Ομόφωνα δεσμεύεται το ΔΣ της ΕΚΤ για χρήση ακόμη και μη συμβατικών μέτρων προκειμένου να αντιμετωπίσει τους κινδύνους παρατεταμένης περιόδου χαμηλού πληθωρισμού, επανέλαβε ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι, κλείνοντας το μάτι -κατά τους αναλυτές- για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, οπότε «η ΕΚΤ θα έχει τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις και θα είναι πιο έτοιμη να δράσει».

Πάντως, στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε την απόφαση της ΕΚΤ για διατήρηση των επιτοκίων στο ιστορικό χαμηλό 0,25%, ο πρόεδρος της κεντρικής ευρωτράπεζας σημείωσε ότι τα τελευταία οικονομικά στοιχεία για συγκρατημένη ανάκαμψη της οικονομίας της ευρωζώνης ευθυγραμμίζονται με τις εκτιμήσεις της ΕΚΤ.

Πρόσθεσε ότι η κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να διαβλέπει «παρατεταμένη περίοδο» χαμηλού πληθωρισμού, την οποία θα ακολουθήσει «σταδιακή ανάκαμψη» στις κινήσεις των τιμών.

Οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν στην πλειοψηφία τους αρνητικοί, δήλωσε ο Μ.Ντράγκι, σημειώνοντας, όμως, επίσης ότι οι αγορές εργασίας εμφανίζουν «πρώτες ενδείξεις» βελτίωσης.

Η αναφορά του Ντράγκι στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ τον Ιούνιο, θεωρήθηκε από τους παρατηρητές ως «σήμα» για ενδεχόμενο παρέμβασης της ευρωτράπεζας τότε.

«Έως την συνεδρίαση του Ιουνίου, η ΕΚΤ θα έχει τις αναθεωρημένες οικονομικές προβλέψεις» είπε ο Ντράγκι, αναφέροντας σε άλλο σημείο ότι «θα ήθελα να πω ότι το διοικητικό συμβούλιο θα είναι πιο έτοιμο να δράσει την επόμενη φορά, αλλά θέλει να δει πρώτα τις εκτιμήσεις που θα ανακοινωθούν στις αρχές Ιουνίου».

«Παρακολουθούμε τις συναλλαγματικές ισοτιμίες»

Ενοχλημένος εμφανίστηκε ο Ντράγκι με τις παρεμβάσεις και τις συστάσεις για την πολιτική της ΕΚΤ, από πολιτικούς και διεθνείς Οργανισμούς, τις οποίες σχολίασε με σαρκαστικό τρόπο.

«Τις τελευταίες ημέρες έχουμε δεχτεί συμβουλές από πολιτικά πρόσωπα και διεθνείς οργανισμούς για τα επιτόκια μας και την πολιτική μας. Είμαστε ευγνώμονες για τις συμβουλές αυτές», δήλωσε ενοχλημένος ο Ντράγκι.

Και προς αποκατάσταση της τάξης, υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ είναι βάσει της συνθήκης της μια ανεξάρτητη αρχή, και τέτοιου είδους σχόλια απλώς και μόνο υπονομεύουν την αξιοπιστία της. Εάν υπάρξει η εκτίμηση πως απειλείται η ανεξαρτησία της «αυτό θα έκανε πολύ κακό στην αξιοπιστία μας» είπε αυστηρά.

Ο Ντράγκι επισήμανε ότι στην ΕΚΤ συζητήθηκε το ζήτημα της συναλλαγματικής ισοτιμίας, η οποία ωστόσο «δεν συνιστά στόχο, αλλά σημαντικό οικονομικό παράγοντα».

Επίσης σχολίασε ότι στην πιο πρόσφατη έρευνα της ΕΚΤ, εμφανίζεται σταθεροποίηση στις πιστωτικές συνθήκες και συμπλήρωσε ότι οι εμπορικές τράπεζες αναφέρουν ότι επικρατούν «σφιχτά επίπεδα πιστωτικών στάνταρ» σε σχέση με τους ιστορικούς μέσους όρους.

Στο 0,25% διατήρησε το βασικό της επιτόκιο η ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα διατήρησε αμετάβλητο στο 0,25% το βασικό παρεμβατικό της επιτόκιο την Πέμπτη, παρά την σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη.

Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ευρέως αναμενόμενη από τις αγορές.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση τα επιτόκια αναφοράς της ΕΚΤ παραμένουν αμετάβλητα και εξακολουθούν να διαμορφώνονται για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος στο επίπεδο του 0,25%, για πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο 0,75% και διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 0,00%.

To ενδιαφέρον στρέφεται τώρα στη συνέντευξη Τύπου του προέδρου Μάριο Ντράγκι, όπου θα εξηγήσει το σκεπτικό της απόφασης και θα αναπτύξει τις εκτιμήσεις του κεντρικού πιστωτικού ιδρύματος σε ότι αφορά στην πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης.