Τις εθνικές προτάσεις για την εφαρμογή της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) παρουσίασε χθες σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης. Όπως ανέφερε ο ίδιος, θα τις αποστείλει στους 27 ομολόγους του ώστε να τις επεξεργαστούν προκειμένου στο επόμενο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας, στις 16 Ιουνίου στο Λουξεμβούργο, να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις.

Τα βασικά σημεία της εθνικής πρότασης της χώρας μας αφορούν:
– τον ενεργό αγρότη, δηλαδή εκείνον που ασκεί γεωργική δραστηριότητα και οι άμεσες ενισχύσεις αντιπροσωπεύουν τουλάχιστον το 5% των συνολικών εσόδων του. Ενεργοί αγρότες θα θεωρούνται και τα νομικά πρόσωπα των οποίων η γεωργία δεν αποτελεί κύρια δραστηριότητα, μόνο εφόσον τουλάχιστον το 33% των εσόδων τους προέρχεται από τη γεωργική δραστηριότητα. Όσοι λαμβάνουν άμεσες ενισχύσεις ως 4.000 ευρώ τον χρόνο, θεωρούνται ενεργοί γεωργοί, ανεξάρτητα αν πληρούνται οι παραπάνω προϋποθέσεις.
την περιφερειοποίηση της χώρας. Η ελληνική πρόταση «διαιρεί» τη χώρα σε τρεις περιρέρειες (σε βοσκοτόπια, μονοετείς καλλιέργειες και πολυετείς καλλιέργειες) , ώστε να κατανεμηθούν πιο δίκαια οι ενισχύσεις. Τα επίπεδα των ενισχύσεων δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
τους νέους αγρότες, ηλικίας ως 40 ετών, οι οποίες θα πριμοδοτηθούν με υψηλότερες ενισχύσεις κατά 25%, ένα μπόνους που καθιερώνεται για όλα τα κράτη μέλη προκειμένου να εμπλουτιστεί το γηρασμένο αγροτικό δυναμικό της Ευρώπης. Στην Ελλάδα, περίπου 15.000 με 20.000 νέοι αγρότες κάθε χρόνο θα μοιράζονται συνολικά 300 εκατ. ευρώ για την πενταετία 2015-2020.
το πρασίνισμα των καλλιεργειών με αγρανάπαυση και αμειψισπορά. Σύμφωνα με τη νέα ΚΑΠ, το 30% του εθνικού φακέλου των άμεσων ενισχύσεων θα το εισπράττουν όσοι τηρούν τις αρχές του πρασινίσματος. Ειδικότερα, το 5% των καλλιεργειών θα πρέπει να αφήνεται ακαλλιεργητο σε εκμεταλλεύσεις μεγαλύτερες των 150 στρεμμάτων, ενώ στο 30% της έκτασης κάθε εκμετάλλευσης θα πρέπει να υπάρχει εναλλαγή καλλιέργειας (αμειψισπορά). Όσοι καλλιεργούν περισσότερα από 100 στρέμματα θα πρέπει να εναλλάσσουν τουλάχιστον δύο καλλιέργειες. Σε κάθε περίπτωση η βασική καλλιέργεια δεν θα μπορεί να υπερβαίνει το 75% της έκτασης. Τα μέτρα αυτά θα είναι υποχρεωτικά και αν δεν εφαρμόζονται τα πρόστιμα για τους γεωργούς θα υπερβαίνουν το 50% της συνολικής ενίσχυσης και μπορεί να φτάνουν σε ποσά ίσα με το σύνολο της ενίσχυσης.
Στις ελληνικές προτάσεις δίδονται και όρια για τις ενισχύσεις. Γεωργοί με ενίσχυση ως 1.250 ευρώ το χρόνο θα μπορούν να εντάσσονται αυτόματα στο καθεστώς των «Μικρών Γεωργών» και θα εξαιρούνται από τις απαιτήσεις του πρασινίσματος. Επίσης, το όριο ενίσχυσης για μια εκμετάλλευση δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 150.000 ευρώ. Υπολογίζεται ότι στη χώρα μας, περίπου 60 αγρότες εισπράττουν τέτοια ποσά ως ενίσχυση.