Χωρίς μεταρρυθμιστικό στίγμα αποτέλεσμα παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών η νέα κυβέρνηση

Μια κυβέρνηση 42 μελών με δικομματική εκπροσώπηση στα υπουργεία, χωρίς ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό στίγμα, προϊόν παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών προέκυψε έπειτα από την κυοφορία τριών ημερών.

Μια κυβέρνηση 42 μελών με δικομματική εκπροσώπηση στα υπουργεία, χωρίς ιδιαίτερο μεταρρυθμιστικό στίγμα, προϊόν παζαριών και εσωκομματικών ισορροπιών προέκυψε έπειτα από την κυοφορία τριών ημερών.
Η νέα κυβέρνηση που ορκίζεται την Τρίτη το μεσημέρι (12:30) καλείται να αντιμετωπίσει τεράστιες προκλήσεις, ωστόσο δημιουργούνται πολλά ερωτήματα γιατί κρίσιμα υπουργεία θεωρούνται ότι έχουν αδύναμες ηγεσίες.
Επίσης, δεν χρησιμοποιήθηκαν τεχνοκράτες και προσωπικότητες ευρύτερης αποδοχής, αλλά ούτε και πολλά νέα στελέχη. Ισχνή είναι η εκπροσώπηση των γυναικών. Μόνο μια γυναίκα υπουργός υπάρχει, μια αναπληρώτρια υπουργός και άλλες δυο υφυπουργοί.
Κυρίαρχο στοιχείο ήταν η ανακύκλωση προσώπων και στην περίπτωση της ΝΔ φαίνεται ότι μέτρησε αρκετά το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, καθώς ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς προσπάθησε να ελαχιστοποιήσει την εσωκομματική αναταραχή. Το ΠαΣοΚ συμμετέχει στην κυβέρνηση, λαμβάνοντας το ένα τρίτο των θέσεων του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ κ. Ευ. Βενιζέλος ανέλαβε θέση αντιπροέδρου και υπουργού Εξωτερικών, μια εξέλιξη που προκάλεσε αναστάτωση στη ΝΔ και οδήγησε στην ακούσια μετακίνηση του κ. Δ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Στο υπουργείο Εξωτερικών παραμένει στη θέση του υφυπουργού ο κ. Δ. Κούρκουλας που είχε προταθεί από το ΠαΣοΚ. Νέος υφυπουργός ορίστηκε ο βουλευτής Έβρου κ. Ακ. Γεροντόπουλος που συνδέεται με πολυετή φιλία με τον κ. Σαμαρά.
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν υπήρξε καμία μεταβολή. Η έκπληξη του ανασχηματισμού ήταν η τοποθέτηση του βουλευτή Β΄ Αθηνών κ. Κυρ. Μητσοτάκη στην ηλεκτρική καρέκλα του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Το όνομα του κ. Μητσοτάκη έπαιζε από νωρίς για τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εξωτερικών. Στο ίδιο υπουργείο υφυπουργός τοποθετήθηκε η βουλευτής Αττικής του ΠαΣοΚ κυρία Εύη Χριστοφιλοπούλου.
Αλλαγή σκυτάλης είχαμε στο υπουργείο Εσωτερικών, όπου τη θέση του βουλευτή Ροδόπης κ. Ευρ. Στυλιανίδη πήρε ο βουλευτής Επικρατείας της ΝΔ κ. Ι. Μιχελάκης. Η έξοδος από την κυβέρνηση του κ. Στυλιανίδη προκάλεσε μεγάλη αίσθηση στο νεοδημοκρατικό σύστημα, ενώ απορίες δημιούργησε και η απόφαση για τον ορισμό του κ. Λ. Γρηγοράκου (βουλευτή Λακωνίας του ΠαΣοΚ) στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών.
