Τα πέντε «όχι» της Μαρίν Λεπέν που ζητά εκλογές

Εξοδος από το ευρώ, από τη Συνθήκη Σένγκεν και από το ΝΑΤΟ. Εξω οι μουσουλμάνοι και όλοι οι άλλοι μετανάστες από τη Γαλλία. Αυτό είναι με λίγες λέξεις το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, ένας καταγγελτικός εθνικολαϊκισμός ακροδεξιάς κοπής που συνοψίζεται σε πέντε μεγάλα «όχι».

Εξοδος από το ευρώ, από τη Συνθήκη Σένγκεν και από το ΝΑΤΟ. Εξω οι μουσουλμάνοι και όλοι οι άλλοι μετανάστες από τη Γαλλία. Αυτό είναι με λίγες λέξεις το πρόγραμμα της Μαρίν Λεπέν, ένας καταγγελτικός εθνικολαϊκισμός ακροδεξιάς κοπής που συνοψίζεται σε πέντε μεγάλα «όχι».
«Πολιτικός σεισμός», «εθνική καταστροφή», «κύμα ευρωφοβίας σαρώνει τη Γαλλία», «θρίαμβος της Ακρας Δεξιάς»: με τέτοιους τίτλους υποδέχεται ο διεθνής Τύπος την ιστορική πρωτιά του Εθνικού Μετώπου (FN) στις ευρωεκλογές.
Η 45χρονη Μαρίν πανηγυρίζει και ζητεί εκλογές εδώ και τώρα. Η νίκη είναι αδιαμφισβήτητη και, καθώς φαίνεται, της την έδωσαν οι νέοι, οι άνεργοι, οι εργάτες και η μικρομεσαία τάξη των λευκών γάλλων ψηφοφόρων: των «νοικοκυραίων» που φοβούνται το έγκλημα, τους μετανάστες, το Ισλάμ και πάνω απ’ όλα την ανεργία.
Πρώτο και πιο ηχηρό είναι το «όχι» στο ευρώ. «Πρέπει να επιστρέψουμε στο εθνικό μας νόμισμα και στην κυριαρχία της Τράπεζας της Γαλλίας, σε συνεννόηση με τους εταίρους μας, για να βάλουμε μπρος τη βιομηχανία μας, τις εξαγωγές μας, για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας» λέει.

Εννοείται ότι θέλει έξοδο της Γαλλίας από τον χώρο Σένγκεν και επιστροφή στα εθνικά σύνορα. Θέλει και εθνικοποίηση της αγροτικής πολιτικής για να πηγαίνουν τα λεφτά στους γάλλους αγρότες και όχι στις Βρυξέλλες.

Και μιλάει για μια εθνικώς υπερήφανη εξωτερική πολιτική με έξοδο από το ΝΑΤΟ και αποκατάσταση της γεωπολιτικής ανεξαρτησίας της χώρας έναντι των ΗΠΑ. Επιπλέον η Μαρίν Λεπέν προτείνει μια προνομιακή εταιρική σχέση της Γαλλίας με τη Ρωσία καταγγέλλοντας ότι «η ΕΕ δαιμονοποιεί τη Ρωσία σύμφωνα με τις επιθυμίες των ΗΠΑ».
Ο άλλος πυλώνας του προγράμματος είναι το «όχι» στους μετανάστες. Η Λεπέν συμβολίζει τον σοβινισμό στο κράτος πρόνοιας και θέλει επιδόματα μόνο για τους «πραγματικούς» Γάλλους. Με κεντρικό σύνθημα «πρώτα η Γαλλία», τάσσεται υπέρ του κρατικού παρεμβατισμού και των διακρίσεων εις βάρος φυλετικών και θρησκευτικών μειονοτήτων.

Παράλληλα θέλει να καθαρίσει το κόμμα από τη ρετσινιά της άρνησης του Ολοκαυτώματος και του αντισημιτισμού. Αντίθετα από τον μπαμπά της που είχε χαρακτηρίσει τους θαλάμους αερίων «λεπτομέρεια στην Ιστορία», εκείνη αποκαλεί τα στρατόπεδα συγκέντρωσης «επιτομή της βαρβαρότητας».

Επειδή όμως το αίμα νερό δεν γίνεται, ισχυρό χαρτί της παραμένει ο φόβος για τους «άλλους». «Η μετανάστευση είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα του 21ου αιώνα, αλλά δεν έχει σχέση με τον ρατσισμό, είναι ένα οικονομικό πρόβλημα. Νομίζω ότι μπορούμε πλέον να μιλάμε για τη μετανάστευση χωρίς να μας κατηγορούν για ρατσισμό ή ξενοφοβία» ισχυρίζεται.

Υποστηρίζει δημόσια ότι τα άλλα κόμματα θέλουν να «εξισλαμίσουν» τη Γαλλία και να επιβάλουν τον «νόμο της σαρίας». Η θέα των μουσουλμάνων που προσεύχονται στους δρόμους έξω από τα τεμένη της Γαλλίας της ξυπνάει, λέει, «μνήμες ναζιστικής κατοχής».

Η συντριπτική πλειονότητα των Γάλλων (περισσότεροι από το 50%) λέει ότι δεν εμπιστεύεται πλέον τα παραδοσιακά κόμματα. Η μείωση της αγοραστικής δύναμης, η ανεργία και η παγκοσμιοποίηση τρομάζουν τους ψηφοφόρους. Νόμος, τάξη και μετανάστευση έρχονται μετά στη λίστα με τα προβλήματα που τους απασχολούν περισσότερο.

Πολλοί φοβούνται την πολυπολιτισμική κοινωνία, ιδίως το Ισλάμ, και την απώλεια των παραδοσιακών γαλλικών αξιών.
Και βέβαια ζητήματα όπως η «εθνική ταυτότητα», η μετανάστευση, η παρουσία των Ρομά και ο ρόλος του Ισλάμ είναι προνομιακός χώρος για την Ακρα Δεξιά. Επιπλέον η Λεπέν είχε την πονηριά να στολίσει τον λόγο της με ρητορείες προς υπεράσπιση του κοσμικού χαρακτήρα του κράτους και των δημοκρατικών αξιών κάνοντας το πρόγραμμά της πιο εύπεπτο, αν και στην ουσία του παρέμεινε ρατσιστικό.
Φάνηκε καθαρά τον περασμένο μήνα όταν η Λεπέν δήλωσε πως δεν θα επιτρέψει στα σχολεία στις 11 γαλλικές πόλεις όπου το κόμμα της κέρδισε τις δημοτικές εκλογές να προσφέρουν ειδικά γεύματα στους μουσουλμάνους μαθητές, επισημαίνοντας ότι κάτι τέτοιο «είναι αντίθετο στις αξίες του κοσμικού κράτους της χώρας μας».

HeliosPlus

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk