Με το σκεπτικό ότι στη ρίζα του διαδικτύου βρίσκεται η CIA, όπως άλλωστε είχε ο ίδιος πει σε φόρουμ, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, προωθεί νέα μέτρα αυστηρότερου ελέγχου του διαδικτύου στη χώρα του.

«Ξέρετε ότι όλα ξεκίνησαν ως ένα ειδικό πρότζεκτ της CIA και αυτός είναι ο τρόπος που αναπτύσσεται έκτοτε»
είχε πει ο ίδιος στην ομιλία του σε φόρουμ σχετικό με τα Μέσα Ενημέρωσης.

Συμπλήρωσε μάλιστα ότι όλα διοχετεύονται μέσω servers στις Ηνωμένες Πολιτείες, προκειμένου η κυβέρνηση να μπορεί να τα παρακολουθεί.

Οι χρήστες του διαδικτύου βλέπουν ασφαλώς προσπάθεια φίμωσης.

«Η ουσία αυτών των νόμων είναι να μπλοκάρουν το ρωσικό ίντερνετ από τον υπόλοιπο κόσμο»λέει ο Άντον Νόσικ, γνωστός blogger. «Θέλουν να εμποδίσουν την πρόσβαση σε διεθνή μέσα κοινωνικής δικτύωσης και να ελέγξουν τα δίκτυα που ξεκινούν από τη Ρωσία» συνέχισε.

Ένα από τα επίμαχα σημεία της νέας νομοθεσίας είναι ότι οι bloggers με περισσότερα από 3.000 «χτυπήματα» ημερησίως πρέπει να είναι γνωστοί στις Αρχές, οφείλουν να διασταυρώνουν τις πηγές τους όπως ένα οποιοδήποτε ΜΜΕ, χωρίς όμως να έχουν τα δικαιώματα των δημοσιογράφων.

Παράλληλα, οι εταιρείες παροχής email ή άλλων υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης οφείλουν να κρατούν αρχεία με τα στοιχεία των χρηστών τους σε ρωσικούς servers.

Πάντως, ο δημοσιογράφος Κιρίλ Μαρτίνοφ εκφράσει σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο εταιρείες όπως η Google, το Facebook, το Twitter ή το Youtube θα δεχθούν κάτι τέτοιο.

«Ο νόμος όμως ορίζει ότι αν δεν συμμορφωθούν θα πρέπει να κλείσουν» καταλήγει ο ίδιος.