Την Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης μίλησε στους Βασίλη Χιώτη και Νότη Παπαδόπουλο για την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό.{{{ audio1 }}}
Για τη σύνδεση τουρισμού-αγροτικής παραγωγής
«Από την πρώτη στιγμή που ήρθα στο υπουργείο πίστευα ότι μπορεί να υπάρξει συνδυασμός των καλών αγροτικών προϊόντων του τόπου μας με τη γαστρονομία και μέσα από αυτήν και της σωστής διατροφής να συνδεθεί με τον τομέα της τριτογενούς παραγωγής, που για εμάς είναι ο τομέας του τουρισμού. Μπορεί δηλαδή ο ένας κλάδος να βοηθήσει τον άλλο. Κάποιος που έκανε π.χ. διακοπές φέτος στην Κρήτη, δεν του λέει τίποτα για το τι μπορεί να δοκιμάσει αν πάει στην Ήπειρο ή στην Καβάλα και τη Χαλκιδική. Επομένως, αυτό δείχνει ότι μπορεί να έρθει και να ξαναέρθει στη χώρα μας και να ανέβει η ποιότητα του τουρισμού. Να βοηθήσει έτσι η αγροτική παραγωγή τον τουρισμό και ο τουρισμός να βοηθήσει τη γεωργία, διότι θα δεχθούμε 15 εκατ. τουρίστες που καταναλώνουμε τα προϊόντα μας και αυτοί οι άνθρωποι που θα καταναλώσουν την αγροτική παραγωγή στα ξενοδοχεία να μεταφέρουν οι ίδιοι τα προϊόντα, γιατί θα πουν ότι τους άρεσε το λάδι και να πάρουν ένα μπουκάλι φεύγοντας ή να ψάξουν μετά τα προϊόντα αυτά, τα τυριά, το λάδι κτλ. στα ντόπια σούπερ μάρκετ και να τα καταναλώνουν. Άρα, οι δύο αυτοί κλάδοι μπορούν να αλληλοϋποστηριχθούν και χαίρομαι που τα πιλοτικά προγράμματα πάνε πολύ καλά, όπως η καθιέρωση του ελληνικού πρωινού στα ξενοδοχεία ή την παλέτα ελληνικών τυριών που προωθείται ανά περιοχή. Τώρα, θα δούμε το θέμα του αγροτουρισμού, όπου η ίδια η αγροτική διαδικασία γίνεται τουριστικό προϊόν.»



