Η αποτροπή του «αιφνίδιου θανάτου» της οικονομίας που θα προκαλέσει η σύγκρουση με την ευρωζώνη επιβάλλει την επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Αν η Ελλάδα προβάλει πειστικά επιχειρήματα, οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί που διαμορφώνονται στην Ευρώπη μετά τη νίκη των σοσιαλιστών στις γαλλικές προεδρικές εκλογές δημιουργούν σημαντικά περιθώρια για αλλαγές στους όρους της δανειακής σύμβασης σε μια αναπτυξιακή κατεύθυνση.

Ομως, η επίτευξη μιας θετικής συμφωνίας έχει πολλές κρίσιμες προϋποθέσεις: Προέχει ο σχηματισμός ικανής και αποτελεσματικής κυβέρνησης. Τα τελευταία χρόνια σημειώθηκε μια καθίζηση στο επίπεδο διακυβέρνησης της χώρας. Ελλειμμα πολιτικής ηγεσίας και ένα γενικευμένο κλίμα αναξιοκρατίας μετέτρεψαν την Ελλάδα σε ακυβέρνητη πολιτεία. Ο πολίτης αισθάνεται, σήμερα, μόνος και απροστάτευτος απέναντι στα προβλήματα και τους κινδύνους που προκαλούν οι διεθνείς κρίσεις. Λεκτικά σχήματα, όπως «λεφτά υπάρχουν», υποκαθίστανται από μια σκληρή και επιδεινούμενη πραγματικότητα. Το έλλειμμα ηγεσίας μετασχηματίστηκε σε έλλειμμα ειλικρίνειας.

Η νέα κυβέρνηση πρέπει να πει αλήθειες. Το ξεπέρασμα της κρίσης αποτελεί δύσκολο εγχείρημα και θα απαιτήσει χρόνο. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια, πίστη στο στόχο και δίκαιος επιμερισμός του κόστους. Δεν υπάρχει χώρος για πολιτική εμπάθεια και μισαλλοδοξία, που τον τελευταίο καιρό εκτρέπεται στη βία. Πρέπει να αναζητηθούν συναινετικές λύσεις, ένας ελάχιστος κοινός παρονομαστής. Αν όχι με όλους, τουλάχιστον με τους περισσότερους. Αυτή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση.

Η επαναδιαπραγμάτευση πρέπει να στοχεύσει στα εξής:

· Επιμήκυνση του χρονοδιαγράμματος για τη μείωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ώστε να περιοριστούν οι επιπτώσεις στην ύφεση.

· Δέσμευση για καμία νέα περικοπή εισοδημάτων και κανένα νέο φόρο. Αντίθετα, πρέπει να αρχίσει η μείωση της έμμεσης φορολογίας.

· Μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα, ιδιαίτερα για τη στήριξη των ανέργων.

· Ευρωπαϊκό Σχέδιο Μάρσαλ, με επιχορηγήσεις των Διαρθρωτικών Ταμείων και δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, για να τονωθεί η οικονομική δραστηριότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Αν η Ελλάδα κατορθώσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις του αναθεωρημένου μνημονίου, μπορεί να κερδίσει το στοίχημα της εμπιστοσύνης. Να πείσει ότι είναι αποφασισμένη να πετύχει τους στόχους που έχει θέσει. Να γίνει πιο ισχυρή, πιο ανταγωνιστική.

Η εμπιστοσύνη θα ξεκλειδώσει την ανάκαμψη της οικονομίας. Ο φόβος της δραχμής θα υποχωρήσει. Η κατανάλωση θα αρχίσει να ανακτά τα καθιερωμένα επίπεδα. Θα σταματήσουν οι εκροές καταθέσεων. Θα ενισχυθεί το τραπεζικό σύστημα. Οι επενδυτές θα αρχίσουν να επαναξιολογούν δυνατότητες και ευκαιρίες για ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Ο φαύλος κύκλος που βιώνουμε σήμερα θα αρχίσει να μετατρέπεται σε ενάρετο κύκλο. Για να γίνει, όμως, πραγματικότητα, πρέπει να πιστέψουμε σε αυτήν την πολιτική. Όχι να την εφαρμόσουμε επειδή κάποιοι ξένοι την επιβάλλουν. Πρέπει να γίνει δική μας πολιτική.

Γνωρίζω ότι, μετά από τόσες αποτυχίες, οι πολίτες είναι δύσπιστοι. Το μόνο που μπορώ να τους πω είναι: Αυτή η πολιτική, αν εφαρμοστεί με συνέπεια και συναίνεση, θα πετύχει. Η ελληνική οικονομία έχει δυνατότητες. Ο ελληνικός λαός είναι δυναμικός και δημιουργικός. Το απέδειξε στην περίοδο ένταξης στην ΟΝΕ.

Οταν προσπαθούμε με ενότητα και όραμα, πετυχαίνουμε.

Ολόκληρη η ομιλία του κ. Γιάννου Παπαντωνίου σε εκδήλωση του ΕΒΕΑ με θέμα «Ευρώ ή Δραχμή»