Κάθετος κήπος στο μπαλκόνι

Είδη φυτών

• Η συγκεκριμένη σύνθεση συνδυάζει καλλωπιστικά και αρωματικά φυτά. Εσείς, ανάλογα με τα είδη, επιλέξτε αν θα τη μετατρέψετε σε διακοσμητικό κήπο ή μικρό μποστάνι. Αυτή την εποχή φυτέξτε:
• Καλλωπιστικά εποχικά: πανσέδες, πετούνιες, μαργαρίτες, διμορφοθήκες
• Βολβοί: ντάλιες, λίλιουμ, φρέζιες, αμαρυλλίδες, βεγόνιες
• Βότανα-αρωματικά: δυόσμος, άνηθος, μαϊντανός, σέλινο, βασιλικός, δενδρολίβανο, φινόκιο, μάραθος
• Τον χειμώνα: γεράνια, πανσέδες, πρίμουλες

 Απαραιτητα υλικά

Παλέτα Ζητήστε από ένα σουπερμάρκετ. Προσέξτε ώστε όλα τα ξύλα της να βρίσκονται στη θέση τους και να μην προεξέχουν πρόκες.

Χώμα 3-4 συσκευασίες των 20 λίτρων η καθεμία για εξωτερική χρήση. Εμείς χρησιμοποιήσαμε περίπου 70 λίτρα.

Φυτά από 30 ως 50, ανάλογα με το μέγεθος και την απόσταση φύτευσης που επιθυμείτε, είναι αρκετά για μία παλέτα.

Γεωύφασμα 2-3 τ.μ. Θα το βρείτε σε φυτώρια ή είδη γεωπονίας.

Καρφωτικό μηχάνημα Στα χρωματοπωλεία.

 

Βήμα-Βήμα

1
ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ Αναποδογυρίζετε την παλέτα και καλύπτετε όλες τις ανοιχτές επιφάνειές της με το γεωύφασμα, χρησιμοποιώντας το καρφωτικό πιστόλι. Βάζετε πολλά καρφιά, για να αντέξει το βάρος του χώματος και των φυτών. Αφήνετε ακάλυπτα το μπροστινό και το επάνω μέρος για τη φύτευση.

2
ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΧΩΜΑΤΟΣ Ξαναγυρίζετε την παλέτα σε οριζόντια θέση. Ρίχνετε χώμα ώστε να δημιουργηθεί ένα υπόστρωμα και στη συνέχεια γεμίζετε με χώμα τα κενά κάτω από τις τάβλες της παλέτας. Συμπιέζετε για να σταθεροποιηθεί και να μην πέσει το χώμα όταν σηκώσετε την παλέτα.

3
ΦΥΤΕΥΣΗ Πρέπει να γίνει με την παλέτα σε οριζόντια θέση και κοντά στην τελική θέση της. Ξεκινάτε από το επάνω κομμάτι της παλέτας, τοποθετείτε τα φυτά της επιλογής σας, γεμίζετε με χώμα και συμπιέζετε. Επαναλαμβάνετε την ίδια διαδικασία για κάθε κομμάτι της παλέτας.

4
ΠΟΤΙΣΜΑ Το πρώτο πότισμα κάντε το σε οριζόντια θέση για να συμπιεστεί το χώμα και να σφίξει. Μετά τοποθετείτε με ελαφρά κλίση. Είναι προτιμότερο να την ποτίζετε συχνά με ένα ποτιστήρι, προκειμένου να αποφύγετε τη μετατόπιση του χώματος, εξαιτίας της πίεσης του νερού.

www.kipodomi.gr

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk