Ξανά στους δρόμους κατέβηκαν οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων

Στους δρόμους κατέβηκαν για άλλη μια φορά οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της Αττικής πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μείζον θέμα της μεταφοράς τους, από το οποίο εξαρτάται η ίδια η ύπαρξη των σχολείων αυτών.

Στους δρόμους κατέβηκαν για άλλη μια φορά οι μαθητές των Μουσικών Σχολείων της Αττικής πραγματοποιώντας συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, στην πλατεία Κλαυθμώνος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για το μείζον θέμα της μεταφοράς τους, από το οποίο εξαρτάται η ίδια η ύπαρξη των σχολείων αυτών. Υπενθυμίζεται ότι τα Μουσικά Σχολεία (όπως και τα Καλλιτεχνικά Σχολεία) είναι διαδημοτικά και καλύπτουν ευρύτερες περιοχές, κάτι που με την κατάργηση των δρομολογίων των πούλμαν -το κόστος βαραίνει την Περιφέρεια- θα απαιτεί την μετεπιβίβαση των παιδιών σε περισσότερα από ένα μέσο δημόσιας συγκοινωνίας, που σε αρκετές περιπτώσεις είναι δύο με τρία ή ακόμα και τέσσερα! Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων η υλοποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) με την οποία καταργούνται τα σχολικά δρομολόγια «αφενός μεν θα συρρικνώσει αυτά τα σχολεία και αφετέρου φοβόμαστε για την ασφάλεια των παιδιών μας». Έτσι ζητούν την κατάργηση της επίμαχης ΚΥΑ, όπως σήμερα ισχύει και την μίσθωση λεωφορείων χωρίς χιλιομετρικές δεσμεύσεις για όλα τα σχολεία.

Οι μετακινήσεις των μαθητών των Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, ενός καταξιωμένου εκπαιδευτικού θεσμού που καθιερώθηκε στην χώρα μας το 1988 από την Αττική και εξαπλώθηκε σταδιακά σε όλη την Ελλάδα, καλύπτουν μεγάλες αποστάσεις, ενώ σημειώνεται ότι το ωράριο των μαθητών των σχολείων αυτών είναι επιβαρυμένο λόγω των επιπλέον διδακτικών ωρών των μουσικών -θεωρητικών και πρακτικών- μαθημάτων που διδάσκονται. Τα παιδιά εκτός των βιβλίων γενικής και μουσικής παιδείας είναι αναγκασμένα να μεταφέρουν μαζί τους και τα μουσικά όργανα, κάτι που καθιστά ακόμα πιο δύσκολη την μεταφορά τους με τα δημόσια μέσα μεταφοράς. Σημειώνεται ότι υπάρχει σχεδόν ομόφωνη απόφαση (με μία λευκή ψήφο) του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής το οποίο στην 11η συνεδρίασή του με την υπ΄ αριθμ. 147/2014 απόφαση αποφάσισε τη δωρεάν μεταφορά του συνόλου των μαθητών Μουσικών και Καλλιτεχνικών Γυμνασίων και Λυκείων της Αττικής και έδωσε εντολή για την έκδοση της σχετικής διαπιστωτικής πράξης.

Ωστόσο, τα εμπόδια που προκαλεί η ΚΥΑ θέτουν οριακά το θέμα της συνέχισης της λειτουργίας των σχολείων, καθώς πολλοί είναι οι γονείς που δεν μπορούν να αφήσουν τα παιδιά τους -ειδικά των μικρότερων ηλικιών- να ταλαιπωρούνται με δυο ή και τρεις συγκοινωνίες κουβαλώντας τσάντες και μουσικά όργανα και ούτε είναι σε θέση ως εργαζόμενοι να μεταφέρουν προς και από το σχολείο τους μαθητές. Επιπλέον, τα 42 μουσικά σχολεία της χώρας αντιμετωπίζουν το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών μουσικών οργάνων -κυρίως των παραδοσιακών οργάνων, τομέα που πρακτικά έχει απαξιωθεί πλήρως- και των χιλιάδων χαμένων διδακτικών ωρών ετησίως.

«Έχουμε κουραστεί κάθε χρόνο να μετέχουμε στο ίδιο θέατρο του παραλόγου, να επαναφέρουμε κάθε φορά τα ίδια αιτήματα και αντί να δρομολογούνται σταδιακά οι λύσεις τους, αντίθετα αυτά να διογκώνονται και να επιδεινώνονται. Απαιτούμε αυτός ο εμπαιγμός να σταματήσει και να δοθούν άμεσα λύσεις στα χρόνια προβλήματα λειτουργίας των μουσικών και Καλλιτεχνικών σχολείων», αναφέρουν οι φορείς των γονέων, επιζητώντας συνάντηση με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Ι. Μιχελάκη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk