Τη μετάβαση σε μια «Νέα Ελλάδα» με καινούργια…αρχιτεκτονική, στη βάση ενός νέου καταστατικού χάρτη προέταξε ο Αντώνης Σαμαράς το απόγευμα της Τετάρτης, παρουσιάζοντας από το Μέγαρο Μουσικής τις προτάσεις της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Παρουσία του αντιπροέδρου της ΝΔ και υπουργού Εθνικής Άμυνας Δημήτρη Αβραμόπουλου που είχε επεξεργαστεί το βασικό πλαίσιο των «γαλάζιων» προτάσεων, ο Πρωθυπουργός τονίζοντας ότι «το σημερινό Σύνταγμα έχει κλείσει τον κύκλο του», όπως και η εποχή των μνημονίων και παρουσίασε δέσμη ρηξικέλευθων μέτρων, όπως η άμεση εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό, το ασυμβίβαστο βουλευτή και υπουργού, κ.α.
Στο δρόμο για τη «Δ΄ Ελληνική Δημοκρατία» ο Πρωθυπουργός που αναφέρθηκε και στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, ανακοίνωσε ότι στόχος της ΝΔ είναι να ξεκινήσει και επίσημα η συνταγματική διαδικασία στις 3 Σεπτεμβρίου. Σε μια συμβολική ημερομηνία, καθώς στις 3 Σεπτεμβρίου του 1843, έκλεισε ο κύκλος της απόλυτης μοναρχίας και η Ελλάδα απέκτησε το πρώτο Σύνταγμα και την πρώτη κοινοβουλευτική κυβέρνηση, ο κ. Σαμαράς θέλει η επόμενη Βουλή να είναι Αναθεωρητική.
Ο κ. Σαμαράς, αξιοποίησε και την εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ αν και δεν τον κατονόμασε και κήρυξε την επίσημη έναρξη της προεκλογικής εκστρατείας της ΝΔ, ζητώντας τη ψήφο εμπιστοσύνης των πολιτών στις ευρωεκλογές.
«Το 1975 αλλάξαμε την Ελλάδα! Την αλλάζουμε και τώρα με πολύ αγώνα και πολλές θυσίες, αφήνουμε πίσω μας την εποχή των μνημονίων.Και η Πατρίδα μας, πράγματι, αλλάζει σελίδα. Απέναντί μας έχουμε τις πολιτικές δυνάμεις της αδράνειας: Όσους επενδύουν στο λαϊκισμό, στο φόβο, στο διχασμό, να διαιρέσουν, όχι να ενώσουν τους Έλληνες.Όλους εκείνους που προσπαθούν να μας κρατήσουν στο χθες» είπε και συμπλήρωσε: «…Απέναντί μας έχουμε αυτούς που θέλουν, με κάθε τρόπο, να μας γυρίσουν πίσω, όχι μπροστά να πάμε: Πίσω στην κρίση. Και σε ό,τι μας έφερε σε αυτήν την κρίση… Πίσω στα μνημόνια, στη δανειακή εξάρτηση… Όσους αγωνίζονται να διατηρήσουν τις παθογένειες του Ελληνικού Κράτους, για να μπορέσουν να έχουν λόγο ύπαρξης! Γιατί χωρίς κρίση δεν θα έχουν από τίποτα άλλο να τρέφονται».
Μάλιστα, ο Πρωθυπουργός είπε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, αποτρέψαμε την πλήρη χρεοκοπία της Χώρας, την έξοδο από την ευρωζώνη, εξυγιάναμε τα δημοσιονομικά και ξαναβάλαμε την Ελλάδα σταθερά στην Ευρώπη, στο διεθνές προσκήνιο, στις διεθνείς αγορές. «Αλλάζουμε πορεία, αλλάζουμε σελίδα. Σ’ αυτή τη νέα πορεία, πρέπει, όμως, απαραιτήτως να βγούμε νικητές» είπε και ανέφερε ότι απέναντι βρίσκονται οι νοσταλγοί του χθες.
