Τιμές Φαρμάκων Αναβάλλεται για τον Οκτώβριο η έκδοση του διορθωτικού δελτίου

Σε ενστάστεις για τις ισχύουσες τιμές που ακόμη καταθέτουν φαρμακευτικές εταιρείες οφείλεται η αναβολή. Σημειώνεται ότι, για κάποια άλλα σκευάσματα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες αντιστοιχήσεις με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Για το πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου αναβάλλεται η έκδοση του διορθωτικού δελτίου τιμών φαρμάκων, αναβολή που σύμφωνα με πληροφορίες οφείλεται και στις ενστάσεις για τις ισχύουσες τιμές που ακόμη καταθέτουν φαρμακευτικές εταιρείες.

Η αναβολή της έκδοσης του δελτίου, που είχε αρχικά προγραμματιστεί για τις 27 Σεπτεμβρίου, αποφασίστηκε την Πέμπτη από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης καθώς δεν έχει συνεδριάσει ακόμη η συνεδρίαση της Επιτροπής Τιμών Φαρμάκων (η συνεδρίαση είχε οριστεί για τις 22 Σεπτεμβρίου).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η αναβολή οφείλεται στο γεγονός ότι ακόμη κατατίθενται ενστάσεις από φαρμακευτικές εταιρείες για τις ισχύουσες τιμές ενώ για κάποια άλλα σκευάσματα δεν έχει καταστεί ακόμη δυνατόν να γίνουν οι απαραίτητες αντιστοιχήσεις με τα σκευάσματα που κυκλοφορούν στην ελληνική αγορά.

Με την έκδοση του νέου δελτίου τιμών φαρμάκων (ισχύει από τις 6 Σεπτεμβρίου) προβλέφθηκε η έκδοση διορθωτικού δελτίου για όσα φαρμάκων είτε οι αντιστοιχήσεις δεν ήταν ικανοποιητικές, είτε γιατί δεν είχαν δοθεί από τις φαρμακευτικές εταιρείες τα απαραίτητα στοιχεία (διαφορετικές ονομασίες που κυκλοφορούν στο εξωτερικό), είτε γιατί πρόκειται για ιδιάζουσες φαρμακευτικές μορφές.

Στο μεταξύ, εμπλοκή έχει προκληθεί και με τα ορφανά φάρμακα (φάρμακα που χρησιμοποιούνται σε σπάνιες ασθένειες) καθώς, ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος (ΣΦΕΕ) ζητά να μην εξαιρεθούν και να συμπεριληφθούν στη λίστα φαρμάκων.

Ο ΣΦΕΕ εκτιμά ότι εφόσον τα ορφανά είναι απαραίτητα για την επιβίωση των ασθενών και την βελτίωση της καθημερινής ζωής ολόκληρης της οικογένειας των πασχόντων και εφόσον οι ασθενείς που πάσχουν από σπάνιες παθήσεις είναι περίπου 8.000, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι αυτά που θα κερδίσουν άμεσα, από τη στιγμή που θα συμπεριληφθούν στη λίστα των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις και ως εκ τούτου θα αποζημιώνονται στην νοσοκομειακή τιμή κατά 2,5% (κέρδος χονδρέμπορου) και 18% (κέρδος φαρμακοποιού), με συνολικό κέρδος 28,3%.

Τα «ορφανά» αντιστοιχούν στο 1,5% της φαρμακευτικής δαπάνης «ενώ οι κίνδυνοι πολιτικοί και ανθρωπιστικοί μη επάρκειάς τους είναι πολύ σοβαρότεροι» υποστηρίζει ο ΣΦΕΕ.

Ο σύλλογος υποστηρίζει επίσης ότι κινδυνεύει η επιβίωση κυρίως των μικρών φαρμακευτικών επιχειρήσεων, καθώς από τη στιγμή που τα ορφανά συμπεριληφθούν στη λίστα των φαρμάκων για σοβαρές παθήσεις, θα πωλούνται από τις φαρμακευτικές εταιρείες στη νοσοκομειακή τιμή ενώ, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα περισσότερα από αυτά τα φάρμακα διακινούνται μέσω νοσοκομείων, καθυστερεί σοβαρά η αποπληρωμή τους προς τις εταιρείες.

Οι πιθανότητες παράλληλων εξαγωγών, εκτιμά ο ΣΦΕΕ, αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο να μείνουν ακάλυπτοι οι Έλληνες ασθενείς. Ο σύλλογος υποστηρίζει επίσης ότι από τη στιγμή που τα ορφανά δεν θα διακινούνται από τις τοπικές φαρμακευτικές, θα διακινούνται από τον ΙΦΕΤ και άρα θα αγοράζονται και αποζημιώνονται σε υψηλότερη τιμή, με συνέπεια να ακυρώνεται το κέρδος των ταμείων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk