Επεκτείνει τον κατάλογο των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας η ΕΕ, η οποία απορρίπτει τα δημοψηφίσματα στο Ντονέτσκ και το Λουχάνσκ. Στο στόχαστρο της ΕΕ μπαίνουν για πρώτη φορά και εταιρείες, όπως ανακοινώθηκε από το συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Οι ευρωπαίοι ΥΠΕΞ προσθέτουν άλλα 13 άτομα στη λίστα με τα πρόσωπα που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, όπως πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση χορήγησης βίζας.

Επίσης δύο εταιρίες της Κριμαίας οι οποίες εθνικοποιήθηκαν από τη Ρωσία μετά την προσάρτηση της χερσονήσου θα συμπεριληφθούν στον κατάλογο των κυρώσεων που επιβάλλει η ΕΕ.

«Δεν θέλουμε να συναλλασσόμαστε με τις επιχειρήσεις αυτές» τόνισε ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις έχουν επιβληθεί συνολικά σε 61 άτομα, ωστόσο δεν αναμένονται σκληρότερα μέτρα πριν την διεξαγωγή των προεδρικών εκλογών στην Ουκρανία στις 25 Μαΐου.

Όπως τόνισε ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών, Ουίλιαμ Χέιγκ, πέρα από τις νέες κυρώσεις που επιβλήθηκαν, η Ρωσία θα πρέπει να καταλάβει ότι θα ληφθούν νέα μέτρα εις βάρος της, ανάλογα με τη στάση που θα κρατήσει στις εκλογές της 25ης Μαΐου.

«Αυτές οι ψηφοφορίες, αυτές οι απόπειρες δημοψηφισμάτων, έχουν μηδενική αξιοπιστία στα μάτια του κόσμου» δήλωσε στους δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες.

Την ίδια ώρα, ο έμπειρος γερμανός διπλωμάτης, Βόλφγκανγκ Ίσινγκερ, θα είναι ο μεσολαβητής του ΟΑΣΕ στην ουκρανική κρίση, σε μια προσπάθεια να αρχίσει διάλογος μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών, όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος του οργανισμού.

Στο Κίεβο θα μεταβεί την Τρίτη και ο γερμανός ΥΠΕΞ Φρανκ Βάλτερ Στάινμαϊερ.

Προσερχόμενος στο συμβούλιο, ο ολλανδός ΥΠΕΞ Φρανς Τίμερμανς απάντησε θετικά στο εάν πιστεύει ότι οι «28» θα επεκτείνουν τη λίστα κυρώσεων, ενώ για τα δημοψηφίσματα είπε: «Θεωρώ ότι πρέπει απλώς να αγνοήσουμε αυτό το δημοψήφισμα γιατί δεν συμβάλλει στην εξεύρεση διεξόδου από αυτό το χάος στην ανατολική Ουκρανία».

Από την πλευρά του, ο σουηδός υπουργός Εξωτερικών Καρλ Μπιλντ χαρακτήρισε «πλαστά» τα δημοψηφίσματα, ενώ ο αυστριακός ΥΠΕΞ Σεμπάστιαν Κουρτζ δήλωσε ότι δύο εταιρείες της Κριμαίας ενδεχομένως να μπουν στο στόχαστρο των νέων κυρώσεων της ΕΕ.

Η Μόσχα είχε καλέσει σε αναβολή των δύο δημοψηφισμάτων, τα οποία όμως διενεργήθηκαν. Μέχρι την έναρξη της συνάντησης των «28», το Κρεμλίνο δεν είχε πάρει θέση επί των γεγονότων της Κυριακής στις δύο ουκρανικές επαρχίες.