Για τον κ. Σαμαρά, «το Σύνταγμα της Νέας Ελλάδας χρειάζεται πάνω από όλα να θεμελιώσει την Εθνική συναίνεση στα μεγάλα ζητήματα που αντιμετωπίζει το Έθνος μας και να εγγυηθεί τη λειτουργία των θεσμών».
Αναλυτικά οι προτάσεις της ΝΔ
1.Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας και την άμεση εκλογή του από τους Έλληνες πολίτες.
2. Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου, για εξάντληση της τετραετίας. Με σταθερό εκλογικό σύστημα. Ένα σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει, μόνο με ισχυρές κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες, από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
3.Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
4. Ευέλικτη Κυβέρνηση, μικρή, με θεσμοθέτηση τριών Μόνιμων Υπηρεσιακών Υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία.
5.Κατάργηση των πολλών Γενικών Γραμματέων των υπουργείων, όπως είναι σήμερα, με αντίστοιχη αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών και θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο.
6. Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών. 7.Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών και αυτή θα περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
8. Ουσιαστικός εκδημοκρατισμός των Πολιτικών Κομμάτων, μεαξιόπιστες εγγυήσεις διαφάνειας στα οικονομικά των κομμάτων.
9. Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του Βουλευτή.
10.Εξορθολογισμός των διατάξεων για τα Μ.Μ.Ε. ώστε να ενισχυθεί η διαφάνεια και η αντικειμενικότητά τους.
11.Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του Βουλευτή, ώστε να πάψει η Βουλή να είναι προθάλαμος υποψήφιων υπουργών και θα γίνει Συνέλευση εκπροσώπων του λαού. Αναβάθμιση εξουσιών στην άσκηση του νομοθετικού τους έργου και του κοινοβουλευτικού τους ελέγχου.
12.Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
13. Ίδρυση Συνταγματικού Δικαστηρίου
14.Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τη θητεία του Πρωθυπουργού.
15.Θέσπιση χρονικών ορίων ως προς τις θητείες των Περιφερειαρχών, των Δημάρχων και των Συνδικαλιστών.
16.Μείωση του αριθμού των Βουλευτών.
17.Ενίσχυση του ρόλου των Βουλευτών, τόσο σε νομοθετικό όσο και σε ελεγκτικό επίπεδο.
18.Υποχρεωτική σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για τα μεγάλα δημόσια έργα και τις σημαντικές προμήθειες του Δημοσίου.
19. Οριοθέτηση της δικαιοδοσίας του Ελεγκτικού Συνεδρίου επί των δημόσιων συμβάσεων, ώστε να μη συγκρούεται με εκείνη του Συμβουλίου της Επικρατείας.
20. Ίδρυση ειδικού τμήματος στο Συμβούλιο της Επικρατείας για την γρήγορη εκδίκαση υποθέσεων μεγάλων δημόσιων συμβάσεων και ιδιωτικών επενδύσεων.
21. Αναμόρφωση της οικονομικής θεματικής του Συντάγματος. Σύνδεση της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας με την οικονομική ανάπτυξη και την εξασφάλιση της ανάλογης ωφέλειας για το κοινωνικό σύνολο.
22.Αναθεώρηση του άρθρου 17, ώστε να γίνει πιο αποτελεσματική η προστασία του πυρήνα του ατομικού δικαιώματος της ιδιοκτησίας. Πρόβλεψη για σαφείς χρονικούς περιορισμούς στη δέσμευση ακινήτων με σκοπό την απαλλοτρίωση…
23. Την προσθήκη στο άρθρο 79 της υποχρέωσης αναλυτικού απολογισμού απ’ όλους τους φορείς που χρηματοδοτούνται από το δημόσιο Προϋπολογισμό.
24.Αναθεώρηση του άρθρου 24 (και του άρθρου 117 παρ. 3 και 4), ώστε να γίνει πληρέστερη η προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και η αντιμετώπιση ακραίων καταστάσεων σε βάρος, όχι μόνο της ατομικής ιδιοκτησίας, αλλά και της ίδιας της περιουσίας του Δημοσίου.
25.Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων.
26.Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία.
27.Εξορθολογισμός των διατάξεων που αφορούν στη λειτουργία των Ανεξάρτητων Αρχών, έτσι ώστε να καταστούν πιο αποτελεσματικές στο έργο τους για την προάσπιση των δικαιωμάτων του πολίτη.
28. Προτεραιότητα στην ασφάλεια του πολίτη. «Γιατί η ασφάλεια είναι δημοκρατικό δικαίωμα των πολιτών, είναι υποχρέωση της Πολιτείας και αποτελεί η ίδια μια ουσιώδη ανθρώπινη ελευθερία» όπως είπε ο Πρωθυπουργός.
29. Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους. Ώστε να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων.
30. Ρητή πρόβλεψη να προστατευθεί η εθνική ταυτότητα και η ελληνική γλώσσα.
Συναίνεση και σύνθεση ζήτησε ο Αβραμόπουλος
Συναίνεση και σύνθεση για να προχωρήσει η συνταγματική αναθεώρηση ζήτησε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος. «Η κρίση μάς άνοιξε τα μάτια και μας έθεσε όλους προ των ευθυνών μας…Η Νέα Δημοκρατία δεν μονοπωλεί την αγάπη για την πατρίδα, ούτε και την ευαισθησία για την κοινωνία. Πιστεύουμε ότι μακριά και πέρα από ιδεολογικές διαφορές, στο τέλος, η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων στον ίδιο σκοπό αποβλέπουμε» είπε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και υπουργός Εθνικής Άμυνας και συμπλήρωσε πως «απαιτείται η συνεργασία όλων των πολιτικών κομμάτων, ολόκληρης της κοινωνίας θα έλεγα, προκειμένου να ξεκινήσουμε και να φέρουμε σε πέρας τη συλλογική μας προσπάθεια για ένα κοινό για όλους μας μέλλον».
Ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε ότι οφείλουμε να διασφαλίσουμε την κοινωνική και εθνική μας ενότητα και να μην αφήσουμε να πάνε χαμένες οι μεγάλες θυσίες που έχει υποστεί ο λαός μας τα τελευταία χρόνια και έστειλε το μήνυμα: «Σε αυτήν την πρόταση και πρόσκληση, τα πολιτικά κόμματα καλούνται να ανταποκριθούν, ώστε από κοινού και σε πνεύμα εθνικής συνεννόησης, όλοι μαζί να βάλουμε γερά θεμέλια για το μέλλον του τόπου και της κοινωνίας μας».
Στη συνέχεια ο κ. Αβραμόπουλος είπε ότι η πρόταση της ΝΔ έχει τους εξής άξονες: την ανάγκη για ένα άλλο κράτος δικαίου, τη διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής, την κοινωνική δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια, τους ισχυρούς θεσμούς, την ανάπτυξη, το νέο ασφαλές επενδυτικό περιβάλλον, την ελεύθερη οικονομία, την αξιοπιστία, τη διαφάνεια και κυρίως την εμπιστοσύνη του πολίτη προς το κράτος.
Ιδιαίτερη σημασία είχε η αναφορά του κ. Αβραμόπουλου ότι «η εθνική συνεννόηση και η συναίνεση έχουν αξία μεγαλύτερη, όταν δεν επιβάλλονται από τα γεγονότα και τις καταστάσεις, αλλά όταν ξεπηδούν μέσα από την πολιτική μας φιλοσοφία και τις ιδέες μας».
Παράλληλα υπογράμμισε ότι το μήνυμα που πρέπει να σταλεί είναι ότι πως πρέπει να αφήσουμε πίσω μας την εποχή της ανέξοδης κομματικής σύγκρουσης και του καταστροφικού λαϊκισμού και την εποχή των στερεοτύπων και των ιδεοληπτικών εμμονών.
Μάλιστα, ο κ. Αβραμόπουλος έστειλε και ένα σαφές μήνυμα για τις διεργασίες που κυοφορούνται, λέγοντας πως «καλούμεθα, ως Παράταξη, να εμπνεύσουμε και να δημιουργήσουμε τη νέα αστική, δημοκρατική, φιλελεύθερη και ευρωπαϊκή πολιτική δύναμη της Ελλάδος», ενώ χρησιμοποίησε και ο ίδιος, όπως και ο Πρωθυπουργός, τον όρο «Νέα Ελλάδα».