Είναι ο δημοφιλέστερος και πιθανότατα ο πλέον μεταφρασμένος στο εξωτερικό σύγχρονος ουκρανός συγγραφέας. Ο ίδιος γράφει τα βιβλία του στην ρωσική γλώσσα.
Ο Αντρέι Κούρκοφ επισκέπτεται την Αθήνα την Τετάρτη 11 Ιουνίου και συζητά για το έργο του με τον Ανταίο Χρυσοστομίδη, στο πλαίσιο του κύκλου εκδηλώσεων «Οι συγγραφείς του κόσμου στον Ιανό» (Σταδίου 24, ώρα 20.30).
Αφορμή είναι η πρόσφατη έκδοση από τις εκδόσεις Καστανιώτη του βιβλίου του «Ο τελευταίος έρωτας ενός ουκρανού προέδρου» (μτφρ. Σταυρούλα Αργυροπούλου) ένα μυθιστόρημα θρίλερ που αποτελεί ταυτοχρόνως και μια σάτιρα για την σύγχρονη πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία, εξαιρετικά επίκαιρο.
Ο βασικός πρωταγωνιστής, ο πρόεδρος Μπούνιν, πληρώνει την άνοδό του στην κορυφή της εξουσίας με την καρδιά του, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Ένας έφηβος της σοβιετικής περιόδου εξελίσσεται σε ένα καλά δικτυωμένο νεαρό πολίτη της μετασοβιετικής Ουκρανίας, για να βρεθεί στο ανώτατο αξίωμα της χώρας του.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο πρόεδρος Μπούνιν είναι η καρδιά που του έχουν μεταμοσχεύσει. Η λειτουργία της ελέγχεται από έναν μηχανισμό που της έχουν εμφυτεύσει κάποιοι αόρατοι αντίπαλοι και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πάψει να λειτουργεί…
Ο Αντρέι Κούρκοφ γεννήθηκε το 1961 στο Λένινγκραντ και μεγάλωσε στο Κίεβο. Σπούδασε ξένες γλώσσες (μιλάει 11 συνολικά μεταξύ των οποίων και την ιαπωνική) και εργάστηκε ως δεσμοφύλακας (στις φυλακές της Οδησσού), δημοσιογράφος, εικονολήπτης και σεναριογράφος.
Τα βιβλία του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 21 γλώσσες. Στην ελληνική γλώσσα έχουν κυκλοφορήσει τα μυθιστορήματά του «Ο θάνατος ενός αγνώστου» (Εξάντας, 2002), «Οι πιγκουίνοι δεν πεθαίνουν απ’ το κρύο» (Καστανιώτης, 2008) και «Ο φίλος του μακαρίτη» (Καστανιώτης, 2011).