Στην Ευρώπη, από το 2016, φόρος επί χρηματοπιστωτικών συναλλαγών

Από την 1η Ιανουαρίου 2016 θα τεθεί σε εφαρμογή ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην ΕΕ, ο οποίος σε πρώτο στάδιο θα αφορά τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας. Όπως διευκρίνισε επιτεύχθηκε συναίνεση ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων είναι Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της ΕΕ.

Από την 1η Ιανουαρίου 2016, το αργότερο, θα τεθεί σε εφαρμογή ένας φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη, ο οποίος θα αφορά σε πρώτο στάδιο τις μετοχές και μερικά παράγωγα προϊόντα, όπως ανακοίνωσε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μίχαελ Σπίντελεγκερ, την Τρίτη.

Ο Αυστριακός υπουργός διευκρίνισε πως επιτεύχθηκε συναίνεση στο σημείο αυτό ανάμεσα σε 10 χώρες που συμμετέχουν σ’ αυτή την ενισχυμένη συνεργασία, μεταξύ των οποίων η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία, αλλά όχι και η Βρετανία, όπου βρίσκεται η κύρια χρηματαγορά της Ευρώπης.

Οι εν λόγω 10 χώρες είναι αποφασισμένες να αρχίσουν την εφαρμογή του αμφιλεγόμενου αυτού φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών από το 2016, παρά την αντίθεση άλλων χωρών της ΕΕ.

«Η δέσμευσή μας για την εισαγωγή ενός φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών παραμένει ισχυρή», ανέφερε η ομάδα σε κοινή δήλωση που περιήλθε σε γνώση του Γερμανικού Πρακτορείου.

Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είπε στους ευρωπαίους ομολόγους του πως η Σλοβενία, η οποία τασσόταν ως τώρα υπέρ της θέσπισης του φόρου αυτού, δεν υποστήριξε την κοινή δήλωση λόγω της πολιτικής αναταραχής που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της.

Οι χώρες που υπέγραψαν τη δήλωση είναι: η Αυστρία, το Βέλγιο, η Εσθονία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σλοβακία και η Ισπανία.

«Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σε μια πολιτική συμφωνία για ένα φόρο επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, όλοι οι υπουργοί είναι έτοιμοι», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λούις ντε Γκίντος πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ.

«Ελπίζω ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία για τα στοιχεία που θα περιληφθούν, κυρίως μετοχές και μερικά παράγωγα», πρόσθεσε.

«Θέλουμε να υπάρξει φέτος συμφωνία για τους κανόνες ώστε να τεθεί σε ισχύ τον ερχόμενο χρόνο» επισήμανε ο ισπανός υπουργός, προσθέτοντας ότι «Έχουμε ακόμη να αποφασίσουμε για το ύψος του φόρου και το πώς θα εισπράττεται».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk