Η τουρκική αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και αντλιών νερού την Παρασκευή, για να διαλύσει πλήθος χιλιάδων διαδηλωτών που πραγματοποιούσαν διαδήλωση στην πόλη Σόμα, για τον θάνατο σχεδόν 300 ανθρακωρύχων, στη μεγαλύτερη τραγωδία σε ορυχείο.

Αυτόπτης μάρτυρας δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι οι συγκεντρωμένοι σκορπίστηκαν στους γύρω δρόμους.

Οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα κατά της κυβέρνησης.

Η οργή ξεχειλίζει στην Τουρκία και έχει ως στόχο τόσο την εταιρεία που διαθέτει το ορυχείο όσο και την κυβέρνηση. Λάδι στη φωτιά έριξε δήλωση του τούρκου πρωθυπουργού από τον τόπο της τραγωδίας ότι «αυτά συμβαίνουν» και είναι κάτι «συνηθισμένο».

Τουλάχιστον 284 άτομα έχασαν τη ζωή τους στην έκρηξη που σημειώθηκε στο ορυχείο και ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών δήλωσε ότι «ευελπιστεί» πως τα θύματα δεν θα ξεπεράσουν τα 302.

Η διαμαρτυρία της Παρασκευής σημειώθηκε μετά τη συνέντευξη Τύπου της εταιρείας που διοικεί το ορυχείο, η οποία αρνήθηκε ότι είναι υπεύθυνη για την καταστροφή και δηλώνει ότι «είχαν πραγματοποιηθεί έλεγχοι».

Η σχεδόν αλαζονική στάση της κυβέρνησης και της εταιρείας του ορυχείου έχουν προκαλέσει την αγανάκτηση των τούρκων πολιτών που εδώ και τρεις ημέρες πραγματοποιούν διαδηλώσεις σε όλη την Τουρκία.