Τα «χαράτσια» ανέβασαν τα έσοδα τον Δεκέμβριο

Τα αλεπάλληλα χαράτσια που έχουν επιβληθεί σε όλους τους φορολογούμενους φαίνεται να αποδίδουν στα Δημόσια έσοδα καθώς τον περασμένη μήνα Δεκέμβριο οι εισπράξεις του κράτους αυξήθηκαν κατά 9,1% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Ωστόσο, ούτε αυτή η αύξηση είναι ικανή για να περιοριστεί η σημαντική μαύρη τρύπα στα έσοδα του κράτους που συνολικό το δωδεκάμηνο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2012 έχει διαμορφωθεί στα 1,3 δισ. ευρώ από 1,8 δισ. ευρώ που ήταν το 11μηνο Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2011.
Ομως, όπως αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών τα έσοδα για το 2011 θα εξαρτηθούν και από τις εισπράξεις των εφοριών και των τελωνείων το πρώτο δίμηνο του 2012 καθώς αναμένεται να εισρεύσουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου από το ειδικό τέλος ακινήτων, τις έκτακτες εισφορές, το φόρο εισοδήματος και τα τέλη κυκλοφορίας, τα οποία θα εγγραφούν στον προϋπολογισμό του 2011.
Η πορεία των εσόδων θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό αν τελικά θα επιτευχθεί ο στόχος για έλλειμα 9,5% – 9,7% το 2011 και το σημαντικότερο αν το 2012 ο στόχος για έλλειμμα 6,5% θα είναι εφικτός.
Σημαντικά είναι τα έσοδα από το χαράτσι στα ακίνητα καθώς όπως δήλωσε χθες ο ο πρόεδρος της ΔΕΗ Αρ. Ζερβός οι εισπράξεις με την καταβολή της πρώτης δόσης του ειδικού τέλους έχουν ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ, και όπως όλα δείχνουν το δημόσιο θα πετύχει τους στόχους του και ενδεχομένως να τους υπερκαλύψει εισπράττοντας έσοδα περίπου 2 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού του 2011 ανήλθαν σε 49,994 δισ. ευρώ έναντι αναθεωρημένου στόχου 51,308 δισ. ευρώ. Το Δεκέμβριο οι εισπράξεις του Δημοσίου ανήλθαν σε 6,1 δισ. ευρώ έναντι 5,622 δισ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2010.
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι σε σχέση με το αρχικό στόχο του προϋπολογισμού του 2011η «μαύρη τρύπα» αγγίζει τα 5,5 δισ. ευρώ ενώ σε σύγκριση με το στόχο που είχε τεθεί τον περασμένο Ιούλιο με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής η υστέρηση υπερβαίνει τα 4 δισ. ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk