Ο Nιμ ήταν ένας χιμπατζής διαφορετικός από τους άλλους. Υιοθετημένος από πλούσιους Νεοϋορκέζους χίπηδες κατόπιν υπόδειξης φιλόδοξου δόκτορα εν έτει 1972, μεγάλωσε σαν άνθρωπος προκειμένου να αποδείξει ότι η σωστή ανατροφή ευνοεί την επικοινωνία μεταξύ των δύο ειδών. Ωστόσο προτού καλά-καλά μάθει την αλφάβητο ο Νιμ είχε μάθει να χειραγωγεί τους πάντες γύρω του οδηγώντας τους «γονείς» του στο χείλος του διαζυγίου!

Η Οδύσσεια του Nιμ, την οποία μετέφερε στο σελιλόιντ ο γνωστός ντοκυμαντερίστας Τζέιμς Μαρς στην ταινία «Project Nim» (2011), δεν σταματάει εκεί. Από την παραδείσια βίλα που παραχώρησε τελικά η αμερικάνικη κυβέρνηση στο ανορθόδοξο αυτό πείραμα ως το εξώφυλλο του περιοδικού «Time» και από εκει στο έλεος της φαρμακοβιομηχανίας όταν το σταριλίκι του ξεθώριασε, το «Project Nim» μπορεί να έχει πρωταγωνιστή έναν χιμπατζή, αλλά αφορά αποκλειστικά τους ανθρώπους. Γιατί άλλος τρώει την μπανάνα και άλλος πατάει τελικά την μπανανόφλουδα.
Το «Project Nim» θα προβληθεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα το προσεχές Σαβαβτοκύριακο. Αναλυτικά, η ταινία προβάλλεται το Σάββατο 20 Οκτωβρίου και την Κυριακή 21 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας σε τρεις προβολές καθημερινά (18.30, 20.30 και 22.30).

Η προβολή γίνεται σε συνεργασία με το Exile Room και την υποστήριξη του British Council με αφορμή την πρόσκληση του Aντι Γκλάιν, ιδρυτή του DFG (Documentary Filmmaker’s Group). Ο Γκλάιν, βραβευμένος σκηνοθέτης, παραγωγός και συγγραφέας, το Σάββατο 20 Οκτωβρίου θα παραχωρήσει masterclass και την εμπομένη, επίσης στο Exile room, εργαστήριο.

Ο Τζέιμς Μαρς είναι ένας από τους σκηνοθέτες που έχουν διαπρέψει στον χώρο του σύγχρονου ντοκυμαντέρ. Μεταξύ άλλων, είναι κάτοχος βραβείου Οσκαρ για το «Man on wire» (2008), όπου περιέγραφε την ιστορία του γάλλου Φιλίπ Πετίτ ο οποίος το 1974 κατάφερε να περπατήσει πάνω σε σχοινί διασχίζοντας το κενό ανάμεσα στον ένα Δίδυμο Πύργο της Νέας Υόρκης στον άλλο.

Πρόσφατα, μια ταινία μυθοπλασίας του Μαρς, ο «Χορός των κατασκόπων», με θέμα τη δράση του ΙRA, προβλήθηκε και στις ελληνικές αίθουσες.

Ταινιοθήκη της Ελλάδος
Ιερά Οδός και Μεγάλου Αλεξάνδρου 134-136 (γωνία), στάση μετρό Κεραμεικός (τηλ 210 3609.695)
Εxile Room
Αθηνάς 12, 3ος όροφος, απέναντι από τη στάση μετρό Μοναστηράκι (τηλ. 210 3223.395)