Συμπληρώνονται σήμερα 126 χρόνια από τη γέννηση του Ερβιν Σρέντινγκερ, του μεγάλου νομπελίστα φυσικού που έγινε διάσημος με την περίφημη κυματική του εξίσωση. Η Google τιμά τα γενέθλια του Σρέντινγκερ με το σημερινό της doodle.

Ο Ερβιν Σρέντινγκερ γεννήθηκε στις 12 Αυγούστου 1887 στη Βιέννη, μοναδικό παιδί του Ρούντολφ Σρέντινγκερ και της Έμιλι Μπάουερ, θυγατέρας του Αλεξάντερ Μπάουερ, καθηγητή Χημείας στο Πολυτεχνείο της Βιέννης. Ασχολήθηκε με τη Στατιστική Φυσική, τη Θερμοδυναμική, την Ηλεκτροδυναμική, την Κοσμολογία, τη Βιολογία, τη Φιλοσοφία, αλλά κυρίως με την Κβαντική φυσική, ανακαλύπτοντας την περίφημη κυματική εξίσωση που φέρει το όνομά του. Τιμήθηκε μαζί με τον Πολ Ντιράκ με το βραβείο Νομπέλ Φυσικής για τις εργασίες του πάνω στην ατομική θεωρία.

Η ζωντανή-νεκρή γάτα

Μέσα σε κουτί που δεν υπάρχει κανένα άνοιγμα βρίσκεται μια γάτα. Στην εξωτερική πλευρά του κουτιού υπάρχει ένας μηχανισμός που παράγει ένα φωτόνιο. Το φωτόνιο προσκρούει σε ένα ημιδιαφανές κάτοπτρο. Υπάρχουν 50% πιθανότητες το φωτόνιο να διαπεράσει το κάτοπτρο και 50% να ανακλασθεί. Αν το φωτόνιο διαπεράσει το κάτοπτρο θα ενεργοποιήσει έναν άλλο μηχανισμό που βρίσκεται στο εσωτερικό του κουτιού ο οποίος περιέχει δηλητήριο. Η ενεργοποίηση του μηχανισμού στο εσωτερικό του κουτιού θα απελευθερώσει το δηλητήριο το οποίο θα σκοτώσει τη γάτα.

Από τη στιγμή που δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα συμπεριφερθεί το φωτόνιο ή καλύτερα επειδή ξέρουμε πως υπάρχει ταυτόχρονα σε δυο επάλληλες και κβαντικές καταστάσεις, δεν γνωρίζουμε και τη μοίρα της γάτας. Μέχρι λοιπόν να ανοίξουμε το κουτί σύμφωνα με την κβαντική θεωρία και τους κανόνες της, έχουμε τη λεγόμενη «υπέρθεση δύο καταστάσεων». Με απλά λόγια μέχρι να ανοίξουμε το κουτί η γάτα δεν είναι ούτε ζωντανή αλλά ούτε και νεκρή.

Ο Έρβιν Σρέντιγκερ έχει συνδεθεί άρρηκτα με τη δημιουργία και την ανάπτυξη της κβαντικής μηχανικής. Η κυματική του εξίσωση αποτελεί τον κεντρικό πυρήνα της συγκεκριμένης θεωρίας και εξασφάλισε στον Σρέντιγκερ μια περίοπτη θέση στην ιστορία της Φυσικής.