H εικόνα του βαθύπλουτου μεγαλοεπενδυτή Τζορτζ Σόρος να περνά την πόρτα του γυμναστηρίου Sitaras Fitness στη Νέα Υόρκη φορώντας κοντό σορτς και αθλητικά παπούτσια, με διάθεση εφήβου έτοιμου για σκληρή προπόνηση, αποτελεί πλέον ένα συνηθισμένο θέαμα. Τα βαράκια, οι επικύψεις και τα πουσάπς μπήκαν για πρώτη φορά στη ζωή του 82χρονου σήμερα Σόρος μόλις πριν από μερικά χρόνια. Οπως λέγεται, η αφορμή για να ξεκινήσει ήταν τα θεαματικά αποτελέσματα που παρατήρησε στο σώμα τού τότε 26χρονου γιου του, Αλεξ. Ευθύς αμέσως, λοιπόν, αποφάσισε να βγάλει κάρτα μέλους στο γυμναστήριο και να επιδοθεί σε ασκήσεις. Κατά κάποιον τρόπο, ο Τζορτζ διάγει μια δεύτερη νιότη μετά το διαζύγιό του, το 2005.

Οπωσδήποτε μια καλή φυσική κατάσταση μετράει για έναν 82χρονο άνδρα. Επειτα από δύο γάμους, το 1960 με την Αναλίζ Γουίτσακ και το 1983 με τη Σούζαν Γουέμπερ, ισάριθμα διαζύγια και πέντε παιδιά, ο αρραβώνας του με την κατά 42 χρόνια μικρότερή του Ταμίκο Μπόλτον τον περασμένο Αύγουστο δεν εξέπληξε και τόσο. Μια σχέση με την πρώην «Μις Ρωσία», Αννα Μάλοβα, ένας έρωτας με τη βιολονίστρια Τζένιφερ Τσαν, ακόμη και ένα ανεπιβεβαίωτο φλερτ με τη βασίλισσα της Ιορδανίας Νουρ καταγράφονται στα ερωτικά πεπραγμένα του. Ωστόσο, το ειδύλλιό του με την 29χρονη βραζιλιάνα ηθοποιό Αντριάνα Φερέιρ ίσως θέσει σε κίνδυνο ακόμη και τον πρόσφατο αρραβώνα του.

«Πρόκειται για μια γυναίκα-καταστροφή» φέρεται να επαναλάμβανε συνεχώς τις τελευταίες ημέρες ο Τζορτζ Σόρος στους φίλους του στο παγωμένο Νταβός όπου βρισκόταν. Τα νέα που έφθασαν από την Αμερική ήταν άσχημα, καθώς η δικαστής Ντέμπρα Τζέιμς δικαίωσε την πρώην ερωμένη του για να συνεχιστεί η δίκη με σκοπό τον διακανονισμό του χωρισμού τους. Επιστρέφοντας στο σπίτι του ο Σόρος θα παραλάμβανε την κλήτευση για να παραστεί τον επόμενο μήνα σε δικαστήριο του Μανχάταν. Η περίεργη αυτή η υπόθεση περιλαμβάνει ένα χαστούκι, εκβιασμούς, καθώς και ένα πανάκριβο διαμέρισμα αξίας 1,9 εκατ. δολαρίων στο Μανχάταν. Αν δικαιωθεί η Φερέιρ, αυτός ο χωρισμός θα κοστίσει στον Σόρος 50 εκατ. δολάρια.

Πορτατίφ… 50 εκατ. δολαρίων

Ας πάρουμε, όμως, την υπόθεση από την αρχή. Καλοκαίρι του 2010: η Φερέιρ, έπειτα από πολύμηνο χωρισμό τους, βρίσκεται ξανά μαζί του. Η στιγμή φαντάζει κατάλληλη όσο ποτέ για να του υπενθυμίσει το διαμέρισμα των 1,9 εκατομμυρίων το οποίο είχε υποσχεθεί να της αγοράσει την προηγούμενη χρονιά. «Το έχω παραχωρήσει στη νέα φιλενάδα μου» απάντησε ο Σόρος. Εκείνη αρχίζει να κλαίει, διαφωνούν έντονα, και ο Σόρος, σύμφωνα πάντα με τη βραζιλιάνα βασίλισσα της σαπουνόπερας, τη χαστουκίζει. Η κατάσταση εκτροχιάζεται. Η Φερέιρ δηλώνει ότι ο Σόρος προσπάθησε να την πνίξει και τη χτύπησε με ένα λαμπατέρ, τα θραύσματα του οποίου, μάλιστα, την τραυμάτισαν στο πόδι. Ετσι, τρομοκρατημένη έτρεξε στο διπλανό δωμάτιο, από όπου και ειδοποίησε την αστυνομία.

