Προγράμματα στήριξης της απασχόλησης

Με 845 εκατομμύρια ευρώ, που θα χρηματοδοτήσουν τοπικές – ανά περιφέρεια – πρωτοβουλίες απασχόλησης, θα ενισχύσουν την κοινωνική εργασία και θα στηρίξουν πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ, επιχειρεί η κυβέρνηση να ανακόψει το συνεχώς διογκούμενο κύμα της ανεργίας, που έφθασε το 14,8% τον προηγούμενο Δεκέμβριο.

Με τα προγράμματα, που ανακοίνωσε σήμερα η υπουργός Εργασίας κυρίας Λούκα Κατσέλη αναμένεται να ωφεληθούν 192.000 άνεργοι.

«Τα προγράμματα αυτά είναι αμυντικά και δεν λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας», παραδέχθηκε η υπουργός Εργασίας, ωστόσο υπογράμμισε πως «χωρίς τα υλοποιούμενα προγράμματα του ΟΑΕΔ το ποσοστό της ανεργίας θα ήταν τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο», ενώ με τα νέα προγράμματα το υπουργείο φιλοδοξεί να συγκρατήσει κατά δύο μονάδες περαιτέρω, την άνοδο της ανεργίας.

Κατά την κυρία Κατσέλη το στοίχημα όλων αυτών των δράσεων εκτός από την προσωρινή ανακούφιση των ανέργων, είναι «να πυροδοτήσουν νέες καινοτόμες αναπτυξιακές δράσεις σε τοπικό επίπεδο ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

Το κοινωνικό κόστος του ανεξέλεγκτου κύματος της ανεργίας τεράστιο, όπως εξαιρετικά υψηλό είναι και το κόστος για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης και κατ΄ επέκταση για τον κρατικό προϋπολογισμό. Ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνης ανέφερε χαρακτηριστικά πως κάθε άνεργος στοιχίζει στο σύστημα 1.000 ευρώ κάθε μήνα. Τα 550 ευρώ αφορούν τις εισφορές που θα εισέπρατταν τα ταμεία, εάν ο άνεργος απασχολούνταν και 454 ευρώ αναλογούν στο επίδομα ανεργίας που δίδεται σε κάθε επιδοτούμενο άνεργο.

Πάντως η υπουργός Εργασίας αναφερόμενη στις επικείμενη αναθεώρηση του καθεστώτος των κοινωνικών επιδομάτων, στα οποία εντάσσεται και το επίδομα ανεργίας, επανέλαβε ότι «κανείς άνεργος δεν θα βρεθεί χωρίς επίδομα ανεργίας».
Τα δύο νέα προγράμματα που θέτει σε εφαρμογή άμεσα το υπουργείο προβλέπουν τα εξης:

1. Θεσμοθετείται η κοινωνική εργασία ως μορφή απασχόλησης στην ελληνική αγορά. Θα αφορά 55.00 ανέργους και ο προϋπολογισμός του προγράμματος θα φθάνει 280 εκατ. Ευρώ. Θα εφαρμοστεί μέσω των περιφερειών και σε συνεργασία με τοπικούς φορείς.

Οι άνεργοι που θα λαμβάνουν επίδομα κοινωνικής εργασίας ύψους 625 ευρώ μηνιαίως και για 5 μήνες. Επίσης θα καλύπτονται οι ασφαλιστικές εισφορές. Πέραν των ανέργων μπορούν να ενταχθούν σε αυτό υποαπασχολούμενοι όπως και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Η απασχόληση θα γίνεται σε έργα συντήρησης ή μικρά κατασκευαστικά έργα δημοσίων υποδομών – αθλητικών υποδομών, προσωπικές κοινωνικές υπηρεσίες όπως κατ’ οίκον φροντίδα ηλικιωμένων, ΑμεΑ κλπ. Το πρόγραμμα θα ξεκινήσει στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη με σύμβαση που θα υπογραφεί στην επόμενη εβδομάδα, ενώ περιοχές προτεραιότητας σύμφωνα με το υπουργείο θεωρούνται τα αστικά κέντρα που πλήττονται από υψηλά νούμερα ανεργίας.

2. Τοπικά ολοκληρωμένα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης, μέσω της υπογραφής μνημονίων συνεργασίας του υπουργείου με τις 13 περιφέρειες της χώρας. Αφορά 37.000 ανέργουςνκαι ο προϋπολογισμός του υπολογίζονται στα 190 εκατ. ευρώ.
Ωφελούμενοι θα είναι άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ, ευάλωτες κοινωνικά ομάδες, άνεργοι νέοι επιστήμονες, νέοι αγρότες. Θα αφορά στην απόκτηση εργασιακής εμπειρίας καθώς και στην προετοιμασία νέων ανταγωνιστικών προγραμμάτων με έμφαση στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Υπολογίζεται ότι το πρόγραμμα αυτό θα ξεκινήσει από τον Ιούλιο.

3. Ενεργοποιούνται πέντε νέα προγράμματα του ΟΑΕΔ από τα οποία αναμένεται να ωφεληθούν 100.000 εργαζόμενοι ή άνεργοι. Ο συνολικός προϋπολογισμός των προγραμμάτων αυτών φθάνει τα 375 εκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για: Την «επιταγή επανένταξης» με μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης για 10.000 ανέργους.

Την απασχόληση 5.000 ανέργων ηλικίας 55-64 ετών σε επιχειρήσεις των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Την διεύρυνση της τουριστικής περιόδου με επιχορήγηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επαναπρόσληψη 70.000 ανέργων σε τουριστικές επιχειρήσεις εποχικής και συνεχούς λειτουργίας, και την διατήρηση 10.000 θέσεων εργασίας σε τουριστικές επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με επιχορήγηση μέρους των εργοδοτικών εισφορών.

Την επιχορήγηση επιχειρήσεων για την πρόσληψη 5.000 πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Και την απασχόληση απόφοιτων δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, με θεωρητική εκπαίδευση και θεσμοθετημένη πρακτική άσκηση σε εργοδότες, σε πραγματικές συνθήκες εργασίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk