Αιφνιδιασμό προκάλεσε στην αγορά της κινητής τηλεφωνίας η ανάρτηση προς διαβούλευση του σχεδίου παραχώρησης του «ψηφιακού μερίσματος» του φάσματος των ραδιοσυχνοτήτων από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).
Και αυτό διότι, σε αντίθεση με τον προηγούμενο διαγωνισμό της ΕΕΤΤ του 2011, στο συγκεκριμένο σχέδιο παραχώρησης δεν αναφέρεται κάποια τιμή εκκίνησης για το φάσμα, γεγονός που θορύβησε πολλά στελέχη των εταιρειών.
Σύμφωνα με πηγές κοντά στην υπόθεση, βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία επικαιροποίησης της τιμής εκκίνησης με βάση τα σημερινά δεδομένα της αγοράς. Η τελική τιμή, η οποία δεν αποτελεί αντικείμενο διαβούλευσης, θα οριστεί από την ΕΕΤΤ το ερχόμενο διαστημα.
Το λεγόμενο «ψηφιακό μέρισμα», το οποίο δημιουργείται στο φάσμα των ραδιοσυχνοτήτων, προκύπτει από την ψηφιακή μετάβαση της τηλεόρασης και θα υποστηρίξει την ανάπτυξη κινητών δικτύων νέας γενιάς υψηλών ταχυτήτων (4G LTE).
Μάλιστα, πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση, από την οποία υπολογίζεται ότι θα προκύψουν έσοδα ύψους 300 εκατ. ευρώ που θα μεταφερθούν στο Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) μέσω της παραχώρησης τμημάτων του φάσματος στα 800 και στα 2.600 Mhz.
«Οι δύο ζώνες περιλαμβάνουν συνολικά 250 MHz εκμεταλλεύσιμου φάσματος που αναμένεται να αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη συστημάτων κινητών επικοινωνιών τέταρτης γενεάς (4G), παρέχοντας υψηλούς ρυθμούς μετάδοσης δεδομένων αλλά και βελτιωμένα χαρακτηριστικά κάλυψης τόσο σε εσωτερικούς όσο και σε εξωτερικούς χώρους. Η προτεινόμενη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων συνιστά τη μεγαλύτερη, από μεριάς μεγέθους διατιθέμενου φάσματος, χορήγηση για την ανάπτυξη δικτύων κινητών ηλεκτρονικών επικοινωνιών μέχρι σήμερα στην Ελλάδα» αναφέρεται στο κείμενο της διαβούλευσης.
Συγκεκριμένα, πρόκειται για:
– Εξι συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 791 – 821 ΜΗz και 832 – 862 ΜΗz,
– Δεκατέσσερα συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 2×5 MHz στις ζώνες συχνοτήτων 2.500 – 2.570 ΜHz και 2.620 – 2.690 MHz και
– Οκτώ μη συζευγμένα φασματικά τμήματα εύρους 5 MHz στη ζώνη συχνοτήτων 2.575 – 2.615 MHz.
Με την επιβολή ορίων από την ΕΕΤΤ υπολογίζεται ότι στη ζώνη 800 MHz θα χορηγηθεί φάσμα σε τουλάχιστον δύο παρόχους, ενώ στη ζώνη 2.600 MHz σε τουλάχιστον τρεις. Το φάσμα των 800 MHz θα είναι διαθέσιμο την 1η Νοεμβρίου 2014.
Η ΕΕΤΤ προτείνει η παραχώρηση να διαρκέσει 15 χρόνια και να λήξει το 2030, όταν αναμένεται να εκπνεύσουν τα δικαιώματα των εταιρειών στη ζώνη των 900 MHz. Σύμφωνα με τη ρυθμιστική αρχή, τα κριτήρια προεπιλογής των παραχωρησιούχων θα περιέχουν την οικονομική και την τεχνική δυνατότητα, καθώς και την προηγούμενη εμπειρία στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.
Ο διαγωνισμός είναι ανοιχτός και δικαίωμα συμμετοχής δεν θα έχουν μόνο οι τρεις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην εγχώρια αγορά της κινητής, αλλά επιχειρήσεις ή κοινοπραξίες ηλεκτρονικών επικοινωνιών από όλη την ΕΕ, που διαθέτουν όμως επάρκεια οικονομικών πόρων.
Η ΕΕΤΤ προτείνει τη χορήγηση μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα. Πριν από τον κάθε γύρο θα καθορίζει μία ελάχιστη προσφορά, η οποία στον πρώτο γύρο θα είναι η τιμή εκκίνησης και για κάθε επόμενο, η τρέχουσα τιμή προσαυξημένη κατά την ελάχιστη αύξηση της προσφοράς. Η ΕΕΤΤ θα καθορίσει την ελάχιστη αύξηση της προσφοράς για κάθε ένα τμήμα ραδιοσυχνοτήτων σαν ποσοστό επί της τρέχουσας τιμής που προέκυψε από τον προηγούμενο γύρο.