Έληξαν το απόγευμα της Κυριακής οι διαδικασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ όπου με μεγάλη πλειοψηφία εγκρίθηκε το σχέδιο πολιτικής απόφασης.

Η τροπολογία που κατέθεσε η Αριστερή Πλατφόρμα για το ζήτημα των συμμαχιών έλαβε 59 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 λευκά, ενώ υπήρξαν και 7 αποχές.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας

Με μέτριους ως προς το ύψος τους, τόνους, αλλά με εμφανή στοιχεία του μεγάλου προβληματισμού ως προς την «επόμενη ημέρα» του ΣΥΡΙΖΑ, συνεχίστηκε το μεσημέρι της Κυριακής η συνεδρίαση της ΚΕ του κόμματος, η οποία και θα κλείσει αργότερα με τις ψηφοφορίες για την απόφαση, σχετικά με τις συνεργασίες και την λειουργία του κόμματος.

Ηδη από το βράδυ του Σαββάτου, η Αριστερή Πλατφόρμα κατέθεσε τις αναμενόμενες τροπολογίες για τα συγκεκριμένα ζητήματα.

Πάντως οΠ. Λαφαζάνηςστην ομιλία του, παρά τις αιχμές, δεν κινήθηκε σε τροχιά μετωπικής αντιπαράθεσης με την πλειοψηφία.

Παρά ταύτα, τόνισε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν πρέπει να επιχειρήσει συνεργασίες συνολικά ή επιλεκτικά με κεντροαριστερές δυνάμεις αλλά αντίθετα να ανοίξει ισχυρό μέτωπο απέναντι τους με στόχο τη συρρίκνωσή τους και τη ριζοσπαστικοποίηση της κοινωνικής βάσης τους.

Ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποκλείσει ρητά κάθε μορφής συνεργασία με δυνάμεις και πρόσωπα που ψήφισαν, στήριξαν και εφάρμοσαν στη Βουλή, από κυβερνητικές θέσεις ή από θέσεις ευθύνης, νεοφιλελεύθερες και κυρίως μνημονιακές πολιτικές που κατέστρεψαν τη χώρα».

Επισήμανε μεταξύ των άλλων ότι πρέπει τα μέλη του κόμματος να σκεφθούν πώς εκτινάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ από το 4% στο 27% και είπε πως αυτό δεν συνέβη «επειδή υποκλιθήκαμε στην Κεντροαριστερά και τον εκσυγχρονισμό». Δήλωσε και από το βήμα της ΚΕ κατηγορηματικά αντίθετος προς συνεργασία με την κεντροαριστερά και ζήτησε την υιοθέτηση νέας πρακτικής, ενωτικής προπτικής.

«Και όταν ήμασταν στο 4% μας έλεγαν ότι πιάσαμε ταβάνι και τώρα στο 27% η ιστορία επαναλαμβάνεται. Μας λένε, «αν δεν κάνουμε ανοίγματα και δεν συναντηθούμε με την κεντροαριστερά, δεν σπάει το ταβάνι». Είναι λάθος, ενισχύει την αναξιοπιστία μας και μας απομονώνει από τα πλατιά εργατικά και λαϊκά στρώματα», είπε ο κ. Λαφαζάνης.
Πρότεινε την στροφή στην κοινωνία και την κατάρτιση ενός προγγράμματος «χωρίς αποσιωπήσεις, κενά και οριοθετήσεις».

Στον κ. Λαφαζάνη και την κριτική που διατυπώνεται στα θέματα των συνεργασιών, απάντησε ουσιαστικά λίγη ώρα αργότερα οΝ. Βούτσης.

«Θα μιλήσουμε για αριστερό πολυσυλλεκτισμό;» αναρωτήθηκε και υπογράμμισε το επόμενο ερώτημά του προς όσους αντιδρούν στην στροφή προς την ΔΗΜΑΡ και με ιδιαίτερη έμφαση επισήμανε: «θα μιλήσουμε για προωθητικούς συμβιβασμούς και ποιοι θα τους στηρίξουν και θα τους κατανοήσουν; Η κοινωνία θα τους στηρίξει;».
Ο κ. Βούτσης σημείωσε επίσης ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στα σημερινά του επίπεδα με τα ανοίγματα που έγιναν το ’10 και προσφάτως στις ευρωεκλογές και απέρριψε με κατηγορηματικό τρόπο ότι τα στελέχη που ανταποκρίθηκαν σε αυτές τις διααδικασίες ήταν «ρετάλια».

«Θέλετε να μείνουμε εμείς με τα βιογραφικά μας;» είπε απευθυνόμενος από βήματος της ΚΕ και συμπλήρωσε: «δεν κατανοώ όσους λένε ότι στις εκλογές του ’14 χάσαμε την ψυχή μας».
Οπως επισήμανε ο κ. Βούτσης, δεν υπάρχει καμία πρόθεση να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ κεντροαριστερά, «αλλά αν πάνε όλοι στην ομπρέλα του Σαμαρά, θα είμαστε ευχαριστημένοι;»