Η συμφωνία Κίνας-Gazprom ίσως επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη

Η τιμή του ρωσικού φυσικού αερίου στη Ευρώπη «ίσως επηρεαστεί» από τη συμφωνία της Gazprom με την Κίνα, ανέφερε ο επικεφαλής του ενεργειακού κολοσσού Αλεξέι Μίλλερ.

Η συμφωνία της Ρωσίας με την Κίνα για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου είναι πιθανόν να επηρεάσει τις τιμές στην Ευρώπη, δήλωσε ο επικεφαλής της Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Η Ρωσία και η Κίνα υπέγραψαν την Τετάρτη, έπειτα από διαπραγματεύσεις χρόνων, συμφωνία για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα σε ορίζοντα 30 ετών, ύψους 400 δισεκατομμυρίων δολαρίων, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν στην Κίνα.

«Κυριολεκτικά πριν από μία ημέρα συνέβη ένα ιστορικό γεγονός, ένα γεγονός που θα αφήσει εποχή. Εμείς, η Ρωσία και η Gazprom, ανακαλύψαμε την ασιατική αγορά φυσικού αερίου για λογαριασμό μας. Μπορεί να συναχθεί ότι η υπογραφή του συμβολαίου θα επηρεάσει τις τιμές του φυσικού αερίου στην ευρωπαϊκή αγορά»
, είπε ο Μίλερ χωρίς να δώσει διευκρινίσεις.

Πρόσθεσε ότι η συμφωνία θα επηρεάσει επίσης τα σχέδια LNG (Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου) στην ανατολική Αφρική, την Αυστραλία και τον Καναδά.

Ο οίκος Fitch Ratings έκανε σήμερα (Παρασκευή) την εκτίμηση ότι η συμφωνία «θέτει νέα κριτήρια για το αντίτιμο που η Κίνα θα είναι πρόθυμη να καταβάλλει για φυσικό αέριο σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια».

Η συμφωνία ανοίγει τεράστια αγορά για τη Gazprom, οι ευρωπαϊκές εξαγωγές της οποίας αντιπροσώπευαν μέχρι σήμερα το 80% των εσόδων της. Ομως η ευρωπαϊκή ζήτηση είναι στάσιμη και τα κέρδη μειώνονται.

«Πρόκειται για ένα συμβόλαιο που θα επηρεάσει το σύνολο της αγοράς του φυσικού αερίου», είπε ο Μίλερ.

Οι δύο πλευρές δεν αποκάλυψαν την τιμή που ορίζει η συμφωνία, όμως σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας του φυσικού αερίου, κυμαίνεται μεταξύ 350 και 380 δολαρίων ανά χίλια κυβικά μέτρα, δηλαδή είναι αντίστοιχη με το αντίτιμο που καταβάλλουν οι ευρωπαίοι πελάτες στο πλαίσιο μακροπρόθεσμων συμβολαίων που έχουν υπογραφεί τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι το μοντέλο καθορισμού της τιμής είναι αντίστοιχο με το ευρωπαϊκό, όπου η τιμή συνδέεται με τις χρηματιστηριακές τιμές του πετρελαίου και των παραγώγων του.

Η Gazprom θα πρέπει να κατασκευάσει νέο αγωγό που θα μεταφέρει 38 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα ρωσικού φυσικού αερίου στην Κίνα από το 2018.

Η Ρωσία και η Κίνα συμφώνησαν στην προπληρωμή 25 δισ. δολαρίων στο πλαίσιο της συμφωνίας για την προμήθεια ρωσικού φυσικού αερίου, δήλωσε την Παρασκευή ο Αλεξάντερ Μεντβέντεφ, αντιπρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της Gazprom.

«Συμφωνήθηκε προπληρωμή, συμφωνήθηκε επί της αρχής, οι λεπτομέρειες είναι υπό συζήτηση. Πρόκειται για ποσόν 25 δισεκατομμυρίων» δήλωσε ο Μεντβέντεφ στους δημοσιογράφους στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ στην Αγία Πετρούπολη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk