Τα προγράμματα λιτότητας που επιβλήθηκαν στις χώρες με δημοσιονομικά προβλήματα «πόνεσαν», αλλά ήταν αναπόφευκτα. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει έκθεση της Εταιρείας του Mονάχου για την προώθηση της Επιστήμης της Οικονομίας (CESifo), που θα δημοσιευτεί σήμερα, Πέμπτη, σύμφωνα με άρθρο της Deutsche Welle.

«Δεν υπήρχε άλλος τρόπος»

Οι οικονομολόγοι δεν διαφωνούν ότι ο πολυσυζητημένoς όρος μείωσης του χρέους που ζητήθηκε από τις χώρες του ευρωπαϊκού νότου σε κρίση με αντάλλαγμα τη χορήγηση πακέτων στήριξης ενίσχυσε την ύφεση, αλλά δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να ανακοπεί αυτή η εξέλιξη σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις τους.

Η ερευνητική ομάδα που συνέγραψε την έκθεση υπό τον γνωστό στην Ελλάδα Χανς Βέρνερ Ζιν, πρόεδρο του οικονομικού ινστιτούτου Ifo, παραθέτει τους λόγους που οδηγούν στον πυρήνα του προβλήματος: οικονομική ανισότητα στην ευρωζώνη, υπερθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας σε ορισμένους κλάδους της οικονομίας, όπως τον οικοδομικό και διάχυση ιδιωτικού κεφαλαίου από το κέντρο στην περιφέρεια. Στα χρόνια του οικονομικού μπουμ έγιναν πολλές επενδύσεις στην περιφέρεια χωρίς να ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας των εθνικών οικονομιών.

Άρα, η συνεπαγόμενη ύφεση αποτελεί τμήμα της διαδικασίας προσαρμογής των οικονομιών αυτών καθώς θα πρέπει να διορθωθεί η πορεία εξέλιξης των τιμών. Υπό αυτήν την έννοια, τόσο η πολιτική λιτότητας, όσο και η ύφεση είναι φαινόμενα που δεν θα μπορούσαν να αποφευχθούν, συνοψίζουν οι συγγραφείς της έκθεσης.

Η Μέρκελ με τον Ντράγκι

Την ίδια ώρα ο Χανς Βέρνερ Ζιν όξυνε ακόμη περισσότερο την κριτική του στο πρόγραμμα απεριόριστης αγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ. «Υπό τη σημερινή του μορφή το ΟΜΤ είναι νεκρό» δήλωσε σε ομιλία του στο Κέντρο Οικονομικών Σπουδών της Φραγκφούρτης. Κατά την άποψη του Ζιν εφαρμογή του προγράμματος υπό την νυν του μορφή, δεν μπορεί να γίνει χωρίς συνταγματική τροποποίηση στη Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο της Γερμανίας παρέπεμψε το ζήτημα συνταγματικότητας του προγράμματος στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Στο μεταξύ, μια εβδομάδα πριν την επόμενη συνεδρίαση της ΕΚΤ η καγκελάριος Μέρκελ είχε χθες βράδυ συνάντηση με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στο Βερολίνο. Συζητήθηκε η κατάσταση στην Ελλάδα και στην ευρωζώνη, η σταθεροποίηση του κοινού νομίσματος, αλλά και ο ρόλος της τρόικας, που έχει γίνει τελευταία αντικείμενο σφοδρών επικρίσεων.