Το περίεργο σε αυτή την, έτσι κι αλλιώς, αλλόκοτη ιστορία, είναι το γεγονός ότι όλα αυτά έρχονται στο φως της δημοσιότητας έναν χρόνο αργότερα, δηλαδή το 2011. Η Φερέιρ, με αγωγή που κατέθεσε τότε εναντίον του Σόρος, ζητούσε το ποσό των 50 εκατ. δολαρίων ως αποζημίωση για την αναστάτωση που της προκάλεσε η άρνησή του να της παραχωρήσει το πολύφερνο διαμέρισμα. Εν τω μεταξύ, μέχρι να κατατεθεί η συγκεκριμένη αγωγή, ακόμη μια σειρά από περίεργα περιστατικά είχαν λάβει χώρα ανάμεσα στο πρώην ζευγάρι.

Η δεύτερη διάψευση

Το χαστούκι και η απόπειρα πνιγμού δεν ήταν η τελευταία πράξη στη σχέση τους. Λίγους μήνες αργότερα, συναντήθηκαν ξανά, με έναν μετανιωμένο Σόρος να της δηλώνει ότι της χρωστά ένα διαμέρισμα.

Η Φερέιρ δεν έχασε χρόνο και ανακάλυψε το νέο σπίτι των ονείρων της, αξίας μόλις… 4,3 εκατ. δολαρίων. Ο Σόρος, όμως, σύμφωνα πάντα με την ίδια, αθέτησε για δεύτερη φορά την υπόσχεσή του. Φυσικά, και εκείνη δεν έμεινε με σταυρωμένα χέρια. Πήρε, μάλιστα, την απόφαση να μισθώσει ένα διαμέρισμα στο ίδιο κτίριο όπου βρισκόταν το πρώτο διαμέρισμα που της είχε υποσχεθεί και το οποίο είχε παραχωρηθεί στη νέα αγαπημένη και μετέπειτα επίσημη αρραβωνιαστικιά του Σόρος, Ταμίκο Μπόλτον. Νυν και πρώην βρέθηκαν σε απόσταση… βολής. Ηταν ένα γεγονός που, σύμφωνα με τη βραζιλιάνα καλλονή, εξόργισε πολύ τον Σόρος, ο οποίος και προσέλαβε άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας για να την εκφοβίσουν.

Τον Αύγουστο του 2011, λοιπόν, η Φερέιρ κατέθεσε την περιβόητη μήνυση, αξιώνοντας αποζημίωση 50 εκατ. ευρώ από τον Σόρος, κάνοντας μάλιστα με έναν χρόνο καθυστέρηση αποκαλύψεις για τη βίαιη επίθεση που δέχτηκε το καλοκαίρι του 2010.

Το παιχνίδι ξεκινά, με τους δικηγόρους των δύο πλευρών να διασταυρώνουν τα ξίφη τους. «Πρόκειται για το 1/7.000 της περιουσίας του. Απλώς θέλει αυτό που της υποσχέθηκε» δηλώνει με έναν τόνο κυνισμού ο δικηγόρος της Φερέιρ, Ρόμπερτ Χάντμαν. Από την πλευρά του, ο Γουίλιαμ Ζάμπελ, συνήγορος του Σόρος, έκανε λόγο για φανερή προσπάθεια μιας γυναίκας να διεκδικήσει τα χρήματα ενός πολύ πλούσιου άνδρα. «Η έρευνα που πραγματοποίησε η αστυνομία το 2010 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν έγινε καμία επίθεση. Ο Τζορτζ Σόρος δεν τη χαστούκισε, δεν προσπάθησε να την πνίξει ούτε τη χτύπησε με το πορτατίφ» περιέγραψε χαρακτηριστικά.

Οπως αποκαλύφθηκε τον περασμένο Μάρτιο, ο Σόρος, εν όψει μάλιστα των αρραβώνων του, προσπάθησε να πείσει τη βραζιλιάνα πρώην σύντροφό του να αποσύρει την αγωγή, προσφέροντάς της το ποσό των 250.000 δολαρίων. Η πλευρά της Φερέιρ υποστηρίζει, επίσης, ότι ο δικηγόρος τού Σόρος προσπάθησε να εξαγοράσει και τον εξάδελφό της, Μαουρίτσιο Καρνέιρο, απευθύνοντάς του, μέσω e-mail, πρόταση συνεργασίας. Ο συνήγορος του μεγαλοεπενδυτή δεν διέψευσε την ύπαρξη αυτής της ηλεκτρονικής επικοινωνίας, δηλώνοντας όμως: «Ο Τζορτζ τον ήξερε και τον είχε συμπαθήσει. Τον πλησίασε γιατί γνώριζε ότι ήταν δικηγόρος και πίστευε ότι με τη βοήθειά του η υπόθεση θα μπορούσε να λυθεί εξωδικαστικά. Σε καμία περίπτωση δεν επρόκειτο για προσπάθεια δωροδοκίας».

Πάντως, η πρόσφατη απόφαση της δικαστού να απορρίψει το αίτημα του Σόρος για μη εκδίκαση της αγωγής σίγουρα τον απογοήτευσε. «Επέζησες του Ολοκαυτώματος, δεν θα σε λυγίσει μια βραζιλιάνα ηθοποιός σαπουνόπερας» συνηθίζουν να του λένε οι φίλοι του αυτές τις ημέρες.

Από το Ολοκαύτωμα στη μαύρη Τετάρτη

Ο Τζορτζ Σόρος γεννήθηκε το 1930 στην Ουγγαρία από γονείς εβραϊκής καταγωγής, επιβίωσε της γερμανικής θηριωδίας του Β΄ Παγκοσμίου και διέφυγε στη Βρετανία όταν η πατρίδα του μετά το τέλος του πολέμου εντάχθηκε στο ανατολικό μπλοκ.

Φοιτητής, πλέον, στην περίφημη London School of Εconomics, επηρεάζεται από τη σκέψη του καθηγητή του, Καρλ Πόπερ, και τη θεωρία του για την «Ανοιχτή κοινωνία». Η πρώτη εργασία του ήταν αυτή του πωλητή αναμνηστικών αντικειμένων. Δεν θα έμενε, όμως, για πολύ εκεί. Ο θρασύς Σόρος στέλνει προσωπικά γράμματα στους επικεφαλής των μεγαλύτερων οίκων του Λονδίνου, ζητώντας δουλειά. Τα καταφέρνει. Ο πρώτος μισθός του αγγίζει τις επτά στερλίνες την εβδομάδα. Αργότερα, αποφασίζει να φύγει στην Αμερική και δραστηριοποιείται στη Γουόλ Στριτ. Οι αρχικοί στόχοι του είναι να βγάλει 500.000 δολάρια για να μπορέσει να αφοσιωθεί στη φιλοσοφία. Προτού κλείσει τα 40, θα είναι πολυεκατομμυριούχος.

Πρόκειται για τον άνθρωπο πίσω από τη λεγόμενη «μαύρη Τετάρτη». Εν έτει 1992, έγινε κατά 1 δισ. δολάρια πλουσιότερος σε μία ημέρα, ποντάροντας στην αποπομπή της στερλίνας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών. Την ίδια συνταγή θα εφαρμόσει μία πενταετία αργότερα εν μέσω ασιατικής κρίσης στην Ταϊλάνδη, στοιχηματίζοντας 750 εκατ. δολάρια στην κατάρρευση του μπατ.

Ο Τζορτζ Σόρος, ο μεγαλύτερος, για πολλούς, εν ζωή επενδυτής των διεθνών αγορών, είναι σήμερα ο ίδιος άνθρωπος που μέσα από τα βιβλία του και τις παρεμβάσεις του κριτικάρει τον αχαλίνωτο καπιταλισμό, χάρη στον όποιο και εκείνος πλούτισε. Είναι ενδεικτικό ότι σε συζήτηση που είχε με τον ιστορικό Ερικ Χόµπσµπαουµ είπε για τον Μαρξ: «Αυτός ο άνθρωπος ανακάλυψε κάτι για τον καπιταλισµό πριν από 150 χρόνια το οποίο οφείλουµε να προσέξουµε». Ο Σόρος, επίσης, στα βιβλία του επιχειρεί φιλοσοφικές προσεγγίσεις για τη λειτουργία των αγορών. Τον ενδιαφέρει να μείνει στην Ιστορία όχι μόνο ως διάσημος επενδυτής, αλλά και ως ένας φιλόσοφος της σύγχρονης εποχής.

Αντιφατικός; Σίγουρα ναι, όπως επίσης και σημαντικός φιλάνθρωπος. Εχει επενδύσει δισεκατομμύρια δολάρια για να υποστηρίξει τη μετάβαση στη δημοκρατία των ευρωπαϊκών χωρών του πρώην ανατολικού μπλοκ, προασπίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα και τα δικαιώματα των μειονοτήτων μέσω της φιλανθρωπικής του οργάνωσης, Open Society Foundations, ενώ υπήρξε και φανατικός πολέμιος του Τζορτζ Μπους. Μάλιστα, κατά την περίοδο 2003-2004, δώρισε πάνω από 23 εκατ. δολάρια σε εκστρατείες εναντίον του.

Παρ’ όλα αυτά, όπως έχει ομολογήσει και ο ίδιος με παράπονο: «Με παίρνουν πολύ πιο σοβαρά ως επενδυτή, παρά ως φιλάνθρωπο». Το 2011, μετά την ανακοίνωση της αποχώρησής του από την ενεργό επενδυτική δράση – ασχολείται πλέον αποκλειστικά με κεφάλαια που ανήκουν στον ίδιο και σε μέλη της οικογένειάς του – ίσως τελικά έχει μια πολύτιμη ευκαιρία να μεταπείσει όσους αμφισβητούν τις προθέσεις του, αν φυσικά πράγματι τον ενδιαφέρει κάτι τέτοιο.

Ο φίλος μας ο Σόρος

Ο έβδομος πλουσιότερος άνθρωπος των ΗΠΑ, στις δημόσιες τοποθετήσεις του τουλάχιστον, έχει κρατήσει μια θετική στάση απέναντι την ελληνική κρίση, επιπλήττοντας, μάλιστα, τη γερμανική πολιτική. «Είναι πολύ κοντόφθαλμη η γερμανική στάση. Τώρα, τα σημάδια της κρίσης στη Γερμανία δεν είναι ορατά. Αν, όμως, δεν επιλυθεί σύντομα η κρίση του ευρώ, πολύ γρήγορα η Γερμανία θα αρχίσει να νιώθει αυτή τη συνολική κάμψη στην οικονομική δραστηριότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Der Spiegel», ενώ σε άλλες δημόσιες τοποθετήσεις του δεν έχει διστάσει να μιλήσει για «μυωπική θέση» της «παγιδευμένης» Μέρκελ. Μάλιστα, οι φιλελληνικές τοποθετήσεις του, σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες, κυριαρχούν και στα επονομαζόμενα «μικρά Νταβός», τα ετήσια, δηλαδή, γεύματα που διοργανώνει ο επιστήθιος φίλος του, Στέλιος Ζαββός, στη Νέα Υόρκη.

Τον περασμένο Οκτώβριο, πάντως, ο Σόρος εξέπληξε για άλλη μια φορά. Η ανακοίνωση ανάληψης πρωτοβουλίας για τη δημιουργία οίκων αλληλεγγύης, με στόχο την ανακούφιση άπορων Ελλήνων καθώς και μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα, ξάφνιασε ευχάριστα. Η ιστορία θα δείξει αν θα αποδεχτεί τελικά ένας απροσδόκητος σύμμαχος.