Ι. Γκιόκας, το νέο πρόσωπο του ΚΚΕ

Δειλά-δειλά το τελευταίο διάστημα ένα νέο πρόσωπο του ΚΚΕ προβάλλει στο επικοινωνιακό προσκήνιο. Είναι του 33χρονου βουλευτή του κόμματος κ. Ι. Γκιόκα, ο οποίος προορίζεται, όπως όλα δείχνουν, για αντικαταστάτης του κραταιού επί σειρά ετών εκπροσώπου Τύπου κ. Μ. Μαΐλη, του ανθρώπου δίχως την άδεια του οποίου κανένα κομματικό στέλεχος ή βουλευτής δεν μπορούσε να παραχωρήσει ούτε συνέντευξη προς τα «αστικά ΜΜΕ».

Δειλά-δειλά το τελευταίο διάστημα ένα νέο πρόσωπο του ΚΚΕ προβάλλει στο επικοινωνιακό προσκήνιο. Είναι του 33χρονου βουλευτή του κόμματος κ. Ι. Γκιόκα, ο οποίος προορίζεται, όπως όλα δείχνουν, για αντικαταστάτης του κραταιού επί σειρά ετών εκπροσώπου Τύπου κ. Μ. Μαΐλη, του ανθρώπου δίχως την άδεια του οποίου κανένα κομματικό στέλεχος ή βουλευτής δεν μπορούσε να παραχωρήσει ούτε συνέντευξη προς τα «αστικά ΜΜΕ». Στον ίδιο άλλωστε, όπως και στον στενό συνεργάτη του κ. Π. Μεντρέκα, αποδίδεται η ευθύνη για την προεκλογική εκστρατεία που ακολούθησε το κόμμα στις μοιραίες για το ίδιο εκλογικές αναμετρήσεις του Μαΐου και του Ιουνίου 2012, στις οποίες το 95χρονο ΚΚΕ υπέστη συντριπτική ήττα, καθώς απώλεσε περί το ήμισυ των (εκλογικών) δυνάμεών του.

Οι επιτελείς του Περισσού έκριναν ότι έφτασε η ώρα για «ανανέωση» στο επικοινωνιακό προφίλ του κόμματος τουλάχιστον ηλικιακή και ήδη ο κ. Γκιόκας έχει μπει σε φάση προετοιμασίας και προσαρμογής, ώσπου να αναλάβει και επισήμως (το πιθανότερο μετά το συνέδριο του προσεχούς Απριλίου) τα νέα του καθήκοντα.

