Τα μυστικά που κρατούσε σφραγισμένα για περισσότερα από 35 χρόνια το παλαιότερο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο της Πάργας έρχονται στο φως. Το όραμα των σημερινών ιδιοκτητών του, κυρίας Αθηνάς και κ. Ηλία Λιάκρη, να αναβιώσουν μια ιστορία άρρηκτα συνδεδεμένη με τον τόπο και τους κατοίκους του, έγινε πραγματικότητα. Το «Paragaea – Parga Old Olive-Oil Factory» άνοιξε τις πόρτες του την Παρασκευή 22 Ιουνίου για τους λάτρεις της ελιάς, της φύσης και της γευσιγνωσίας.

Η ιστορία του χώρου ξεκινάει το 1929, οπότε οι αδελφοί Γρηγόριος και Ηλίας Λέκκας, ίδρυσαν το πρώτο μηχανοκίνητο ελαιοτριβείο στην περιοχή της Πάργας. Τα 45 χρόνια λειτουργίας του, έως το 1975, η πορεία του ακολούθησε τις οικονομικές, κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές που συντελέσθηκαν στην πόλη. Το 2009 πέρασε στα χέρια των σημερινών του ιδιοκτητών, διατηρώντας άθικτο και άριστα συντηρημένο τον αρχικό του εξοπλισμό, καθώς και τμήμα του αρχείου του.
{{{ moto }}}Με στόχο να ζωντανέψουν την αίγλη περασμένων εποχών, οι νέοι οικοδεσπότες αναστήλωσαν τις παλιές εγκαταστάσεις και δημιούργησαν ένα νέο μουσειακό χώρο, που πήρε το όνομά του από την αρχαία ονομασία της Πάργας, «Παραγαία», η οποία προέρχεται πιθανότατα από τη σλαβική λέξη «parg», που σημαίνει λιμάνι. Από παραφθορά αυτού λέγεται ότι προήλθε και η σημερινή ονομασία της Πάργας, που κατά την αρχαιότητα αποτελούσε το λιμάνι της Ηπείρου με την ονομασία Ελαία.
«Η καλλιέργεια της ελιάς και η παραγωγή λαδιού υπήρξε ανέκαθεν συμπληρωματική πηγή βιοπορισμού για την Πάργα. Μόνη περίοδος που η ελιά κυριάρχησε στον παραγωγικό τομέα της πόλης, η περίοδος της ύφεσης, τη δεκαετία του 1960. Αντίστοιχα και σήμερα, επιστρέφουμε στην ελιά, για να δημιουργήσουμε, με τρόπο «εναλλακτικά» παραδοσιακό, τις προϋποθέσεις για την αειφόρο ανάπτυξη της περιφέρειας, με την ανάπτυξη υπηρεσιών προστιθέμενης πολιτιστικής αξίας, και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Ελπίζουμε αυτή μας η κίνηση να βρει ανταπόκριση σε κάθε επίπεδο και να ακολουθήσουν και άλλες παρόμοιες», μας λέει ο κ. Ηλίας Λιάκρης.

Αποτελούμενος από δύο ορόφους, ο χώρος του ελαιοτριβείου είναι διαμορφωμένος έτσι ώστε να μεταφέρει στους επισκέπτες βασικές γνώσεις για την παραγωγή και επεξεργασία της ελιάς, ενώ στο χώρο γευσιγνωσίας του μουσείου θα μυηθούν μέσα από μια ξεχωριστή ιεροτελεστία στα μυστικά του καλού ελαιολάδου. Θα έχουν την ευκαιρία να γευθούν ελαιόλαδο παραγωγής του κτήματος «Paragaea», του οποίου το χρώμα, το άρωμα και η γεύση προδίδουν τη γνησιότητα και την άριστη ποιότητα.

Οι επισκέπτες μπορούν να περιηγηθούν στο «Paragaea» καθημερινά, Δευτέρα – Κυριακή, από τις 10.30 το πρωί έως τις 22.30 το βράδυ. Στο τέλος της επίσκεψής τους, όσοι θέλουν να ανακαλύψουν τις ευεργετικές ιδιότητες της ελιάς στο σώμα και το πνεύμα, μπορούν να κάνουν μια βόλτα στο πωλητήριο του Μουσειακού Χώρου Ελιάς και Γευσιγνωσίας όπου διατίθενται φαγώσιμα και καλλυντικά προϊόντα με βάση τον ιερό καρπό της ελιάς.