Στις μετοχικές αγορές έχουν στραφεί οι κεντρικές τράπεζες της Κίνας, της Ελβετίας και της Δανίας, σε μια προσπάθεια να τονώσουν τα έσοδά τους που έχουν επηρεασθεί από τα χαμηλά επιτόκια.

Δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times επικαλείται έκθεση που θα δημοσιοποιηθεί αυτή την εβδομάδα από τον ερευνητικό και συμβουλευτικό όμιλο των κεντρικών τραπεζών Omfif (Official Monetary and Financial Institutions Forum) και η οποία υποστηρίζει πως μία ομάδα κεντρικών τραπεζών έχουν γίνει «μεγάλοι» παίκτες στα διεθνή χρηματιστήρια, κάτι που θα μπορούσε δυνητικά να συμβάλει σε υπερβολικές τιμές στοιχείων ενεργητικού.

Σύμφωνα με αξιωματούχους που αναφέρονται από τον Omfif ο κινεζικός κρατικός Οργανισμός Συναλλαγματικών Διαθεσίμων, που διαχειρίζεται 3,9 τρισ. δολάρια και αποτελεί μέρος της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας, έχει καταστεί «ο μεγαλύτερος δημόσιος κάτοχος μετοχών στον κόσμο». Η κινεζική Κεντρική Τράπεζα έχει αγοράσει η ίδια απευθείας μειοψηφικά πακέτα μετοχών σε σημαντικές ευρωπαϊκές εταιρείες, ενώ επισημαίνεται ότι το ενδιαφέρον του κινεζικού Οργανισμού Συναλλαγματικών Διαθεσίμων για την Ευρώπη είναι «εν μέρει στρατηγικό», επειδή «κινείται αντίθετα προς τη μονοπωλιακή δύναμη του δολαρίου» και αντανακλά τις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές φιλοδοξίες του Πεκίνου.

Στην Ευρώπη, οι Κεντρικές Τράπεζες της Ελβετίας και της Δανίας είναι μεταξύ αυτών που επενδύουν σε μετοχές. Η ελβετική κεντρική τράπεζα έχει μία ποσόστωση 15% για επενδύσεις σε μετοχές, ενώ το μετοχικό χαρτοφυλάκιο της δανέζικης Κεντρικής Τράπεζας ήταν ύψους περίπου 500 εκατ. δολαρίων στο τέλος του 2013.

Σύμφωνα με την έκθεση του Omfif με τα μέτρα που έλαβαν οι κεντρικές τράπεζες για να τονώσουν τις οικονομίες – μεταξύ των οποίων και το μέτρο της ποσοτικής χαλάρωσης – επεδίωξαν σκόπιμα να ωθήσουν τους επενδυτές σε περιουσιακά στοιχεία με υψηλότερο κίνδυνο και οι τιμές των μετοχών έχουν αυξηθεί πολύ από το 2009, προκαλώντας φόβους διορθώσεων στα χρηματιστήρια σε περίπτωση απογοήτευσης από τους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης.

Συνολικά, η έκθεση του Omfif αναφέρει ότι οι «δημόσιοι επενδυτές σε παγκόσμιο επίπεδο» αύξησαν τις επενδύσεις τους σε εισηγμένες μετοχές «κατά τουλάχιστον 1 τρις. δολάρια τα τελευταία χρόνια» – χωρίς να αναφέρει από ποιο επίπεδο ή ποια είναι η κατανομή του ποσού αυτού μεταξύ των κεντρικών τραπεζών και άλλων δημόσιων επενδυτών, όπως είναι τα κρατικά επενδυτικά ταμεία και τα συνταξιοδοτικά ταμεία.