Με συχνότητα έξι εβδομάδων θα πραγματοποιούνται από τον ερχόμενο Ιανουάριο οι συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, η συχνότητα αυτή θα αφορά μόνο τις συνεδριάσεις αποκλειστικά για τη νομισματική πολιτική.
Οι συνεδριάσεις για τη συζήτηση θεμάτων που δεν άπτονται της νομισματικής πολιτικής θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται τουλάχιστον μία φορά τον μήνα.
Εξάλλου, η διάρκεια των περιόδων τήρησης ελάχιστων αποθεματικών –κατά τις οποίες οι τράπεζες υποχρεούνται να τηρούν κατά μέσο όρο ελάχιστα αποθεματικά στο Ευρωσύστημα –θα επιμηκυνθεί από τέσσερις σε έξι εβδομάδες, ούτως ώστε να συμβαδίζει με τη νέα συχνότητα διεξαγωγής των συνεδριάσεων για τη νομισματική πολιτική.
Ταυτόχρονα, η ΕΚΤ ανακοινώνει τη δέσμευσή της να δημοσιεύει τακτικές αναφορές σχετικά με τις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου για τη νομισματική πολιτική.
Η δημοσίευση των αναφορών, η οποία προβλέπεται να ξεκινήσει με τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου του 2015, θα προγραμματίζεται κατά τέτοιο τρόπο ώστε η αναφορά σχετικά με την προηγούμενη συνεδρίαση να δημοσιεύεται πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής της επόμενης συνεδρίασης.
Το αναθεωρημένο χρονοδιάγραμμα συνεδριάσεων θα οριστικοποιηθεί κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Ιουλίου 2014 και θα δημοσιευθεί αμέσως μετά στον δικτυακό τόπο της ΕΚΤ.

Για τους δείκτες αναφοράς το ΔΣ της ΕΚΤ αποφάσισε τα εξής:

* Για τις τράπεζες που παρουσίασαν καθαρό θετικό δανεισμό (όσον αφορά τις επιλέξιμες από την ΕΚΤ κατηγορίες δανείων) στο 12μηνο έως την 30ή Απριλίου 2014, οι δείκτες αναφοράς θα είναι πάντα μηδενικοί.

* Για τις τράπεζες που παρουσίαζαν αρνητικό καθαρό υπόλοιπο δανεισμού στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2014, θα εφαρμόζονται διαφορετικοί δείκτες.

Ειδικότερα, ο μέσος μηνιαίος καθαρός δανεισμός κάθε τράπεζας στο παραπάνω 12μηνο θα προβάλλεται στο 12μηνο έως τις 30 Απριλίου 2015, ενώ από τις 30 Απριλίου 2015 έως τις 30 Απριλίου 2016 οι δείκτες αναφοράς για τον μηνιαίο δανεισμό θα είναι μηδενικοί.

* Οι τράπεζες που δανείζονται στο πλαίσιο των TLTROs και δεν επιτυγχάνουν τους στοχους τους έως την 30ή Απριλίου 2016, θα πρέπει να αποπληρώσουν το σύνολο των δανείων τους τον Σεπτέμβριο του 2016.

* Οι τράπεζες που χρηματοδοτούνται στο πλαίσιο των TLTROs θα υπόκεινται σε συγκεκριμένες υποχρεώσεις παροχής στοιχείων και υποβολής εκθέσεων.

Οι αρχικές χρηματοδοτήσεις θα γίνουν την 18η Σεπτεμβρίου και την 11η Δεκεμβρίου, ενώ πρόσθετες συναλλαγές θα γίνουν τον Μάρτιο, Ιούνιο, Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο 2015 και τον Μάρτιο και Ιούνιο 2016.

Μέχρι τις αρχές του Αυγούστου 2014, η ΕΚΤ θα δημοσιεύσει νομική πράξη που θα αποτελέσει τη βάση της σειράς των TLTROs.
Σημειώνεται ότι οι τράπεζες μπορούν να συμμετέχουν σε ένα TLTRO είτε ατομικά είτε κάποιες τράπεζες μπορούν να σχηματίσουν μια «ομάδα TLTRO», εφόσον πληρούν συγκεκριμένες προϋποθέσεις, και μπορεί στη συνέχεια να συμμετάσχουν σε ένα TLTRO ως ομάδα. Στην περίπτωση αυτή, ο υπολογισμός των αποζημιώσεων αναφοράς και ο δανεισμός του ομίλου TLTRO θα βασίζονται σε συγκεντρωτικά στοιχεία για τα δάνεια TLTRO σε επίπεδο ομάδας.