Συλλήψεις για παράνομη διακίνηση μεταναστών μέσω του «Ελ.Βενιζέλος»

Πολυμελές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας εξάρθρωσε το Τμήμα Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.

Πολυμελές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών που είχαν εισέλθει παράνομα στη χώρα μας εξάρθρωσε το Τμήμα Εκβιαστών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Εγκλημάτων Κατά Ζωής και Ιδιοκτησίας της Ασφάλειας Αττικής.
Όπως προέκυψε από την έρευνα οι δράστες εφοδίαζαν με πλαστά έγγραφα διαμονής τους μετανάστες και στη συνέχεια τους προωθούσαν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος», έναντι χρημάτων.
Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν κατά τη διάρκεια παράλληλων αστυνομικών επιχειρήσεων, σε περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά, συνολικά δέκα άτομα, εκ των οποίων πέντε είναι γυναίκες και πέντε άντρες.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., συνελήφθησαν 33χρονη, πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας η οποία φέρεται να έχει ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα, τέσσερις γυναίκες ηλικίας 39, 33, 29 και 25 ετών και ένας 36χρονος, όλοι εργαζόμενοι σε αεροπορική εταιρεία, τέσσερις άντρες, από τους οποίους ένας 34χρονος αλλοδαπός υπήκοος Πακιστάν, με «οργανωτικό – ηγετικό ρόλο στην εγκληματική ομάδα» και τρία ακόμη άτομα ηλικίας 40, 36, 28 και 31 ετών.
Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα – κατά περίπτωση – για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, παραβάσεις της νομοθεσίας περί αλλοδαπών, πλαστογραφία, ενεργητική δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες, παρασιώπηση εγκλημάτων, παράβαση της νομοθεσίας για τα ναρκωτικά και παράβαση της νομοθεσίας περί όπλων.
Στη δικογραφία περιλαμβάνονται για τα ίδια αδικήματα, τρία ακόμη άτομα (μία γυναίκα επίσης υπάλληλος της ίδιας αεροπορικής εταιρείας και δύο άντρες), συνεργοί των δραστών, οι οποίοι αναζητούνται για να συλληφθούν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.«οι δράστες είχαν συγκροτήσει οργανωμένη εγκληματική ομάδα, με διαρκή και δομημένη δράση, εσωτερική διάρθρωση με διακριτούς ρόλους και συγκεκριμένη μεθοδολογία ( modus operandi), με απώτερο στόχο την προώθηση μη νόμιμων μεταναστών από τη χώρα μας, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αποκομίζοντας έτσι παράνομο περιουσιακό όφελος».
Όπως έγινε γνωστό η διερεύνηση της υπόθεσης ξεκίνησε όταν στα τέλη του προηγούμενου μήνα, αστυνομικός που υπηρετεί στη Διεύθυνση Αστυνόμευσης Αερολιμένα Αθηνών κατήγγειλε στο Τμήμα Εκβιαστών ότι 33χρονη – πρώην υπάλληλος αεροπορικής εταιρείας – τον προσέγγισε και του πρότεινε να ενταχθεί, έναντι αμοιβής, σε «ομάδα» που προωθεί μη νόμιμους μετανάστες στο εξωτερικό, μέσω του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Όπως ενημερώθηκε ο αστυνομικός από την 33χρονη η μεθοδολογία δράσης που εφάρμοζαν, περιελάμβανε τη μεταφορά των μεταναστών δύο με τρεις ώρες πριν την πτήση στο χώρο αφίξεων του αεροδρομίου.
Στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή τους μετέφεραν στο χώρο αναχωρήσεων στις πύλες επιβίβασης, όπου και τους παραλάμβαναν οι συνεργοί τους – εργαζόμενοι στην αεροπορική εταιρεία επιβιβάζοντάς τους απευθείας στο αεροσκάφος. Για την περίπτωση του ελέγχου, τους εφοδίαζαν με πλαστά διαβατήρια, που εξέδιδαν κάποια από τα μέλη της οργάνωσης.
