την ως τώρα έρευνα έχει προκύψει πως οι συλληφθέντες ενέχονται σε 33 τουλάχιστον ένοπλες ληστείες και σε 18 κλοπές μοτοσικλετών. Οι δράστες «χτυπούσαν» ένοπλοι καταστήματα και επιχειρήσεις σε διάφορες περιοχές της Αθήνας, της βορειοανατολικής και της νοτιοανατολικής Αττικής.
Σε βάρος τους σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα για τα αδικήματα της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, της ληστείας και κλοπής, τετελεσμένης ή σε απόπειρα, κατ’ εξακολούθηση, κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και συνήθεια.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., «οι δράστες είχαν συγκροτήσει, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, οργανωμένη εγκληματική ομάδα, που είχε διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με επιμέρους διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία δράσης (modus operandi)» ενώ το κύριο χαρακτηριστικό της μεθοδολογίας τους εστιάζεται στη μεθοδικότητα που επιδείκνυαν στις προπαρασκευαστικές πράξεις και κυρίως στον τρόπο που σχεδίαζαν και οργάνωναν την προσέγγιση και τη διαφυγή τους, από τα καταστήματα που επέλεγαν ως «στόχους».
Ειδικότερα είχαν δημιουργήσει ομάδες των δυο έως τεσσάρων ατόμων και υπό την εποπτεία του 35χρονου ο οποίος φέρεται να είχε ηγετικό ρόλο στην ομάδα αναζητούσαν νυχτερινές ώρες σε διάφορες περιοχές της Αττικής μοτοσικλέτες, που δεν έφεραν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας (π.χ. συναγερμό, αντικλεπτική δαγκάνα) και τις αφαιρούσαν.
Στη συνέχεια τις χρησιμοποιούσαν για τη μετάβαση και αποχώρησή τους από τα καταστήματα-«στόχους», τα οποία είχαν επιλέξει προσεκτικά, έπειτα από αυτοψία και κατόπτευση των χώρων, έχοντας ως κριτήρια τα ιδιαίτερα μορφολογικά χαρακτηριστικά της ευρύτερης περιοχής και τις δυνατότητες ασφαλούς διαφυγής τους.
Κυρίως επέλεγαν πρατήρια υγρών καυσίμων, σουπερμάρκετ, καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, ψητοπωλεία, πρακτορεία ΟΠΑΠ, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρικών ειδών και άλλα εμπορικά.
Στα καταστήματα έμπαιναν σε ομάδες των δύο, τριών ή τεσσάρων ατόμων και με την απειλή καλάσνικοφ ή πιστολιού, ακινητοποιούσαν υπαλλήλους και πελάτες και αφαιρούσαν χρηματικά ποσά, που κυμαίνονταν από μερικές εκατοντάδες, ως μερικές χιλιάδες ευρώ.
Όπως αναφέρουν πληροφορίες από την έρευνα διαπιστώθηκε πως η 44χρονη έμπαινε στα καταστήματα και κατόπτευε τον χώρο βλέποντας το σημείο που βρίσκονταν το ταμείο και η είσοδος – έξοδος του καταστήματος που ήθελαν να ληστέψουν. Στη συνέχεια χρησιμοποιούσαν για τις μετακινήσεις τους τις κλεμμένες μοτοσικλέτες τις οποίες μετά τις ληστείες τις εγκατέλειπαν σε ερημικά σημεία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις ληστειών σε σουπερμάρκετ η λεία της σπείρας παραμένει αδιευκρίνιστη από τους υπευθύνους των καταστημάτων. Πάντως, από τα μέχρι τώρα στοιχεία της έρευνας το χρηματικό ποσό που αποκόμισαν από τη δράση τους ξεπερνά τις 47.000 ευρώ.
Επίσης κατά τη διάπραξη των ληστειών είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά των προσώπων τους, φορώντας κράνη μοτοσικλετιστή και γάντια, ώστε να καθίσταται δυσχερής η αναζήτηση και ο εντοπισμός τους και η ενδεχόμενη αναγνώρισή τους από τα θύματα των ληστειών ή/ και τους αυτόπτες μάρτυρες.
Από την έρευνα προέκυψε ότι τα μέλη της σπείρας, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, διέπραξαν σε περίοδο ενός χρόνου και συγκεκριμένα από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Ιούνιο του 2014 πάνω από 50 ένοπλες ληστείες και κλοπές απόπειρες και τελεσμένες. Η έρευνα συνεχίζεται για ενδεχόμενη συμμετοχή τους και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.
Για τη διαφυγή τους χρησιμοποιούσαν τις κλεμμένες μοτοσικλέτες, τις οποίες εγκατέλειπαν σε ερημικές τοποθεσίες ή αγροτικές εκτάσεις, συνήθως κοντά στους τόπους διάπραξης των ληστειών και διέφευγαν με άλλα οχήματα, που οδηγούσαν άλλα μέλη της εγκληματικής ομάδας.
Από τα μέχρι στιγμής στοιχεία προκύπτει ότι τα μέλη της σπείρας έχουν αφαιρέσει 18 μοτοσικλέτες από τις περιοχές Χολαργού, Παπάγου, Γέρακα, Νέου Ψυχικού, Καισαριανής, Ηλιούπολης, Γλυφάδας, Αγίου Δημητρίου και διαφόρων συνοικιών της Αθήνας, ενώ η έρευνα συνεχίζεται για την ταυτοποίηση τυχόν περαιτέρω κλοπών.
Κατά τη διάρκεια ερευνών που έγιναν σε σπίτια και οχήματα των συλληφθέντων, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 940 ευρώ, 28 κινητά τηλέφωνα και διάφορες κάρτες sim, πολλά διαρρηκτικά εργαλεία, γάντια και ενδυμασίες μοτοσικλετιστή, 10 κράνη μοτοσικλετιστή, 20 κάλυκες διαφόρων διαμετρημάτων, απομίμηση πιστολιού, δύο ζυγαριές ακριβείας ναρκωτικών ουσιών, μικροποσότητα κάνναβης, διάφορα ξίφη και μαχαίρια επιβίωσης και τρεις μπαγκαζιέρες μοτοσικλέτας και διάφορα έγγραφα.
Μέρος των κατασχεθέντων αντικειμένων όπως κράνη και μπαγκαζιέρες, αναγνωρίστηκαν από τους ιδιοκτήτες τους και τους επεστράφησαν.
Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και η υπόθεση παραπέμφθηκε σε κύρια ανάκριση.