Λεπτοί χειρισμοί

Εδώ και μισό αιώνα έχει γράψει μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία των ρολογιών. Και παράλληλα μερικές από τις «λεπτότερες». Με πρωτοποριακούς μηχανισμούς – παίρνουν δύο ως τέσσερα χρόνια για να κατασκευαστούν – οι οποίοι αψηφούν τους κανόνες και ελίσσονται στα λίγα χιλιοστά που διαθέτουν για να κινηθούν, ο οίκος στηρίζεται στην εμπειρία που διαθέτει, προβάλλει τα ρεκόρ του και συνεχίζει το ταξίδι για το λεπτότερο ντιζάιν, που υποστηρίζει παράλληλα την ύψιστη τεχνογνωσία. Οι δυσκολίες είναι μεγάλες, καθώς στο κυνήγι της επιτυχίας για τις πιο μικρές μηχανές, που δουλεύουν όμως «ρολόι», θα πρέπει να μη θυσιαστεί η ακρίβεια και να μην επηρεαστούν οι εξίσου λεπτές κινήσεις από τα γρανάζια-μινιατούρες. Από το 1957 και με μότο τη φράση: «Πάντα να πετυχαίνεις το καλύτερο από το απαραίτητο», η Piaget παίρνει ασταμάτητα πρωτιές και δεν σταματά να ανεβάζει τον πήχη των προσδοκιών της. Το 1998 ο οίκος επανακυκλοφόρησε την εμβληματική σειρά Altiplano, η οποία είχε στο επίκεντρο τη λεπτότητα του μηχανισμού. Τα μοντέλα που κατάφεραν να φέρουν τον οίκο στην κορυφή και να τον κάνουν να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους κορυφαίους της παγκόσμιας ωρολογοποιίας διακρίνονται για την κλασική κομψότητά τους, το λευκό χρώμα στο καντράν και τη φινετσάτη αντίθεση με τους μαύρους, λεπτούς δείκτες. Σχεδιασμένο για να αποτελέσει διαχρονικό κομμάτι και καθρέφτη του brand, το Altiplano δουλεύτηκε με μεγάλη προσοχή. Το 2013, μάλιστα, το νέο μοντέλο πήγε ένα ακόμη βήμα παραπέρα και απέκτησε και ένδειξη ημερομηνίας, αποδεικνύοντας πως ένας λεπτός μηχανισμός δεν είναι συνυφασμένος με την απλότητα και πως η εμφάνιση δεν καθορίζει τον εσωτερικό κόσμο, αλλά πολλές φορές τον ανταγωνίζεται σε τελειότητα.

Κορυφαία επιλογή

Με μαύρο δερμάτινο κροκό λουράκι και κάσα 43 χιλιοστών από λευκό χρυσό 18 καρατίων, το Piaget Altiplano μετατρέπεται σε έναν πιστό φίλο κάθε άντρα, ο οποίος αρνείται να το αποχωριστεί όλες τις ώρες της ημέρας και το εμπιστεύεται με κλειστά μάτια. Δυνατό του σημείο, η ένδειξη των δευτερολέπτων στη θέση «4», που δίνει ζωή στο ρολόι και καταγράφει ακόμη ένα ρεκόρ για τον οίκο, αγγίζοντας τα 2,35 χιλιοστά και τοποθετώντας τον Calibre 1208P σε έναν ακόμη θρόνο.

Μάρκα-ηγέτης

Επειτα από μισό αιώνα εξειδίκευσης και καινοτομίας ο οίκος κρατάει δικαίως τα ηνία στην κατασκευή των πιο λεπτών αριστουργημάτων. Η Piaget έχει δημιουργήσει μια γκάμα από 35 καινοτομίες που έχουν πετύχει 11 μεγάλα ρεκόρ για το εξαιρετικά μικρό πάχος τους.

Ιδανική φιγούρα

Το ιστορικό μοντέλο που είναι εξοπλισμένο με τον μηχανισμό 1208P πετυχαίνει – ανάμεσα σε άλλα – και το ρεκόρ του λεπτότερου ρολογιού στην κατηγορία του, αφού χωρά την απόλυτη συμμετρία και εγκυρότητα σε 5,25 χιλιοστά. Από την άλλη, αν και επιμένει στην κλασική και φινετσάτη εμφάνιση, το Altiplano αποτελεί συνώνυμο της εξέλιξης και εκφράζει την ωρολογοποιία του μέλλοντος, μπερδεύοντας το κλασικό με το μοντέρνο και ανάγοντας την κατασκευή του αντρικού αξεσουάρ σε επιστήμη.

*Δημοσιεύθηκε στο τεύχος Ιανουαρίου 2014

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk