Μια συσκευή καθαρισμού του αέρα στους εσωτερικούς χώρους που δημιούργησε η σουηδική εταιρεία Airsonett, βελτιώνει, όπως φάνηκε από κλινική δοκιμή, τα συμπτώματα και συνεπώς τον ύπνο ατόμων που πάσχουν από άσθμα.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια, η συσκευή Protexo απομακρύνει αποτελεσματικά τυχόν αλλεργιογόνα και σωματίδια σκόνης, χάρη σε μια προηγμένη τεχνολογία που εφαρμόζεται στα χειρουργεία για την αποστείρωση του αέρα.

Δοκιμές και αποτελέσματα

Στο πλαίσιο ετήσιας κλινικής δοκιμής βρετανών ειδικών από το Νοσοκομείο St. Mary’s και το Imperial College του Λονδίνου, η συσκευή «φρέσκου αέρα» χρησιμοποιήθηκε σε 282 άτομα με σοβαρό πρόβλημα άσθματος που δεν ανταποκρίνονταν στις υπάρχουσες θεραπείες.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων η συσκευή τοποθετείτο δίπλα από το κρεβάτι του ασθενούς έτσι ώστε ο μεγάλος βραχίονας να εκτείνεται επάνω από το κεφάλι του, προσφέροντας του καθαρό, φιλτραρισμένο αέρα.

Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες: τα 2/3 αυτών δοκίμασαν την πραγματική Protexo, ενώ οι υπόλοιποι δοκίμασαν μια ψεύτικη συσκευή. Και στις δύο περιπτώσεις οι ασθενείς καλούνταν να ανάβουν τη συσκευή προτού κοιμηθούν και να τη σβήνουν όταν ξυπνούσαν.

Καθαρός αέρας για καλύτερη ποιότητα ζωής

Όπως εξηγούν οι ειδικοί στη σχετική δημοσίευσή τους στο επιστημονικό έντυπο «Thorax», η ποιότητα ζωής των ατόμων που χρησιμοποιούσαν τη συγκεκριμένη συσκευή στο τέλος της μελέτης εμφάνιζε βελτίωση της τάξεως του 15% συγκριτικά με εκείνη των υπολοίπων.

Οι χρήστες της Protexo παρουσίασαν σημαντική μείωση στα επίπεδα της ασθματικής φλεγμονής τους, ενώ τα πρώτα οφέλη από τη χρήση της συσκευής έκαναν την εμφάνισή τους μέσα στους τέσσερις πρώτους μήνες. Τα πιο θεαματικά αποτελέσματα όμως, σύμφωνα με τους ειδικούς, παρατηρήθηκαν μεταξύ των πιο βεβαρημένων περιπτώσεων.

Κατά τη διάρκεια του έτους καταγράφηκε μικρότερη ανάγκη νοσηλείας όσων χρησιμοποιούσαν τη συσκευή «φρέσκου αέρα».

Μαρτυρία 14χρονης εθελόντριας

Χαρακτηριστική είναι η μαρτυρία της 14χρονης Άναμπελ Έιμπρααμς από το Έσεξ, η οποία πάσχει από άσθμα από τα τέσσερά της και έλαβε μέρος στις δοκιμές: «Δεν μπορούσα να κοιμηθώ, επειδή δεν μπορούσα να αναπνεύσω. Η γυμναστική στο σχολείο και το κυνηγητό με τις φίλες μου ήταν δύσκολες δοκιμασίες για μένα γιατί κάθε φορά που γελούσα πολύ πάθαινα κρίσεις άσθματος. Ακόμα, οι σχολικές μου επιδόσεις ήταν περιορισμένες γιατί κουραζόμουν και αρρώσταινα συχνά» εξιστορεί το νεαρό κορίτσι.

Με τη βοήθεια της συσκευής, η Άναμπελ προσθέτει ότι μπορεί πλέον να απολαμβάνει τον ύπνο της χωρίς να βήχει κατά τη διάρκεια της νύχτας. «Έχω δει πραγματική βελτίωση στο άσθμα μου. Κοιμάμαι καλύτερα, έχω πολύ λιγότερες θωρακικές φλεγμονές και απολαμβάνω το μάθημα της φυσικής αγωγής» καταλήγει κατενθουσιασμένη.

Η συσκευή, σύμφωνα με την εταιρεία, δεν είναι ακόμα διαθέσιμη για το αγοραστικό κοινό.