Η ΑΝΑΤΡΕΠΤΙΚΗ γοητεία της «στρογγυλής θεάς» –όπως συχνά η μπάλα χαρακτηρίζεται –προσφέρθηκε απλόχερα στη Λισαβόνα με τον αγώνα Ρεάλ – Ατλέτικο Μαδρίτης. Ετσι, το ποδόσφαιρο εκφράζει εντυπωσιακά, με τη ραγδαία αλλαγή του αγωνιστικού σκηνικού που θα δούμε ασφαλώς και στο Μουντιάλ. Αυτό συμβαίνει και στα άλλα δημοφιλή αθλήματα (π.χ. ένα καλάθι στα τελευταία δευτερόλεπτα αγώνα μπάσκετ ή ένα καρφί στο βόλεϊ, για την παράταση και όλα τα συναφή). Αυτό το συναρπαστικό των αθλημάτων της μπάλας συστατικό το συναντάμε σε όλη την κλίμακα της διεκδίκησης της νίκης, σε όλες τις βαθμίδες, από τις χαμηλές μέχρι τις ανώτατες. Συνεπώς η ανατροπή στην πορεία ενός αγώνα όπως και η «τούμπα» στα προγνωστικά συνιστούν ουσιωδέστατα συστατικά του «παιχνιδιού».
***
ΔΕΝ είναι, ωστόσο, η ανατροπή της ύστατης στιγμής προνόμιο του ποδοσφαίρου και των άλλων αθλημάτων της μπάλας. Και στα ατομικά αθλήματα υπάρχει –το κλάσμα του δευτερολέπτου στον δρόμο ή ο μισός πόντος στο άλμα –αλλά η ειδοποιός διαφορά έγκειται στα μεγέθη και τις αντιδράσεις των θεατών, όπως άλλωστε υπάρχει και αντανάκλαση των Μέσων Ενημέρωσης (άλλο θέμα αν οι ανατροπές αυτές προκαλούν, από διάφορες αιτίες, δυσάρεστα μέχρι θλιβερά αντικοινωνικά γεγονότα).
***
ΕΥΚΑΙΡΙΑΣ δοθείσης, να θυμηθούμε ότι ως «ληξιαρχική πράξη» γέννησης, έστω και ανεπίσημα, του ποδοσφαίρου στον ελληνικό χώρο θεωρείται το 1866, όταν στην Κέρκυρα έγινε αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ ομάδων νεαρών «σφαιροπαικτών» και των αξιωματικών ναυλοχούσης αγγλικής φρεγάτας. Τούτο σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο στο νησί των Φαιάκων παιζόταν κάποια χρόνια πριν (πληροφορίες για άλλες περιοχές δεν έχουν βρεθεί).
***
Η ΑΡΧΑΙΑ Ελλάδα έχει να παρουσιάσει, εκτός ολυμπιακού προγράμματος, ποικίλες «σφαιρίσεις» κυρίως ψυχαγωγικού χαρακτήρα αλλά και άσκησης (και των δύο φύλων). Μεταξύ αυτών και η χρήση των ποδιών. Ενα έξοχης αισθητικής τεκμήριο είναι το έξοχο ανάγλυφο (βρίσκεται στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο) στο οποίο απεικονίζεται έφηβος να ισορροπεί την μπάλα επάνω στο γόνατο με την κνήμη και τον μηρό σε θέση 90 μοιρών. Κίνηση συνήθης στη δεξιοτεχνία του σύγχρονου ποδοσφαίρου.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