ΥΛΙΚΑ (για 1 ταψί 3 1x 24 εκ.)

8 αγκινάρες

χυμό από 1 λεμόνι

50 ml έ.π. ελαιόλαδο και αρκετό επιπλέον για το τηγάνισμα

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο

1 καρότο, τριμμένο

1 κιλό θράψαλα, καθαρισμένα και κομμένα σε μικρά κυβάκια

1 κιλό σουπιές, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κυβάκια, μαζί με το μελάνι τους (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας να τις καθαρίσει και να σας κρατήσει το μελάνι)

100 ml λευκό κρασί

4 μεγάλες ντομάτες, τριμμένες

αλάτι, πιπέρι

3 μεγάλες πατάτες, σε μακρόστενες λεπτές φέτες

4 μεγάλες μελιτζάνες φλάσκες, σε μακρόστενες λεπτές φέτες

1 κιλό στραγγιστό γιαούρτι

6 κρόκους, χτυπημένους

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Καθαρίζουμε τις αγκινάρες: Κόβουμε τα κοτσάνια, αφαιρούμε με το μαχαίρι τα αγκάθια και τις ίνες τους. Απομακρύνουμε επίσης τα εξωτερικά σκληρά φύλλα από το κεφάλι κάθε αγκινάρας, κόβουμε την κορυφή της και την πετάμε, ώστε να απομακρυνθούν οι σκληρές άκρες των φύλλων. Με ένα κουταλάκι αφαιρούμε τα χνούδια από το κέντρο, προσέχοντας να μην αφήσουμε υπολείμματα. Κόβουμε τα κομμάτια που απέμειναν, τους πάτους δηλαδή, σε μικρά κυβάκια και τα αφήνουμε στην άκρη, σε ένα μπολ με νερό και τον χυμό λεμονιού.

Σε μια κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε 25 ml ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το καρότο, για λίγα λεπτά, ώσπου να μαλακώσουν. Τα βγάζουμε από την κατσαρόλα.

Δυναμώνουμε την ένταση της φωτιάς και ρίχνουμε τα υπόλοιπα 25 ml ελαιόλαδο. Μόλις κάψει, προσθέτουμε τα θαλασσινά και τα σοτάρουμε για μερικά λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα υγρά τους. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε το αλκοόλ να εξατμιστεί.

Ρίχνουμε την ντομάτα, το μελάνι και τα σοταρισμένα λαχανικά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για περίπου 30-40 λεπτά. Δέκα λεπτά πριν από το τέλος, σουρώνουμε τα κυβάκια της αγκινάρας και τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα. Δοκιμάζουμε το αλάτι και το πιπέρι.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C. Σε ένα τηγάνι με μπόλικο ελαιόλαδο, σε δυνατή φωτιά, τηγανίζουμε για λίγα λεπτά διαδοχικά τις πατάτες και τις μελιτζάνες, ώσπου να μαλακώσουν, και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας.

Σε ένα ταψί στρώνουμε πρώτα τις πατάτες, μετά τις μελιτζάνες και από πάνω απλώνουμε τον μαγειρεμένο «κιμά» θαλασσινών.

Σε ένα μπολ βάζουμε το γιαούρτι με τους κρόκους, τα χτυπάμε καλά και περιχύνουμε το φαγητό. Ψήνουμε για περίπου 40 λεπτά, ώσπου να πάρει χρώμα το γιαούρτι.