Μάλιστα, από τον αστυνομικό ζητήθηκε σε δεδομένη περίπτωση, να απουσιάζει από τις πύλες για να μην διενεργήσει έλεγχο ή αν σε ενδεχόμενο έλεγχο διαπίστωνε πλαστό διαβατήριο ή ταυτότητα, να τα αγνοούσε και να επέτρεπε τη διέλευση του ατόμου. Με αυτό τον τρόπο θα λάμβανε για κάθε μετανάστη ως αμοιβή το ποσό των 150 ευρώ.
Για το θέμα ενημερώθηκε το Τμήμα Εκβιαστών και οργανώθηκε «ελεγχόμενη συνεργασία» του αστυνομικού με τους δράστες για την ταυτοποίηση και πλήρη εξιχνίαση της παράνομης δράσης τους.
Κατά τη διάρκεια συναντήσεων που είχε ο αστυνομικός με την 33χρονη και τον 34χρονο αλλοδαπό από το Πακιστάν, ενημερώθηκε ότι σε περίπτωση που κατάφερνε να εντάξει και άλλους αστυνομικούς στην ομάδα θα αμειβόταν επιπροσθέτως κατά 50 ευρώ για κάθε έναν από αυτούς. Μάλιστα, όπως του ανέφεραν, στην περίπτωση που κατάφερνε να ενσωματώσει στην ομάδα και τον προϊστάμενό του, θα λάμβανε ποσό ύψους 1.500 ευρώ.
«Στο πλαίσιο της αστυνομικής έρευνας και για να διακριβωθούν πλήρως όλες οι πτυχές της εγκληματικής τους δράσης οργανώθηκε «ελεγχόμενη» προώθηση παράνομου μετανάστη. Σε συνεννόηση με τον αστυνομικό, όταν αυτός εκτελούσε υπηρεσία σε συγκεκριμένες πύλες του αεροδρομίου, αλλοδαπό άτομο ταξίδεψε παράνομα με προορισμό την Ιταλία», σημειώνεται στην ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
Οι Ιταλικές Αρχές, που είχαν ενημερωθεί από την πρώτη στιγμή για την ελεγχόμενη προώθηση, συνέλαβαν τον αλλοδαπό και εφάρμοσαν τις προβλεπόμενες διαδικασίες επαναπροώθησής του. Ο αστυνομικός στην περίπτωση αυτή έλαβε ως «αμοιβή» το ποσό των 160 ευρώ.
Σε ταυτόχρονες αστυνομικές έρευνες που διενεργήθηκαν στις οικίες των μελών της οργάνωσης, βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν πιστόλι των εννέα χιλιοστών, περίστροφο 357 magnum και 69 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 3 οχήματα (δύο αυτοκίνητα και μία μοτοσικλέτα), 69,2 γραμμάρια ακατέργαστης κάνναβης και ψηφιακή ζυγαριά ακριβείας, 3 βιβλιάρια τραπέζης, 1.635 ευρώ, 197 δολάρια Η.Π.Α. και 5 Dirhams Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων,3 ταξιδιωτικά αιτήματα για Μιλάνο, 6 σελίδες με στοιχεία υπαλλήλων σε αεροπορική εταιρεία και το εργασιακό τους πρόγραμμα, 3 έγγραφα αεροπορικής εταιρείας με στοιχεία και μητρώα υπαλλήλων της, έγγραφα με στοιχεία εισιτηρίων και φάκελος με χειρόγραφες σημειώσεις, Δελτίο Αστυνομικής Ταυτότητας για το οποίο είχε δηλωθεί κλοπή, Διαβατήριο για το οποίο είχε δηλωθεί απώλεια και πλαστό διαβατήριο Η.Π.Α., 2 φορητοί ηλεκτρονικού υπολογιστές, τέσσερις εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και μια συσκευή αποθήκευσης ψηφιακών δεδομένων USB, κεντρική μονάδα Η/Υ και εκτυπωτής, 13 κινητά τηλέφωνα και πακέτο σύνδεσης κινητής τηλεφωνίας.
Τα αντικείμενα που κατασχέθηκαν εστάλησαν στα εγκληματολογικά εργαστήρια για την περαιτέρω εξέτασή τους.
Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αθηνών και παραπέμφθηκαν σε κύρια ανάκριση.
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk