Τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, πέρα από το πλήθος των ερμηνειών και παρερμηνειών και των αντιφατικών αναγνώσεων των μηνυμάτων, επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ότι αν ακολουθήσουν, μετά τις σημερινές ευρωεκλογές, εθνικές εκλογές δεν πρόκειται να αναδειχθεί μονοκομματική πλειοψηφία στη νέα Βουλή.
Συνεπώς θα ακολουθήσει σειρά κύκλων διαβουλεύσεων στο Προεδρικό Μέγαρο για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας.
Να θυμίσω ότι ο πρώτος κύκλος διαβουλεύσεων μετά τις εκλογές του Μαΐου 2010 κατέληξε σε αδιέξοδο διότι η ΔΗΜΑΡ επέμενε στη συμμετοχή στην κυβέρνηση και του ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησαν οι εκλογές του Ιουνίου. Οι διαβουλεύσεις κατέληξαν στον σχηματισμό της τρικομματικής κυβέρνησης. Οι ηγεσίες ΝΔ, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ είχαν συνειδητοποιήσει ότι η προσφυγή και πάλι σε εκλογές θα έφερνε τη χώρα και πάλι στο χείλος της χρεοκοπίας και της διεθνούς ανυποληψίας.
Με το ίδιο σκεπτικό το ΠαΣοΚ παρέμεινε στην κυβέρνηση, όταν μετά από έναν χρόνο αποχώρησε η ΔΗΜΑΡ, με αφορμή το κλείσιμο της ΕΡΤ και αφού είχε ψηφίσει τους εφαρμοστικούς νόμους του Μνημονίου.
Η σημερινή κυβέρνηση ήταν από την αρχή «ειδικού σκοπού». Να βγάλει τη χώρα από τον στραγγαλισμό των Μνημονίων. Και σήμερα βρίσκεται μια ανάσα από την επιτυχία αυτού του στόχου.
Το ΠαΣοΚ εγνώριζε ότι ακρωτηριάζει τη σοσιαλιστική πολιτική του. Για έναν, όμως, υπέρτατο πατριωτικό σκοπό. Και όσοι από τα αριστερά κόμματα επιχειρούν να το εμφανίσουν ως «παρακολούθημα» της ΝΔ να μην ξεχνούν ότι οι ηγεσίες τους το 1989 συνέπραξαν με τη ΝΔ όχι για να σώσουν τη χώρα από τη χρεοκοπία, αλλά για να στείλουν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο! Ο ΣΥΡΙΖΑ από την αρχή του προεκλογικού αγώνα χαρακτήρισε τις αυτοδιοικητικές εκλογές και, κυρίως, τις ευρωεκλογές δημοψήφισμα για την ανατροπή της κυβέρνησης με το σύνθημα: Στις 26 φεύγουν… Και μετά; Εθνικές εκλογές. Και στη συνέχεια;
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ; Με ποιους; Το ΚΚΕ έχει αποκλείσει κάθε συνεργασία. Με τη ΔΗΜΑΡ; Είναι αμφίβολο αν θα είναι στη νέα Βουλή. Με τον κ. Καμμένο;
Ο κ. Τσίπρας γνωρίζει το αδιέξοδο. Γι’ αυτό στη συνέντευξή του στο «Βήμα» της περασμένης Κυριακής δεν απέκλειε τη συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠαΣοΚ για να υπάρξει κυβέρνηση «εθνικής συναίνεσης». Θέτει όμως ως προϋπόθεση να προηγηθεί αλλαγή ηγεσίας και στα δύο κόμματα!
Πολύ δημοκρατική η προϋπόθεση που θέτει ο κ. Τσίπρας! Αλλά και αφελής. Ουσιαστικά ζητεί να είναι πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης με τη στήριξη της ΝΔ και του ΠαΣοΚ χωρίς τον Σαμαρά και τον Βενιζέλο!
Τη σημερινή κυβέρνηση δεν την αγάπησε ο ελληνικός λαός, αλλά δεν ψήφισε την ανατροπή της στις εκλογές της προηγούμενης Κυριακής. Ούτε έδωσε ψήφο «εμπιστοσύνης» στον ΣΥΡΙΖΑ.
Αν οι πολίτες υιοθετήσουν στις ευρωεκλογές το σύνθημα της ανατροπής του ΣΥΡΙΖΑ και η χώρα οδηγηθεί σε εθνικές εκλογές είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι διαβουλεύσεις θα καταλήξουν στην παράταση της θητείας της σημερινής κυβέρνησης, η οποία έλαβε τα μηνύματα για αλλαγή πολιτικής.
Τώρα που η χώρα είναι στην αρχή του τέλους της μνημονιακής περιπέτειας θα ήταν μέγα λάθος να ανοίξουμε, με την ψήφο μας, τον δρόμο σε πολιτική περιπέτεια.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