Σκληρές μάχες ιρακινών στρατιωτών με τους τζιχαντιστές αντάρτες της ISIS διεξάγονται στην πόλη Μπακούμπα, μόλις 60χλμ από την Βαγδάτη, με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.

Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του BBC, τμήμα της πόλης έπεσε προσωρινά στα χέρια των σουνιτών ανταρτών, ενώ σε ανταλλαγή πυρών σε αστυνομικό τμήμα σκοτώθηκαν 44 κρατούμενοι.

Συγκρούσεις και στη Συρία

Σκληρές μάχες φέρνουν αντιμέτωπους στην ανατολική Συρία (κοντά στα ιρακινά σύνορα) αντικαθεστωτικούς αντάρτες και τους τζιχαντιστές του ΙSIS.

Το βράδυ της συγκρούσεις σημειώθηκαν στο χωριό Μπασίρα, στο ανατολικό τμήμα της πλούσιας πετρελαϊκής επαρχίας Ντέιρ Εζόρ.

Από τον Ιανουάριο, οι άλλοτε σύμμαχοι κατά του καθεστώτος Άσαντ έχουν γίνει εχθροί. Οι αντάρτες, μετριοπαθείς και ισλαμιστές που έχουν συμμαχήσει με το Μέτωπο αλ-Νόσρα, το συριακό κλάδο της Αλ-Κάιντα, διεξάγουν πόλεμο εναντίον του ΙSIS, λόγω των ηγεμονικών βλέψεών του και της εξαιρετικά βάρβαρης συμπεριφοράς του.

Τα προπύργια του ISIS είναι η επαρχία Ράκα (βόρεια), καθώς και τμήματα των επαρχιών Χάσακα (βορειοανατολικά) και Ντέιρ Εζόρ (ανατολικά).

Θορυβημένη η Ουάσινγκτον

Η επέλαση της σουνιτικής ISIS στο Ιράκ έχει θορυβήσει τόσο την Ουάσινγκτον όσο και το (σιιτικό) Ιράν, σε σημείο που αμερικανοί και ιρανοί αξιωματούχοι συζήτησαν στη Βιέννη απευθείας για το ζήτημα -αποκλείοντας ωστόσο πως η προσέγγιση θα φτάσει μέχρι την στρατιωτική συνεργασία.

Σε συνάντηση με τους συμβούλους εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα εξέτασε τις επιλογές για στρατιωτική συνδρομή που έχουν στη διάθεσή τους οι ΗΠΑ, έχοντας μέχρι στιγμής αποκλείσει μόνο την χερσαία επέμβαση.

Απόφαση δεν έχει ληφθεί, και η επίσημη ανακοίνωση περιορίστηκε στο ότι ο Ομπάμα θα «συνεχίσει και τις επόμενες ημέρες τις διαβουλεύσεις» με τους συμβούλους. Στην παρούσα φάση, η πιο δραστική επιλογή που φαίνεται να μην αποκλείει η Ουάσινγκτον είναι οι αεροπορικές επιδρομές.

Συζήτηση με το Ιράν

Δείγμα της πιεστικότητας της κατάστασης είναι η συζήτηση της Ουάσινγκτον με το Ιράν. Λίγες ώρες αφού ο αμερικανός ΥΠΕΞ Τζον Κέρι επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αποκλείουν απευθείας διάλογο με την Τεχεράνη, αμερικανοί αξιωματούχοι επιβεβαίωσαν ότι συνομίλησαν στη Βιέννη με την ιρανική αποστολή επί του ζητήματος.

Στις σχέσεις ΗΠΑ και Ιράν επικρατεί μεν παγετός, αλλά τους τελευταίους μήνες έχει αρχίσει να παρατηρείται μία περιορισμένη «χαλάρωση» χάρη στην ορμή των συνομιλιών με για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.

Μετά την επαφή Αμερικανών και Ιρανών στη Βιέννη, και οι δύο πλευρές τόνισαν στο Reuters πως οι συνομιλίες δεν αφορούν στρατιωτική συνεργασία. «Δεν συζητήθηκε και δεν αποτελεί επιλογή» ανέφερε αξιωματούχος από την ιρανική πλευρά, σημειώνοντας ότι η Τεχεράνη «μπορεί να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση της σταθερότητας στο Ιράκ και την περιοχή».

Το σιιτικό Ιράν έχει πολύ καλή σχέση με τον σιίτη ιρακινό πρωθυπουργό Μαλίκι και την υπόλοιπη κυβέρνηση, που αναδείχθηκε με εκλογές που στήριξαν οι ΗΠΑ.