Ο κ. Γκιόκας είναι βουλευτής Αττικής από το 2007, αν και στις εκλογές εκείνες αναδείχθηκε πρώτος επιλαχών, αφού την έδρα κατέλαβε ο κ. Δ. Κουμπούρης, από τον οποίο ωστόσο ζητήθηκε αρμοδίως να παραιτηθεί, ώστε να τον αντικαταστήσει ο νεαρός δικηγόρος. Με σπουδές στη Νομική Σχολή Κομοτηνής και μεταπτυχιακά στο Ποινικό Δίκαιο και στη Θεωρία του Δικαίου και γνώστης δύο ξένων γλωσσών, αγγλικών και γερμανικών, ο κ. Γκιόκας κρίθηκε απαραίτητος για την ενίσχυση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ. Εκτοτε εκλέγεται συνεχώς. Ανθρωπος χαμηλών τόνων και εργατικός, σταδιακά αναδείχθηκε σε έναν σοβαρό και παραγωγικό βουλευτή, ο οποίος, σε αντίθεση με μεγάλη μερίδα των συναδέλφων του άλλων κομμάτων, προσέρχεται στις κοινοβουλευτικές διαδικασίες καλά προετοιμασμένος, έχοντας μελετήσει τα υπό συζήτηση νομοσχέδια και διατυπώνοντας παράλληλα με σαφήνεια τις θέσεις του κόμματός του, δίχως να προκαλεί αντιπαραθέσεις και αψιμαχίες.
Το χαμηλό «προφίλ» του πάντως δεν εμπόδισε τους επιτελείς της ΚΟ του ΚΚΕ να τον χρίσουν εισηγητή στην πυρετώδη συζήτηση που διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής για την παραπομπή του πρώην υπουργού Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην προανακριτική επιτροπή σχετικά με τη λίστα Λαγκάρντ, όπου ζήτησε «να αποδοθούν ευθύνες πολιτικές και ποινικές όπου υπάρχουν». Αλλά και στη συζήτηση του νομοσχεδίου για τα ναρκωτικά, θέμα το οποίο βρέθηκε στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας για το ΚΚΕ εκείνες τις ημέρες, εισηγητής τοποθετήθηκε και πάλι ο κ. Γκιόκας. Προέρχεται κομματικά από τη Νεολαία και υπήρξε ηγετικό στέλεχος της ΚΝΕ, ενώ ως φοιτητής ήταν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Φοιτητών της Νομικής Σχολής Κομοτηνής. Ως φανερή ένδειξη προώθησής του εξελήφθη εκτός των άλλων και η παρουσία του στο πρόσφατο 9ο Συντακτικό Συνέδριο του ΠαΣοΚ, όπου εκπροσώπησε το ΚΚΕ, επισημαίνοντας ότι «έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις και απόψεις στα ζητήματα της κρίσης και κυρίως της διεξόδου από αυτήν, αλλά αυτό δεν αποκλείει τη συζήτηση, την αντιπαράθεση στη Βουλή, μέσα στην κοινωνία».
Προσφάτως ο κ. Γκιόκας εμφανίστηκε στο πλευρό της κυρίας Αλέκας Παπαρήγα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του κόμματος, έχοντας ωστόσο από την άλλη πλευρά και τον κ. Μαΐλη, τον οποίο συμβουλεύεται για τα καθέκαστα, ενώ ανάλογη συνεργασία έχει και με τον κ. Δ. Αρβανιτάκη, ο οποίος φέρει και την πολιτική ευθύνη εκ μέρους του Πολιτικού Γραφείου τόσο για το Γραφείο Τύπου του κόμματος όσο και για τα κομματικά ΜΜΕ. Ο άνθρωπος βεβαίως που κυριαρχούσε από τη διάσπαση του 1991 και κυριαρχεί ως σήμερα όσον αφορά τις (μη) σχέσεις του κόμματος με τον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ ήταν αναμφισβήτητα ο κ. Μαΐλης, ο οποίος συνόδευε πάντα τη Γενική Γραμματέα του ΚΚΕ στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή στα προεκλογικά ντιμπέιτ και βρισκόταν πλάι της στις πολυάριθμες συνεντεύξεις Τύπου, έτοιμος να τη διαφυλάξει, αν χρειαζόταν, από τους δημοσιογράφους που υπερέβαιναν τα εσκαμμένα. Κάποιες πληροφορίες δεν αποκλείουν, στο πλαίσιο των ανακατατάξεων που είθισται να γίνονται μετά τα κομματικά συνέδρια, να μετακινηθεί σε άλλο πόστο.
Ο ίδιος άλλωστε είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής (σε αντίθεση με τον κ. Γκιόκα) και επικεφαλής του «νευραλγικού» Τμήματος Ιστορίας της ΚΕ του ΚΚΕ. Ανήκει δε στη φερόμενη ως κυρίαρχη ηγετική ομάδα περί την κυρία Παπαρήγα και εκ των κομματικών παραγόντων εκείνων που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη σταδιακή υιοθέτηση της «σκληρής γραμμής» που προωθεί ο Περισσός προς έγκριση από το 19ο Συνέδριο, αλλά και της πολιτικής και κομματικής αποκατάστασης του Νίκου Ζαχαριάδη, στην οποία προέβη επισήμως το ΚΚΕ το 2011.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk