Τα πρώτα exit poll δείχνουν τους δύο μονομάχους που θα παλέψουν την επόμενη Κυριακή για το δημαρχιακό θώκο του Πειραιά. Οι κκ. Γιάννης Μώραλης και Βασίλης Μιχαλολιάκος φαίνεται να έχουν σαφές προβάδισμα, όπως αναμενόταν από πολλούς. Στην τρίτη θέση έχει πλασαριστεί με ένα ισχυρό ποσοστό (18,5 – 22,5 σύμφωνα με τα exit poll) ο κ. Θοδωρής Δρίτσας έχοντας έτσι θέση απόλυτου ρυθμιστή για την επόμενη Κυριακή.

Μιχαλολιάκος: Ενωτικό μήνυμα με αιχμές προς «γαλάζιους»

Ενωτικός για τη συνέχιση της εκλογικής διαδικασίας αλλά και με επικρίσεις εναντίον πρώην και νυν πολιτικών του Πειραιά εμφανίστηκε λίγο πριν από τις 21.00 ο κ. Μιχαλολιάκος, επικεφαλής του συνδυασμού «Μας Ενώνει ο Πειραιάς», μετά την ανακοίνωση των πρώτων επίσημων αποτελεσμάτων του υπουργείου Εσωτερικών για τον δήμο.

Ο δήμαρχος Πειραιά τόνισε ότι κάποιοι βιάστηκαν να πανηγυρίσουν, ωστόσο πρόσθεσε ότι δεν ξέρει ποιος τελικά θα κόψει το νήμα της επόμενης Κυριακής. «Ξέρετε με ποιους απέναντι αγωνιστήκαμε και δώσαμε τον αγώνα μας με κανόνες δημοκρατίας και θα το δώσουμε μέχρι τέλους» είπε.

Ευχαρίστησε τους συνδυασμούς του κ. Δρίτσα, της κυρίας Ελπίδας Παντελάκη, του κ. Σήφη Βουράκη, του κ. Αντώνη Καλογερόγιαννη και του κ. Θανάση Διαβολάκη.

«Δεν είναι αυτά συγχαρητήρια-προτάσεις για συμμαχίες, ούτως ή άλλως εμείς απευθυνόμαστε στον ελεύθερο πολίτη Πειραιώτη που δεν παίρνει γραμμή ούτε από διαπλεκόμενα ούτε από υπουργούς και κόμματα» δήλωσε και ευχαρίστησε στο σημείο αυτό τον κ. Ανδρέα Ανδριανόπουλο, τον κ. Χρήστο Αγραπίδη και τον υπουργό Παιδείας κ. Κωνσταντίνο Αρβανιτόπουλο για τη στάση που, όπως ανέφερε, έδειξαν, ότι δηλαδή «δεν είναι με τον λαό αλλά με τα συμφέροντα». «Στην ώρα την κρίσης αποφασίζει ο καθένας με ποιον είναι» πρόσθεσε.

Ο δήμαρχος Πειραιά είπε επίσης ότι θα καταστήσει την κυβέρνηση υπεύθυνη για την ήρεμη διεξαγωγή των εκλογών αυτή την εβδομάδα που ξεκινάει για ήρεμο και πολιτισμένο κλίμα και για εφαρμογή όλων των νόμων.

Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται ο ίδιος να επιτρέψει διχαστικά φαινόμενα, δήλωσε εγγυητής της ενότητας του Πειραιά και του πειραϊκού λαού και κάλεσε τους Πειραιώτες να είναι σε ετοιμότητα μάχης για τη δημοκρατία μάχης για το ήθος στην πόλη.

Κάλεσε επίσης τα στελέχη του συνδυασμού του να μην απαντάνε στις προκλήσεις και σε αυτό το σημείο ανέφερε ότι κάποιοι θα κυκλοφορήσουν μέσα στην εβδομάδα και κίτρινα και πράσινα κασκόλ και θα εμφανίσουν περισσότερους έξω από τα εκλογική τμήματα.

«Δεν τους φοβόμαστε απλά τους αγνοούμε σεβόμαστε απλώς και τιμούμε τον πειραϊκό λαό και τα παιδιά μας» τόνισε ο δήμαρχος Πειραιά και ευχαρίστησε όλα τα στελέχη και τους εθελοντές του συνδυασμού του.

Πανηγύρι με καπνογόνα και κόρνες

Την ίδια στιγμή στο εκλογικό του κέντρο κατευθύνθηκε ο κ. Μώραλης υπό τις επευφημίες ψηφοφόρων του και υπό τους ήχους του τραγουδιού «Περαία μου, Περαία μου, με τον Σαρωνικό σου…». Ο ίδιος είπε ότι σε μία ώρα (22.00) θα κάνει δηλώσεις, «όταν θα έχουμε ασφαλή αποτελέσματα».

Μετά το κλείσιμο της κάλπης, κανείς από τις τρεις πρώτους –βάσει των exit poll– υποψηφίων δεν ήταν στο εκλογικό του κέντρο. Στελέχη του συνδυασμού Μιχαλολιάκου δεν ήθελαν να σχολιάσουν το αποτέλεσμα των exit poll, ωστόσο ήταν φανερή η αίσθηση της σιωπής.

Πανηγυρικό κλίμα πάντως επικρατούσε στο εκλογικό κέντρο του συνδυασμού «Πειραιάς νικητής» με υποψήφιο δήμαρχο τον κ. Γιάννη Μώραλη. Αν και ο επικεφαλής του συνδυασμού δεν ήταν παρών, πέρασε ο υποψήφιος περιφερειάρχης Αττικής κ. Πέτρος Μαντούβαλος για να δώσει συγχαρητήρια.

Παρών ήταν επίσης ο επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Ευ. Μαρινάκης, χαμογελαστός, ενώ νωρίτερα βρισκόταν στο εκλογικό κέντρο ο επίσης επιχειρηματίας και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος κ. Πέτρος Κόκκαλης. Έπειτα από λίγο εμφανίστηκε και ο βουλευτής Α’ Πειραιώς των ΑΝΕΛ κ. Παναγιώτης Μελάς.

Λίγο μετά τις 20.30 ο κ. Μαρινάκης επανήλθε στο εκλογικό κέντρο μαζί με την κυρία Ειρήνη Νταϊφά, επίσης υποψήφια στον συνδυασμό Μώραλη. Ο επιχειρηματίας έγινε δεκτός με καπνογόνα και κορναρίσματα ενώ οπαδοί του Ολυμπιακού, προεξάρχοντος του Τάκη Τσουκαλά της Θύρας 7, φώναζαν εν χορώ: «Είναι τρελός ο πρόεδρος». Ο κ. Μαρινάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι «ο Πειραιάς είναι νικητής όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα».

Δήλωση έκανε ο κ. Δρίτσας λίγο πριν από τις 22.00, επικεντρώνοντας στα οργανωμένα συμφέροντα τα οποία «αποδείχθηκαν στη πόλη μας ισχυρά και μάλιστα με δύο εκδοχές. Εκφράζουμε τις ανησυχίες μας γιατί ο Πειραιάς σε αυτές τις εκλογές έζησε στιγμές ντροπής. Καταγράφηκαν σκηνές που θέτουν θέμα νομιμότητας της εκλογικής διαδικασίας. Συνεχίζουμε τον αγώνα μας, ο λαός του Πειραιά δικαιούται περισσότερα».

Νωρίτερα ο κ. Δρίτσας δεν ήταν στο εκλογικό του κέντρο και στελέχη του συνδυασμού του τόνιζαν ότι τα αποτελέσματα αυτά είναι εκτιμήσεις και δεν έχουν επίσημο χαρακτήρα. Όταν θα αποκτήσουν επίσημο χαρακτήρα θα προβεί σε δηλώσεις ο κ. Δρίτσας.

Στις συζητήσεις τους πάντως σημείωναν με νόημα το ποσοστό που είχε πάρει το «Λιμάνι της αγωνίας» την προηγούμενη αναμέτρηση (7%) και την εκτίμηση σήμερα (22%). Σχολίαζαν ότι είναι εξαιρετικά καλό ποσοστό για τον Πειραιά και άφηναν να διαφανεί η δυσαρέσκειά τους για το ότι σε τηλεοπτικά πάνελ έσπευσαν να τους τοποθετήσουν στο πλευρό του κ. Μώραλη στον επόμενο γύρο.