Μεγάλη συζήτηση έχει δημιουργήσει στο εσωτερικό της ΝΔ η μετακίνηση του κ. Αβραμόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, όπου τοποθετήθηκε αναπληρώτρια η κυρία Φώφη Γεννηματά. Για πρώτη φορά συμμετέχει σε κυβέρνηση ως υφυπουργός ο βουλευτής Λακωνίας της ΝΔ κ. Αθ. Δαβάκης, πρόσωπο που είχε στηρίξει τον κ. Σαμαρά στις εσωκομματικές εκλογές του 2009.
Το υπουργείο Ανάπτυξης έσπασε σε δυο: Στο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας και στο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων. Στο υπουργείο Ανάπτυξης παρέμεινε ο κ. Κ. Χατζηδάκης και διατηρήθηκαν στις θέσεις τους οι κκ. Αθ. Σκορδάς και Π.Μηταράκης. Στο υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, τοποθετήθηκε ο κ. Μιχ. Χρυσοχοϊδης, τον οποίο ήθελε σε κυβερνητικό πόστο εδώ και πάρα πολύ καιρό ο Πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ.
Στο Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής είχε προεξοφληθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό η μετακίνηση του βουλευτή Αργολίδας του ΠαΣοΚ κ. Ι. Μανιάτη. Αναπληρωτής υπουργός παρέμεινε ο κ. Στ. Καλαφάτης και υφυπουργός ο κ. Ασ. Παπαγεωργίου.
Αλλαγές είχαμε στο υπουργείο Παιδείας. Μολονότι ο κ. Κ. Αρβανιτόπουλος παρέμεινε στη θέση του υπουργού, άλλαξε η υπόλοιπη πολιτική ηγεσία με δύο νέους υφυπουργούς, τους κ.κ. Κ. Γκιουλέκα (ΝΔ) και Συμεών Κεδίκογλου (ΠαΣοΚ).
Ο υπουργός Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλος μετακινήθηκε στο υπουργείο Πολιτισμού με υφυπουργό για θέματα Αθλητισμού τον κ. Ι. Αδριανό.
Ο κ. Ι. Βρούτσης παρέμεινε στο υπουργείο Εργασίας με υφυπουργό τον κ. Β. Κεγκέρογλου, έπειτα την άρνηση του κ. Θ. Μωραϊτη να εισέλθει στην κυβέρνηση.
Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας άλλαξε εξ ολοκλήρου. Υπουργός αναλαμβάνει ο κ. Αδ. Γεωργιάδης, και υφυπουργοί αναλαμβάνουν ο κ. Αντ. Μπέζας και η κυρία Σοφία Βούλτεψη, η οποία όμως τρεις ώρες μετά την ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης παραιτήθηκε και στη θέση της τοποθετήθηκε η κυρία Ζέττα Μακρή..
Ο κ. Αθ. Τσαυτάρης όπως ήταν αναμενόμενο παρέμεινε στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Έμεινε όμως και ο κ. Μαξ. Χαρακόπουλος, ως αναπληρωτής υπουργός, ενώ είναι γνωστή η κακή σχέση των δύο ανδρών.
Υπουργός Δικαιοσύνης ανέλαβε ο κ. Χαρ. Αθανασίου. Υπουργός Δημόσιας Τάξης παρέμεινε ο κ. Ν. Δένδιας, στο υπουργείο Τουρισμού η κυρία Όλγα Κεφαλογιάννη και στο υπουργείο Μακεδονίας – Θράκης ο κ. Θ. Καράογλου
Νέα είσοδο στην κυβέρνηση αποτελεί και ο κ. Μιλτ. Βαρβιτσιώτης ως υπουργός Ναυτιλίας. Επίσης ενδιαφέρουσα ήταν η πρόταση του ΠαΣοΚ να αναλάβει υφυπουργός Δημόσιας Ραδιοτηλεόρασης ο κ. Π. Καψής.
Στις θέσεις τους παρέμειναν ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης και υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο κ. Σ. Κεδίκογλου.
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk