«Δύσκολα θα συνεργαστούν όλοι αυτοί οι Ακροδεξιοί στην Ευρώπη»

«Τί σημαίνει η νίκη του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, και πόσο δραματική είναι η άνοδος των διαφόρων ευρω-σκεπτικιστών, για την Ευρωπαϊκή Ενωση;», ρώτησε το ΒΗΜΑ τρεις ειδικούς.

της Ειρήνης Μητροπούλου
«Τί σημαίνει η νίκη του Ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου στη Γαλλία, και πόσο δραματική είναι η άνοδος των διαφόρων ευρω-σκεπτικιστών, για την Ευρωπαϊκή Ενωση;», ρώτησε το ΒΗΜΑ τρεις ειδικούς.

«Σίγουρα στέλνουν σήμα ότι κάτι σημαντικό έχει αλλάξει – πολλά ακροδεξιά κόμματα σε πολλές χώρες βγαίνουν από το περιθώριο, με σημαία την καταγγελία του ευρωπαϊκού σχεδίου, την φτώχεια, την ανεργία, και την μετανάστευση», μας λέει ο Μάθιου Φέλντμαν, ένας από τους κορυφαίους πανεπιστημιακούς σε θέματα νεοναζιστικών, και ακροδεξιών οργανώσεων, σε Ευρώπη, και ΗΠΑ.
«Αλλά θα συνεχίσουν όλοι αυτοί να υποστηρίζουν την Ακροδεξιά τα επόμενα χρόνια; Είναι πολύ νωρίς για να το πούμε. Προς το παρόν, δεν μπορούμε να αρνηθούμε ότι αυτή ήταν μια σημαντική στιγμή για την Ακροδεξιά σε πολλές χώρες (στη Γαλλία και στη Γερμανία, πάνω από όλα, αλλά για διαφορετικούς λόγους). Τα αποτελέσματα αυτών των ευρω-εκλογών για την Ακροδεξιά σε αρκετές χώρες μιλάνε από μόνα τους: 25% στην Γαλλία, 23% στην Δανία, 20% στην Αυστρία, 15% στην Ουγγαρία, και σχεδόν 10% στην Ελλάδα», τονίζει.

«Αυτό που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι ότι το γαλλικό Εθνικό Μέτωπο (FN) αρνείται να συνεργαστεί με την ελληνική Χρυσή Αυγή, και με το ακροδεξιό κόμμα Γιόμπικ στην Ουγγαρία. Και το βρετανικό UKIP αρνείται να συνεργαστεί με το FN – με το σκεπτικό ότι αυτά, τα άλλα, κόμματα είναι πολύ «ακροδεξιά».

Να λοιπόν που η ευρωπαϊκή Ακροδεξιά δεν είναι καθόλου συμπαγής, περιέχει ρωγμές, και αποκλείεται να σχηματίσει ενιαίο μπλοκ, στην ευρωβουλή. Δύσκολα θα συνεργαστούν όλοι αυτοί οι Ακροδεξιοί στην Ευρώπη.
Το πιθανότερο είναι πως, απλώς, η άνοδός τους θα οδηγήσει την πολιτική και την ατζέντα στην Ευρώπη προς τα Δεξιά. Αλλά μένει να δούμε αν θα μπορέσουν όλα αυτά τα κόμματα να σχηματίσουν ενιαία ευρωπαϊκή ομάδα στο Στρασβούργο (χρειάζονται 25 ευρωβουλευτές από επτά χώρες). Την τελευταία φορά που το προσπάθησαν – για να ενισχύσουν την δύναμη, και την χρηματοδότησή τους από την ΕΕ – ήταν μια καταστροφή», καταλήγει ο Φέλντμαν.
«Αν θέλουμε να κατανοήσουμε την επιτυχία του Εθνικού Μετώπου πρέπει να λάβουμε υπόψη τις εθνικές συνθήκες στη Γαλλία, και την παρακμή των παραδοσιακών κομμάτων, ιδίως των κυβερνώντων Σοσιαλιστών.
Επιπλέον, υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι η Γαλλία είναι σε παρακμή, και έχει χάσει την συν-ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», λέει στο ΒΗΜΑ ο Αντρέα Μαμόνε, καθηγητής σύγχρονης ευρωπαϊκής ιστορίας στο κολλέγιο Royal Holloway του πανεπιστημίου του Λονδίνου, και αρθρογράφος στον Guardian.
«Οι ψηφοφόροι δεν καταλαβαίνουν πραγματικά τι κάνουν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Είναι πολύ απόμακρα, και είναι προφανές ότι οι οικονομικές πολιτικές τους έχουν αποτύχει. Οι ευρωπαϊκές ελίτ, αν θέλουν να έχουν μέλλον, πρέπει να προσφέρουν το όραμα μιας νέας ΕΕ, που θα είναι πολύ πιο κοντά στους πολίτες», τονίζει ο Μαμόνε.

«Ο πυρήνας της θέσης του FN είναι, και πάντα ήταν, η εχθρότητα προς τη μετανάστευση. Πιο πρόσφατα, η Μαρίν Λεπέν έχει προσθέσει μια ισχυρή αντι-ευρωπαϊκή στάση», μας λέει ο Ζοέλ Γκομπέν, πολιτικός αναλυτής, και σχολιαστής, στο Παρίσι.

«Η μεγάλη επιτυχία της στις ευρω-εκλογές συνδέεται με το πολύ χαμηλό επίπεδο δημοτικότητας της Σοσιαλιστικής κυβέρνησης, και του δεξιού κόμματος της αντιπολίτευσης (UMP), που μαστίζεται από εσωτερικές διαμάχες, και σκάνδαλα. Το FN δεν ήταν ποτέ κόμμα εξουσίας, και ως εκ τούτου, ένα συνεχώς αυξανόμενο μερίδιο του εκλογικού σώματος το βλέπει σαν ελκυστική εναλλακτική λύση, και κυρίως σαν φωνή διαμαρτυρίας», τονίζει ο Γκομπέν.

«Απελπισία είναι σίγουρα ένα από τα συναισθήματα που νιώθουν οι ψηφοφόροι του FN. Αλλά σε ευρω-εκλογές, και όταν η συμμετοχή είναι τόσο χαμηλή, εμπλέκονται άλλες ψυχολογικές δυνάμεις που κινητοποιούν τους πολίτες να πάνε στις κάλπες: η ελπίδα και η οργή. Οι πιο απελπισμένοι απλώς δεν ψηφίζουν.

Φαίνεται ότι πολιτικοί, και σχολιαστές του κατεστημένου, πολύ δύσκολα μπορούν να αναγνωρίσουν ότι το Εθνικό Μέτωπο είναι ελπίδα για πολλούς Γάλλους ψηφοφόρους – ελπίδα για μια διαφορετική πολιτική, όταν τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας εφαρμόζουν την ίδια οικονομική αποτυχία, που σημαίνει τέτοια φτώχεια και ανεργία», καταλήγει ο Γκομπέν.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk