«Σε αυτές τις ευρωεκλογές υπήρχε μόνο ένας πραγματικός νικητής. Ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι είναι ο μόνος επικεφαλής κυβέρνησης μεγάλου ευρωπαϊκού κράτους που απέσπασε περισσότερες ψήφους από την προηγούμενη φορά. Προπαντός ο Ρέντσι είναι ο ευρωπαίος σοσιαλιστής με τη μεγαλύτερη επιρροή».
Αυτά έγραφε το «Spiegel» την επομένη των εκλογών. Το Δημοκρατικό Κόμμα απέσπασε το 40% των ψήφων, ενώ το αριστερό κόμμα «Η Αλλη Ευρώπη με τον Τσίπρα» με δυσκολία έπιασε το 4%…
Ο Ρέντσι μετά τη «βελούδινη» ανατροπή του Ενρίκο Λέτα και την ανάληψη της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος και της πρωθυπουργίας δεν «στοχοποίησε» τη Μέρκελ. Την επισκέφθηκε στο Βερολίνο, αφού πέρασε από το Παρίσι για να έχει την υποστήριξη του Ολάντ, και της δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ιταλία θα τηρήσει τις υποχρεώσεις έναντι της ΕΕ και του Συμφώνου Σταθερότητας.
Αλλά όταν μια οικονομία βρίσκεται σε ύφεση το ζητούμενο δεν είναι το πρωτογενές πλεόνασμα και η μείωση του χρέους μόνο με αύξηση του ΑΕΠ επιτυγχάνεται. Συνεπώς, τόνισε στην καγκελάριο, πρέπει να αλλάξουν οι περιοριστικοί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας για το έλλειμμα και για το χρέος για να δοθεί περισσότερος χρόνος προσαρμογής. Και ακόμη οι χώρες που εισάγουν μεταρρυθμίσεις θα πρέπει να τυγχάνουν ιδιαίτερης μεταχείρισης και να γίνονται εξαιρέσεις.
Ο Ρέντσι είχε αρχίσει την εφαρμογή του προγράμματός του με μείωση της φορολογίας στα χαμηλά εισοδήματα και κάλυψη του κενού από τη μείωση των δημόσιων δαπανών και την ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας ανοίγοντας ευκαιρίες στους νέους ανέργους.
Το πρόγραμμα αυτό –είχε τονίσει στη Μέρκελ –έχει ως αντίτιμο την πολιτική σταθερότητα στην Ιταλία και στην Ευρώπη και κάθε ψήφο που χάνει ο Γκρίλο και κερδίζει το Δημοκρατικό Κόμμα είναι κέρδος και για την Ευρώπη.
Ο πρώτος στόχος επετεύχθη. Το περίφημο κίνημα Γκρίλο περιορίστηκε στο 21% και η σταθερότητα στην Ιταλία εδραιώθηκε.
Και τώρα η Ευρώπη. Η πρόβλεψη του «Spiegel»: «Ο Ρέντσι θέλει να χρησιμοποιήσει την ιταλική προεδρία στο δεύτερο εξάμηνο του έτους για να χαλαρώσει τα ευρωπαϊκά κριτήρια σταθερότητας».
Στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής μετά τις ευρωεκλογές ο Ρέντσι έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα την ανάπτυξη και την απασχόληση. Συνηγόρησε και ο Ολάντ.
Ισως είναι η αρχή ενός νέου «άξονα» που θα περιορίσει την απόλυτη εξουσία της Γερμανίας. Αλλωστε το μέγα πλήγμα των Σοσιαλιστών στις εκλογές και η πρωτιά της Ακροδεξιάς της Λεπέν αναγκάζουν τον Ολάντ να αφυπνισθεί.
Η κυρία Μέρκελ κατέλαβε την πρώτη θέση στον πίνακα με τις ισχυρότερες γυναίκες στον κόσμο! Δεν νομίζω οι κριτές να την επέλεξαν για την πολιτική της, η οποία ρηγμάτωσε ως τα πρόθυρα της διάλυσης την Ευρωπαϊκή Ενωση. Προφανώς διότι έπαιζε μόνη στο ευρωπαϊκό γήπεδο χωρίς παίκτες και διαιτητή.
Θα «ταράξει τα νερά» ο Ρέντσι; Θα αφυπνισθεί ο Ολάντ; Θα καλύψουν το σοβαρό έλλειμμα ηγεσίας, αντίρροπης στην πολιτική της Γερμανίας;
Η πρόθεση του Ρέντσι να διορίσει επίτροπο τον Μάσιμο ντ’ Αλέμα, τον πρώτο ιταλό πρωθυπουργό που προερχόταν από το ΚΚ Ιταλίας, ίσως είναι μια νέα καλή αρχή.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