Στην ινδουιστική και στη χριστιανική παράδοση το «ώκιμον το βασιλικόν», είναι ιερό φυτό. Είτε σγουρός είτε πλατύφυλλος, μεγαλόφυλλος ή μελανόφυλλος, δεν έχει μόνο το άρωμα, αλλά και τη συνταγή που καταπραΰνει το στρες, τις ημικρανίες και βοηθά τη μνήμη.

Λατρεύει όλα τα μαγειρέματα του καλοκαιριού και το μόνο που θέλει για να απογειώσει ένα πιάτο είναι να τον προσθέσεις την τελευταία στιγμή χωρίς να τον ταλαιπωρήσεις στις φωτιές.

Πατατοσαλάτα «βασιλική»
Σε ένα μπολ βάζουμε βραστές πατάτες και ίση ποσότητα ντοματίνια κομμένα στη μέση μαζί με 2 φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες. Για τη σος, χτυπάμε στο μπλέντερ ένα ματσάκι βασιλικό, ¾ φλ. ελαιόλαδο, 1 σκελίδα σκόρδου και 150 γρ. φέτα θρυμματισμένη.

Μακαρονάδα του καλοκαιριού
Ψήνουμε 1 κιλό ντοματίνια κομμένα στη μέση, στους 220°C για 30 λεπτά, αφού τα ραντίσουμε με ελαιόλαδο, 2 κ.σ. θυμάρι, αλάτι και 2 κ.γ. ζάχαρη. Βράζουμε τα μακαρόνια και τα ανακατεύουμε με τα ντοματίνια, 1 ματσάκι βασιλικό ψιλοκομμένο, 250 γρ. μανούρι σε κυβάκια, 1 σκελίδα σκόρδου λιωμένη, ½ φλ. ελαιόλαδο και πιπέρι.

Σάλτσα που πάει με όλα
Χτυπάμε στο μπλέντερ ½ φλ. ελαιόλαδο, 1 ματσάκι βασιλικό, 3-4 κλωναράκια δυόσμου ή μαϊντανού, χυμό από 1 λεμόνι, 3 φιλετάκια αντσούγιας, 1 κ.σ. κοφτή κάππαρη και 1 κ.σ. μουστάρδα. Σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά κρέας, πουλερικό, ψάρι ή λαχανικά και προσθέτουμε τη σάλτσα 1 λεπτό προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά.