Αμοιβή άνω των 5 εκατ. ευρώ έλαβαν δύο πρώην βουλευτές του SPD από την εταιρεία Krauss-Maffei-Wegmann, σύμφωνα με δημοσίευμα της Sueddeutsche Zeitung.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, οι φερόμενες δωροδοκίες συνδέονται με ύποπτες συμφωνίες του ομίλου εξοπλιστικών του Μονάχου στην Ελλάδα.

«Η KMW πλήρωσε κρυφά σε μια εταιρεία συμβούλων δύο πρώην βουλευτών του SPD την περίοδο 2000-2005 πάνω από 5 εκατομμύρια ευρώ» επισημαίνεται στο δημοσίευμα και τονίζεται ότι «αυτό αποκαλύφθηκε στο πλαίσιο εσωτερικής έρευνας σχετικά με δύο συμφωνίες για τεθωρακισμένα».

Αφορμή της έρευνας, την οποία ζήτησε η ίδια η KMW, ήταν υποτιθέμενες δωροδοκίες σε συμφωνίες με την Ελλάδα.

Ο όμιλος, συνεχίζει το δημοσίευμα, πούλησε την τελευταία δεκαετία τεθωρακισμένα τύπου προς την Αθήνα Leopard-2 και οβιδοβόλα αξίας περίπου 2 δισ. ευρώ.

Η προετοιμασία και η σύναψη της συμφωνίας για τα τεθωρακισμένα έγιναν ιδιαίτερα σε αυτά τα χρόνια, στα οποία, σύμφωνα με την έρευνα, οι δύο πολιτικοί της SPD, Ντάγκμαρ Λουκ και Χάιντς-Άλφρεντ Στάινερ, έλαβαν από την KMW, μέσω εταιρείας με το όνομα «BFS», την αμοιβή ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

«BFS» σημαίνει «Γραφείο Συμβούλων για την Νοτιοανατολική Ευρώπη» εξηγεί η εφημερίδα και προσθέτει ότι ο κ. Λουκ ήταν μέλος της Ομοσπονδιακής Βουλής από το 1980 ώς το 1990 και είχε ήδη τότε εξαιρετικές διασυνδέσεις με την Ελλάδα, ενώ ο κ. Στάινερ ήταν μέλος του Κοινοβουλίου από το 1980 ως το 1994 και υπήρξε κατά καιρούς αντιπρόεδρος της Επιτροπής Άμυνας.

Η KMW ανέθεσε την έρευνα στην εταιρεία PwC (Price Waterhouse Coopers), η οποία κατέληξε στο αποτέλεσμα ότι ο σκοπός της αμοιβής δεν είναι κατανοητός.

Οι ελεγκτές ενεργοποιήθηκαν μετά την ομολογία ενός πρώην αγοραστή εξοπλιστικών στο υπουργείο Άμυνας στην Αθήνα στο τέλος του 2013, ότι είχε δωροδοκηθεί για τις συμφωνίες των τεθωρακισμένων από Έλληνες συμβούλους του γερμανικού ομίλου.

Η Εισαγγελία στην Αθήνα διεξάγει έρευνα σε βάρος του πρώην αγοραστή εξοπλιστικών, σε βάρος άλλων υπόπτων στην Ελλάδα και σε βάρος ενός πρώην μάνατζερ της KMW, αναφέρεται στο δημοσίευμα και επισημαίνεται ότι στην Εισαγγελία «Μόναχο Ι» βρίσκεται σε εξέλιξη διαδικασία ελέγχου για φοροδιαφυγή εναντίον πρώην συνεργατών του ομίλου, καθώς δωροδοκίες δηλώθηκαν ψευδώς και είχαν λανθασμένα αφαιρεθεί ως δαπάνες από τον φόρο. Δεν είναι γνωστό εάν τα ευρήματα της έρευνας της PwC για τους Λουκ και Στάινερ έχουν παρουσιαστεί στην Εισαγγελία του Μονάχου.

«Το γεγονός ότι οι πληρωμές προς τους επί μακρόν βουλευτές της SPD ήρθαν στο φως κατά τις εσωτερικές έρευνες της KFW για τις συμφωνίες των τεθωρακισμένων, προκαλεί την υποψία ότι με αυτά τα χρήματα επηρεάστηκε η παραγγελία στην Αθήνα» υπογραμμίζει η εφημερίδα και αναφέρει ότι τόσο η KMW όσο και οι δύο πρώην βουλευτές «δεν θέλουν να δηλώσουν κάτι σχετικώς με το εάν ένα μέρος των χρημάτων διοχετεύθηκε πχ. σε πολιτικούς του τότε κυβερνώντος σοσιαλδημοκρατικού κόμματος ΠΑΣΟΚ στην Ελλάδα».

Ο όμιλος, καταλήγει η εφημερίδα, είχε δηλώσει πριν από μήνες ότι ούτε είχε δώσει δωροδοκίες ούτε είχε δώσει τέτοια εντολή σε κάποιον άλλον, αλλά η KMW δεν δηλώνει πλέον τίποτα.